Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Петрова: Законът трябва да пази повече диви орхидеи у нас

В България се срещат над 70 вида диворастящи орхидеи. Малко повече от половината са в Червения списък, и малко повече от половината са защитени от Закона за биоразнообразието. Има нужда още някои видове да бъдат защитени. Това каза пред БГНЕС директорът на Ботаническата градина на БАН доц. д-р Антоанета Петрова.

В света има 22-25 000 вида орхидеи, не скри специалистът и добави, че това е някъде около 7% от разнообразието на растенията в света. Доц. Петрова обясни, че орхидеите са едно от двете най-големи семейства в растителният свят. Те имат много особености в сравнение с останалите растения и това ги прави интересни както за биолозите, така за природозащитниците, тъй като много от тях са редки. „Орхидеи са първите защитени растения и в Европа – това е Венерината пантофка, която се среща и в България. Орхидеите са защитени в древна Индия още около храмовете. И в същото време са най-известни реално с красотата си, с много необичайните цветове при много видове, и това вече ги прави едни от предпочитаните растения за колекционерите“, каза доц. Петрова.

Въпреки, че у нас има малко над 70 вида диворастящи орхидеи, страната ни, по думите на експерта, не е от най-богатите в Европа по наличието на тези красиви цветя. Доц. Петрова разкри, че най-богатите са Южните средиземноморски страни като Гърция, Италия, Испания, но и нашата страна е доста богата в това отношение и е непосредствено след тях. „Тук има както реликтни, т.е. древни растения, които имат широко разпространение, навлизат южни елементи от Средиземноморието, и в същото време във високите ни планини има видове, които се срещата и доста на север. От тази гледна точка съставът е разнообразен. Имаме и видове, които са разпространени на Балканите, тоест няма ги в останалата част на Европа, а основното им разпространение е на нашия полуостров“, каза доц. Петрова.

Малко повече от половината орхидеи у нас са в Червената книга, и малко повече от половината са защитени от Закона за биоразнообразието. „Определено има нужда още някои видове да бъдат защитени. Трябва да кажем, че в редица страни на Европа всички видове диворастящи орхидеи са защитени, защото те имат специфична биология и от тази гледна точка са уязвими, необходимо е местообитанията да са с добро качество, да няма резки промени в тях“, посочи Антоанета Петрова.

Нашите орхидеи иначе са само тревисти, многогодишни растения. „Те живеят в условията на сезонен климат, затова през зимата нямат надземно развитие, а се съхраняват като подземни органи – грудки или коренища. Имаме всъщност една единствена орхидея, която е зелена и през зимата – това е един реликтен вид - древен вид, който в България се среща на няколко места в Родопите, има и едно находище в Стара планина. Има орхидеи, които голяма част от живота си изкарват под земята и такава е орхидеята „Духче“. Тя пак е древен вид, запазен на места с вековни, първични гори – буковите в района на Рилския манастира, горите в района на Триград, в района на Добростанския масив. Това е много интересен вид, който в години, в които има обилни летни валежи се развива над земята, но има години, в които цъфти и под земята и се опрашва от подземни насекоми. Така, че имаме и такава изключително интересна като биология орхидея“, разказа доц. Петрова. Тя посочи, че в Австралия има два вида орхидеи, които никога не се развиват над земята. „Докато нашата все пак в добри години се развива над земята, но има години, в които се развива и под земята“, сподели директор на Ботаническата градина на БАН.

А иначе е колекция на Ботаническата градина на БАН има орхидеи от различни краища на света. Тя наброява над 450 вида и сорта. Включва запазени от Царските ботанически години, както и около 100 образеца, дарени от Главната ботаническа градина в Москва. Попълването в последните години е и благодарение на дарени от посетители и фирми в България растения.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Rick Casais Miranda (BLANKET HILL): Постепенното израстване е по-добро за една група

Интервю с David Masion и Rick Casais Miranda (BLANKET HILL) BLANKET HILL е хардкор банда от Люксембург. Предстои й първи концерт във Варна. Заедно с BLANKET HILL на сцената ще се качат родните BEHIND BARS и MILLION SUSPECTS. Датата е 9 август. Мястото – „Хале 3”. През 2023 BLANKET HILL стигат и до Япония. Иначе са били на една сцена с TERROR,..

публикувано на 05.08.24 в 09:00

Марина Великова представя "Ледовете на Антарктика" във Варна

Изложбата "Ледовете на Антарктика" на колегата Марина Великова от Българското национално радио е подредена на входа на Морската градина във Варна.  Снимките са направени по време на участието и в 32-рата антарктическа експедиция, ръководена от проф. Христо Пимпирев. Представянето е по повод отбелязването на три години от влизането на..

публикувано на 04.08.24 в 07:40

Етническият българин Алексей Куцарев: Украйна се бори с недостиг на ток и на работници

Липсата на ток, заради руските удари по енергийната система на Украйна и дефицитът на работници са основните проблеми, с които се сблъсква бизнеса там. Имаме над 1000-км фронтова линия, много работници са на фронта и това води до недостиг на кадри, разказва Алексей Куцарев, чието семейство – етнически българи, се занимава със земеделие в..

публикувано на 02.08.24 в 08:05
Ивелина Кадири

Ивелина Кадири: ДНК данните са нещо неприкосновено, към което маркетингът трябва да се отнася с уважение

Ивелина Кадири е магистър по икономика и по арт мениджмънт, маркетолог с многостранни интереси и убеденост в интердисциплинарното бъдеще на науката. Има дългогодишен професионален опит в областта на авиацията и енергетиката, а в момента е мениджър регулаторни дейности в българска софтуерна компания, световен лидер в управлението на електрозарядни..

публикувано на 01.08.24 в 08:30
Сияна Георгиева и Симеон Георгиев

Защо да се доверим на интериорен дизайнер при обзавеждането на имот

Един имот придобива по-висока стойност, ако е бил обзаведен от интериорен дизайнер. Това споделят специалисти в областта на интериорния дизайн у нас изхождайки от практиката, която имат. В България, и конкретно във Варна, все повече хора наемат интериорни дизайнери, когато обзавеждат жилището си, хотели, заведения и др. Архитект Сияна..

публикувано на 31.07.24 в 09:55

„Небето - риза нетъкана”- изложба на Александър Габровски

Поредната изложба във варненската галерия A&G Art Meeting в разгара на лятото ще ни изстреля в небесните простори не само заради мотото, а и поради смелото, неочаквано приключение, в което ни въвлича младият творец Александър Габровски. Откриването е днес,  31 юли, от 18:30 ч . на ул. "Любен Каравелов" 8. Изразът „Небето, риза нетъкана” в една..

обновено на 31.07.24 в 09:28

Георги Василев: Волейболът винаги ще е част от живота ми, но днес нямам време за него в живописта

Бившият волейболист и треньор Георги Василев представя до 19 август във Варна своя самостоятелна изложба живопис. 24-те творби са подредени на ул. "Шейново" 3. Това е четвъртата експозиция на автора, който за първи път се изявява творчески във Варна, а не в родния Добрич.  Първата изложба на Георги Василев беше преди година и половина в..

публикувано на 30.07.24 в 09:20