Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Иванов – Ивани със самостоятелна изложба „4 х 7“ в Градската галерия във Варна

Акварел, рисунки, метални релефи и кавалетна пластика показват част от пластическото многообразие в работата на варненския скулптор

Една въздействаща камерна изложба представя от 7 юли в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ – Варна утвърдения варненски скулптор Иван К. Иванов – Ивани. Това е петата самостоятелна изложба на артиста – увертюра към подготовката му за бъдеща юбилейна експозиция, вероятно подобна по мащаб на запомнената юбилейна изложба от 2012 също в ГХГ – Варна. Присъщото за Ивани многообразие на пластическото себеизразяване е разгърнато в селекция от 28 работи - по 7 във всяко от четирите изобразителни направления, в които той твори - акварел, рисунки, метални релефи и кавалетна пластика. Всички творби ни срещат с откровението на автора, че човекът е едно с природата, живее с нейната сила, тайнства, многобройни състояния и прояви. Ивани живее сред природата и опознавайки я, черпи вдъхновение за жанровото и стилово-пластично многообразие на своето изкуство. Той работи и графика, и декоративна керамика, мозайка, металопластика и дървопластика, като скулптурата остава негово амплоа. Неговите творби са обществено достояние, немалка част са частно притежание и се намират в цялата страна и в чужбина. 


 Изложбата представя изкуствоведът Румяна Иванова:

„Изложбата „4 по 7“ по визия съществено се различава от предходната, юбилейна изложба, която пространно разгърна идейно–пластичния калейдоскоп на творческите дирения на Ивани с превес на скулптурата. Сега той целенасочено е редуцирал и се себеразкрива в уловени стоп-кадри от все по-бързо въртящата се лента Живот. Късчета неподправена реалност в откровено непретенциозни образни знаци - спрени мигновения в бързата следа с туш-перо върху белотата на къс хартия или пък - акварелни фрагменти от чезнещи съновидения… Трайни знаци на  духовни послания и състояния с безкомпромисно потърсена точност на изказа и в бронзовата камерната пластика – кръгла скулптура и релеф. Иван не се оставя на автостереотипа, отработения ход, чужд е на самоцелни пластически ефекти, ексцентризъм и впечатляващо лустро. Той върви в единствено негов път с несломено любопитство към безкрайните възможности за пластическа изразителност на разнообразни средства и материали, ентусиазирано експериментира, натрупа професионален опит и умение, познание и мъдрост. Негово неотклонно следвано житейско верую е да намира смисъл и удовлетворение в творческото съзидание и с работата си да оставя трайна, духовна диря.“


Иван Иванов – Ивани е роден  на  16  март  1942 в София. Завършва висше художествено образование във Великотърновския университет  ”Св. св. Кирил и Методий” през 1969. Активно участва в големите  художествени изложби у нас, в представителни и колективни изложби в чужбина – Германия, Белгия, Полша, Русия, Чехия, Италия и др., както и в международни симпозиуми по скулптура – Бургас 1976, Антверпен 1978, в националната изложба „Скулптура и декоративна пластика на открито” във Варна – 1973, 1975, 1978. През 2015 участва в пленер по скулптура в камък на фондация „Св. св. Константин и Елена” с творбата „Риби”. Член на СБХ. Негови творби притежават Националната художествена галерия, Софийска градска художествена галерия, ГХГ „Борис Георгиев”– Варна, художествените галерии в Шумен, Добрич, Пловдив, Габрово, Плевен, Монтана, Хасково, Димитровград, Ямбол, Велико Търново, Смолян, Разград, частни колекции у нас и в чужбина.   

Самостоятелни изложби:

1982 София, „Руски“ 6 

1999 Варна, ГХГ „Борис Георгиев“ 

2004 Варна, ГХГ „Борис Георгиев“ 

2012 Варна, ГХГ „Борис Георгиев“ юбилейна изложба 

2020 Варна, ГХГ „Борис Геортиев“  камерна изложба „4 х 7“     




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Наградиха победителите от Националните състезания по професии за млади таланти

Приключиха Националните състезания по професии за млади таланти.  До 17 април Професионална гимназия по текстил и моден дизайн във Варна беше център на младежката мода и красота. 21 професионални гимназии в страната се срещнаха във Варна, за да участват в националните състезания по професии „ Млади таланти в модата“ и „Най-добър млад фризьор и..

публикувано на 17.04.24 в 19:22

Писателката Здравка Евтимова гостува на балчиклии с последната си книга "Луничави разкази"

Библиотеката при Народно читалище "Паисий Хилендарски -1870" организира среща-разговор с писателката Здравка Евтимова, която на 22 април от 14.30 часа ще представи най-новата си книга "Луничави разкази" в Балчик. Авторката ще сподели прозрения за своя творчески процес и вдъхновение, а вие ще имате възможност да получите автограф лично от нея...

публикувано на 15.04.24 в 11:28

Задава се 32-рият международен театрален фестивал "Варненско лято"

Международният театрален фестивал „Варненско лято“, който тази година ще се проведе между 1 и 15 юни, отново е приготвил за публиката богата и интересна програма, наситена с  театрални събития от България и чужбина, улични спектакли и концерти. Официалното откриване на фестивала ще бъде на 1 юни на сцената на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ – Варна,..

публикувано на 12.04.24 в 14:54

"България пее" в Мелницата на Балчик тази събота

Балчик се включва в инициативата „България пее” с концерт на Детската вокална студия и Дамска камерна формация “Music & Joy”. За осма поредна година в рамките на месец април, под егидата на Български хоров съюз, вокалните формации в цялата страна ще изнасят концерти, за да ЗАПЕЕ БЪЛГАРИЯ. Датата е 13 април от 11.30 часа в туристическия информационен..

публикувано на 12.04.24 в 14:29

Публиката даде криле на балчишките театрали за три представления за по-малко от месец

За по-малко от месец три представления на „Боряна“ от Йордан Йовков представя възобновеният балчишки театър. Самодейците от Белия град, които репетират под режисурата на Красимир Ранков в последната година и половина при НЧ „Паисий Хилендарски 1870“, пожънаха голям успех след предпремиерата на 28 март. За да отговарят на големия интерес от страна на..

публикувано на 12.04.24 в 12:29

"Beyond the Flesh" на JP3 - Живко Петров трио с премиера във Варна

“Beyond the Flesh” е заглавието на новия проект с авторска музика на пианистa и композитор Живко Петров . Тя е създадена специално за саундтрака на филма „Плът“ на режисьора Димитър /Дими/ Стоянович , чиято премиера се очаква през 2024г. Част от композициите са записани в студиото на Радио Варна и сега за първи път ще прозвучат пред публика...

публикувано на 12.04.24 в 11:57

Изложбата "Духовната вселена на кралица Мария" предстои в Балчик

Държавният културен институт "Двореца" организира изложбата "Духовната вселена на кралица Мария", Румънската културна асоциация DAR Development. Това е първото от поредицата събития, посветени на 100-годишнината от началото на изграждането на Двореца в Балчик, съобщават домакините. Пред публика изложбата ще бъде представена на 15 април от 17 часа в..

публикувано на 11.04.24 в 14:54