Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Доц. Петрова: Законът трябва да пази повече диви орхидеи у нас

В България се срещат над 70 вида диворастящи орхидеи. Малко повече от половината са в Червения списък, и малко повече от половината са защитени от Закона за биоразнообразието. Има нужда още някои видове да бъдат защитени. Това каза пред БГНЕС директорът на Ботаническата градина на БАН доц. д-р Антоанета Петрова.

В света има 22-25 000 вида орхидеи, не скри специалистът и добави, че това е някъде около 7% от разнообразието на растенията в света. Доц. Петрова обясни, че орхидеите са едно от двете най-големи семейства в растителният свят. Те имат много особености в сравнение с останалите растения и това ги прави интересни както за биолозите, така за природозащитниците, тъй като много от тях са редки. „Орхидеи са първите защитени растения и в Европа – това е Венерината пантофка, която се среща и в България. Орхидеите са защитени в древна Индия още около храмовете. И в същото време са най-известни реално с красотата си, с много необичайните цветове при много видове, и това вече ги прави едни от предпочитаните растения за колекционерите“, каза доц. Петрова.

Въпреки, че у нас има малко над 70 вида диворастящи орхидеи, страната ни, по думите на експерта, не е от най-богатите в Европа по наличието на тези красиви цветя. Доц. Петрова разкри, че най-богатите са Южните средиземноморски страни като Гърция, Италия, Испания, но и нашата страна е доста богата в това отношение и е непосредствено след тях. „Тук има както реликтни, т.е. древни растения, които имат широко разпространение, навлизат южни елементи от Средиземноморието, и в същото време във високите ни планини има видове, които се срещата и доста на север. От тази гледна точка съставът е разнообразен. Имаме и видове, които са разпространени на Балканите, тоест няма ги в останалата част на Европа, а основното им разпространение е на нашия полуостров“, каза доц. Петрова.

Малко повече от половината орхидеи у нас са в Червената книга, и малко повече от половината са защитени от Закона за биоразнообразието. „Определено има нужда още някои видове да бъдат защитени. Трябва да кажем, че в редица страни на Европа всички видове диворастящи орхидеи са защитени, защото те имат специфична биология и от тази гледна точка са уязвими, необходимо е местообитанията да са с добро качество, да няма резки промени в тях“, посочи Антоанета Петрова.

Нашите орхидеи иначе са само тревисти, многогодишни растения. „Те живеят в условията на сезонен климат, затова през зимата нямат надземно развитие, а се съхраняват като подземни органи – грудки или коренища. Имаме всъщност една единствена орхидея, която е зелена и през зимата – това е един реликтен вид - древен вид, който в България се среща на няколко места в Родопите, има и едно находище в Стара планина. Има орхидеи, които голяма част от живота си изкарват под земята и такава е орхидеята „Духче“. Тя пак е древен вид, запазен на места с вековни, първични гори – буковите в района на Рилския манастира, горите в района на Триград, в района на Добростанския масив. Това е много интересен вид, който в години, в които има обилни летни валежи се развива над земята, но има години, в които цъфти и под земята и се опрашва от подземни насекоми. Така, че имаме и такава изключително интересна като биология орхидея“, разказа доц. Петрова. Тя посочи, че в Австралия има два вида орхидеи, които никога не се развиват над земята. „Докато нашата все пак в добри години се развива над земята, но има години, в които се развива и под земята“, сподели директор на Ботаническата градина на БАН.

А иначе е колекция на Ботаническата градина на БАН има орхидеи от различни краища на света. Тя наброява над 450 вида и сорта. Включва запазени от Царските ботанически години, както и около 100 образеца, дарени от Главната ботаническа градина в Москва. Попълването в последните години е и благодарение на дарени от посетители и фирми в България растения.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Галин Герчев: Нудизмът сваля невидимите прегради в душата

Галин Герчев е един свободен човек, който не се страхува да бъде себес и. Той е председател на Българската натуристка федерация и е концесионер на единствения нудистки плаж, създаден по всички европейски и световни правила. Ивицата за хора, които искат да се слеят с природата и да се разхождат голи на спокойствие, се намира  в курорта Златни..

публикувано на 08.08.20 в 13:11

Неда Антонова: Трябва да се надяваме нашето време да излъчи своя герой, своя Паисий

"Безмълвие" от Неда Антонова разказва за греховната младост на Паисий Хилендарски.  Отец Паисий е останал в нашето съзнание като побелелия монах от читанките. След дълги години на проучване авторката го описва като различен човек - човек от Бога и за Бога. Жив човек. Интригуващият роман "Безмълвие" от Неда Антонова, който..

публикувано на 07.08.20 в 13:29
Кинорежисьорът Милко Лазаров

Милко Лазаров: Страхът от новото е като да си болен и да те е страх да се излекуваш, защото пак ще се разболееш

Трябва активно да искаме смяна на това, което не ни харесва. Страхът от новото, което се задава, е като да си болен и да те е страх да се излекуваш, защото пак ще се разболееш. За случващото се в страната – екшън, хорър, комедия или треторазрядна сапунка, анализ прави режисьорът Милко Лазаров в интервю на Даниела Стойнова. Той..

публикувано на 06.08.20 в 12:33
Сабина Максимова

Сабина Максимова: Ако продължим да изхвърляме пластмаса, впоследствие ще я дишаме и пием

Златен медал получи еко идеята на варненка, предложила пластмасовите чаши в детските градина да бъдат заменени с иноксови. Мисия „Аз избирам чашата за многократна употреба“ получи отличието в световната еконадпревара 2020 BEYONDPLASTIC AWARD. Кампанията за замяна на пластмасовите чаши за вода в детските градини у нас е наградена в категория..

публикувано на 02.08.20 в 12:21

Какво не знаем за лечебната билка безсмъртниче?

Лечебната билка безсмъртниче /жълт смил/ е позната от столетия, но стана хит култура в България преди 6-7 години. От нея се произвежда етерично масло с изключително ценни свойства. Безсмъртничето /Helichrysum/ расте по песъчливи и крайбрежни места. Отглежда се трудно и при дестилацията се извличат малки количества масло, затова то е доста..

публикувано на 02.08.20 в 06:36

Евгения Войнова и нейните "Книги за обичане" докосват детските сърца

За да отгледаш едни чудесни, перспективни деца, които да се реализират, на първо място трябва да ги възпиташ като добри хора. Това каза в интервю за БГНЕС Евгения Войнова, която е автор на 5 прекрасни детски книги – книги за обичане.     Войнова е художник и..

публикувано на 01.08.20 в 14:52

Красимир Вълчев: Длъжни сме да започнем новата учебна година присъствено, въпреки пика на заразени

Всеки един министър във всеки един момент е готов да подаде оставка, всички министри могат да бъдат сменени. Есента ще бъде трудна, не зная как ще се справи правителство без парламент – нито една социална или икономическа мярка не може да бъде гласувана, нито пък актуализация на бюджета. Нашето намерение засега като правителство е да довършим..

публикувано на 01.08.20 в 09:25