Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Петрова: Законът трябва да пази повече диви орхидеи у нас

В България се срещат над 70 вида диворастящи орхидеи. Малко повече от половината са в Червения списък, и малко повече от половината са защитени от Закона за биоразнообразието. Има нужда още някои видове да бъдат защитени. Това каза пред БГНЕС директорът на Ботаническата градина на БАН доц. д-р Антоанета Петрова.

В света има 22-25 000 вида орхидеи, не скри специалистът и добави, че това е някъде около 7% от разнообразието на растенията в света. Доц. Петрова обясни, че орхидеите са едно от двете най-големи семейства в растителният свят. Те имат много особености в сравнение с останалите растения и това ги прави интересни както за биолозите, така за природозащитниците, тъй като много от тях са редки. „Орхидеи са първите защитени растения и в Европа – това е Венерината пантофка, която се среща и в България. Орхидеите са защитени в древна Индия още около храмовете. И в същото време са най-известни реално с красотата си, с много необичайните цветове при много видове, и това вече ги прави едни от предпочитаните растения за колекционерите“, каза доц. Петрова.

Въпреки, че у нас има малко над 70 вида диворастящи орхидеи, страната ни, по думите на експерта, не е от най-богатите в Европа по наличието на тези красиви цветя. Доц. Петрова разкри, че най-богатите са Южните средиземноморски страни като Гърция, Италия, Испания, но и нашата страна е доста богата в това отношение и е непосредствено след тях. „Тук има както реликтни, т.е. древни растения, които имат широко разпространение, навлизат южни елементи от Средиземноморието, и в същото време във високите ни планини има видове, които се срещата и доста на север. От тази гледна точка съставът е разнообразен. Имаме и видове, които са разпространени на Балканите, тоест няма ги в останалата част на Европа, а основното им разпространение е на нашия полуостров“, каза доц. Петрова.

Малко повече от половината орхидеи у нас са в Червената книга, и малко повече от половината са защитени от Закона за биоразнообразието. „Определено има нужда още някои видове да бъдат защитени. Трябва да кажем, че в редица страни на Европа всички видове диворастящи орхидеи са защитени, защото те имат специфична биология и от тази гледна точка са уязвими, необходимо е местообитанията да са с добро качество, да няма резки промени в тях“, посочи Антоанета Петрова.

Нашите орхидеи иначе са само тревисти, многогодишни растения. „Те живеят в условията на сезонен климат, затова през зимата нямат надземно развитие, а се съхраняват като подземни органи – грудки или коренища. Имаме всъщност една единствена орхидея, която е зелена и през зимата – това е един реликтен вид - древен вид, който в България се среща на няколко места в Родопите, има и едно находище в Стара планина. Има орхидеи, които голяма част от живота си изкарват под земята и такава е орхидеята „Духче“. Тя пак е древен вид, запазен на места с вековни, първични гори – буковите в района на Рилския манастира, горите в района на Триград, в района на Добростанския масив. Това е много интересен вид, който в години, в които има обилни летни валежи се развива над земята, но има години, в които цъфти и под земята и се опрашва от подземни насекоми. Така, че имаме и такава изключително интересна като биология орхидея“, разказа доц. Петрова. Тя посочи, че в Австралия има два вида орхидеи, които никога не се развиват над земята. „Докато нашата все пак в добри години се развива над земята, но има години, в които се развива и под земята“, сподели директор на Ботаническата градина на БАН.

А иначе е колекция на Ботаническата градина на БАН има орхидеи от различни краища на света. Тя наброява над 450 вида и сорта. Включва запазени от Царските ботанически години, както и около 100 образеца, дарени от Главната ботаническа градина в Москва. Попълването в последните години е и благодарение на дарени от посетители и фирми в България растения.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Закон за устройство на територията

Вера Стаевска: Три закона се променят тихомълком по неблагоприятен за гражданите начин

Коалиция "За да остане природа в България" остро се противопоставя на промените в Закона за опазване на околната среда и Закона за устройство на територия, които депутати от ГЕРБ и ДПС внесоха между първо и второ четене на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на инвестициите. „Общата нишка във всички промени в тези..

публикувано на 15.04.24 в 09:30

Ed Wynne (OZRIC TENTACLES): В музиката трябва да се усеща радостта от нейното създаване

Интервю с Ed Wynne (OZRIC TENTACLES) OZRIC TENTACLES е английска инструментална рок група. В музиката им се преплитат елементи от разнообразни жанрове, включително психеделичен рок, прогресив рок, джаз, фюжън, електронна музика, дъб музика, уърлд, ембиънт. Създадени в Съмърсет през 1983 година, групата е издала над 30 албума, продадени в над..

публикувано на 15.04.24 в 09:10

БУНА 2 - да разбуним духовете с изкуство

За втора година вълна от съвременно визуално изкуство, музика и дебати ще разплиска варненския залив. А ние ще се изправим на първа линия, ще оставим вълните да ни намокрят и ще се опитаме да съзрем взаимовръзката между съвременната изразност и общочовешкото състояние. Това твърдят организаторите на Фестивала за съвременно изкуство БУНА, който..

публикувано на 15.04.24 в 08:00

Събират средства за третото издание на фестивала Q-jazz във Варна

Варненската школа "Дедал" започна кампания за набиране на средства в полза на предстоящите два фестивала, които организира.  На 11, 12 и 13 юли, в романтиката на рибарско селище "Карантината", ще се проведе третият фестивал  Q-jazz - Джазът на младите.  Както винаги събитието предвижда безплатен транспорт и свободен вход, а ако се осигури..

публикувано на 12.04.24 в 08:30

Експерт: Договори за разлика трябва да има за всички технологии за добив не енергия от морето, не само за вятърна

Предложенията за промени, внесени между първото и второто четене на Закона за енергията от възобновяеми източници в морските пространства, предвиждат името му да бъде променено и той вече да се нарича Закон за вятърната енергия в морските пространства. Това съобщи за Радио Варна Петко Ковачев, който е енергиен експерт в Инициативата „Зелени закони“...

публикувано на 11.04.24 в 08:30
Елица Стоилова

Елица Стоилова: Първият чатбот е създаден още през 1966 година и е "работил" като психотерапевт

Какви са митовете и легендите около чатботовете с изкуствен интелект?  Основателката на единствената българска платформата за създаване на чатбот с изкуствен интелект Елица Стоилова споделя, че тренирането на чатботове вече е много по-бързо и лесно.  Категорията "бот" определя тип софтуерни решения, които са способни да извършват някаква дейност без..

публикувано на 10.04.24 в 08:30

Агроном: Необичайно топлото време е пагубно за овощните дървета, дивите и декоративните растения

Цъфнали люляци в началото на април, дървета, изхвърлящи цвета си - това са само част от нещата, които се случват с растенията заради необичайно топлото време. Горещините преди повече от седмица, когато имаше температури от над 30 градуса, присъщи повече за лятото, може да се окажат пагубни за някои растения. Това каза в ефира на Радио Варна..

публикувано на 09.04.24 в 10:25