Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Социологът Димитър Ганев: Навлизаме в етап на нормализиране на живота у нас

"Навлизаме в етап на нормализиране на живота у нас", това коментира в обзорното предаване на Радио Варна "Позиция" социологът Димитър Ганев от "Тренд".

"66% от хората, които анкетирахме, през юни вече се бяха върнали към нормалния си начин на живот. Оттук обаче въпросите са повече от отговорите. На есен трябва да пазим тази "мазнинка", както я нарече премиерът Борисов. Оптиката на Борисов трябва да насочи цялата си енергия към месеците септември и ноември, за да се тушират тенденциите от тази COVID - криза".

Социологът  Димитър Ганев от „Тренд” коментира последните резултати от представително проучване на агенцията за нагласите на българите по отношение на управлението на страната и анализира икономическите процеси след паузата заради COVID19. 

Над половината българи (57%) споделят песимистични нагласи спрямо развитието на икономиката в следващата една година. Най-голям дял (31%) посочват, че ще е необходимо повече от една година, за да се завърнем към нормалния начин на живот, а 9% заявяват, че никога няма да се върнем към него. 68% посочват, че биха се притеснявали да посещават места, където има много хора. 80% от българите смятат, че след тази пандемия светът няма да е същият.

"Изводът от всичко което се случи в България и в Европа е, че никой не е готов политически да се върне към мерките от месец март. Ако всеки от нас поеме отговорност, няма да станем свидетели на някакви колосални пикове, поне така казват експертите. COVID-19 ще е периферен сюжет в живота ни и ще го коментираме поне още година, година и половина. Това ще продължи докато не се намери ваксина или лекарство. Ние трябва да се научим да живеем с него и да спазваме всички мерки като миене на ръце и висока хигиена, дистанция и дисциплина", коментира още Димитър Ганев.

Цялото интервю може да чуете в прикачения звуков файл по-горе.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Феновете на "Черно море" почетоха паметта на Никола Спасов- Адмирала с факли

Стотици фенове на "моряците" изразиха своята признателност и почит към най- успешния треньор на ФК "Черно море" Никола Спасов. Адмиралът, както ще бъде запомнен от привържениците на варненския клуб, бе диагностициран с COVID-19 и бе хоспитализиран, но въпреки усилията на лекарите загуби битката с инфекцията. Под ръководството на Никола Спасов ФК..

публикувано на 25.11.20 в 19:31

Здравният министър издаде заповедта за по-строгите мерки, те влизат в сила в 23:30 часа в петък

От 23.30 часа на 27 ноември, петък, до 21 декември 2020 г. в страната се въвеждат допълнителни противоепидемични мерки, гласи заповедта на здравния министър проф. Костадин Ангелов. Ето я и цялата заповед на министъра: I. Въвеждам следните временни противоепидемични мерки на територията на Република България считано от 23.30 часа на 27.11.2020 г. до..

публикувано на 25.11.20 в 17:52

Преди посещение в ковид-кабинет - задължително разговор с лекуващия ни лекар

32-ма души са преминали през ковид-кабинета в ДКЦ "Чайка" във Варна с пълния набор от преглед. 20-сет от пациентите, насочени от своите лекари, са изследвани с бързи антигенни тестове за грип тип А и Б, и Ковид-19. Едва три от пробите са били положителни на ковид-19, а една - на грип тип А. Данните са до 16ч. на 25.11.2020г. Това заяви за Радио..

публикувано на 25.11.20 в 16:59

Надежда Нейнски е кандидат за ген. секретар на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество

Министерският съвет одобри кандидатурата на Надежда Нейнски за поста на Генерален секретар на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество за периода 1 юли 2021 - 30 юни 2024 г ., предаде репортер на БГНЕС. Издигането на българската кандидатура е израз на последователния ангажимент на страната ни към региона на Черно море, активната роля..

публикувано на 25.11.20 в 16:54

СУ „Св. Климент Охридски“ получи дар за патронния празник

СУ „Св. Климент Охридски“ получи бюстов портрет на патрона на училището днес. Той бе връчен от кмета на Варна Иван Портних на директора на учебното заведение Петко Петков, съобщават от общинската пресслужба. Инициативата е част от пилотна програма на Община Варна за създаване на 10 скулптурни портрета на български възрожденци, изработени в рамките на..

публикувано на 25.11.20 в 16:44

В Бяла събират пари за траурна зала с коледен базар

Поредица от благотворителни коледни базари организират в община Бяла в три уикенда на декември. Те ще бъдат на различна тематика  - ръчно творчество, коледни украси и кулинарен базар. Инициативата е на общината и Дамския пенсионерски клуб в Бяла, а целта е да се съберат средства в подкрепа на изграждането на траурна зала в града. Първият базар..

публикувано на 25.11.20 в 16:29

Стартира проучване на достъпната среда за хора със специални потребности до базите на вузоветв

Екипът на Националното представителство на студентските съвети стартира инициатива под наслов „Достъпна среда за всеки студент”, която цели да проучи достъпността на университетските бази, общежития и спортни комплекси за студенти , докторанти и специализанти със специфични двигателни нужди, както и такива с нарушени зрителни, говорни или слухови..

публикувано на 25.11.20 в 16:14