Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Фотографът Веселин Боришев: Медиите имат основна вина за късата памет на българите

| обновено на 06.07.20 в 18:28

Един личен проект ни припомня колко кратка е нашата памет, как забравяме събития и фигурите от тези събития, обвързаностите помежду им, скандалите и отношенията. Фейсбук страницата на фотографа Веселин Боришев със заглавие от стара градска песен, има за цел не да ни подсети за забравени чувства, а да ни напомни за късата памет. Тази, която ни кара да бъркаме в контакта два пъти, да настъпваме мотиката повече от веднъж, да избираме едни и същи политици за депутати в повече от три парламента и т.н. “О, спомняте ли си госпожо” се радва на голям интерес в социалната мрежа и продължава да изненадва дори своя автор. 

Веселин Боришев: Като цяло човешката памет е къса. За съжаление през последните години живеем в такава среда, че тази къса памет ни върши лоша услуга, като ни води до повтаряне на едни и същи грешки. При нас основната грешка е търсенето на поредния спасител. Преглеждайки архива си от последните 20 години си дадох сметка, че в политическия ни живот се въртят едни и същи муцуни. 

От опита който е имал Веселин Боришев с назначените “спасители” е достигнал до извода, че те спасяват единствено себе си. “До тук съм преброил три или четири подобни субекти”- каза той. От друга страна, човешко е да се забравя, понякога паметта на хората е избирателна, защото някои неща не им изнасят. “Аз като нормален гражданин за 20 години съм забравил много интересни неща, някои от които не ми е изнасяло да помня”. 

Споделяте във вашия проект, че дори сте забравили, че бизнесменът Васил Божков присъства в архива ви. Днес той е изключително публична личност, странна ситуация за човек, който само преди половин година беше неоткриваем за медиите, почти не заставаше в ролята на интервюиран, странеше от медиите. Как така забравихте, че сте фотографирали десетки пъти една от знаковите фигури на прехода?

Абсолютно, още повече, работейки като фотограф във в. “Труд”, тогавашният главен редактор беше забранил той да бъде сниман с аргумента "за г-н Божков нито хубаво, нито лошо, той не съществува за вестника". Ето тук е казусът за късата памет, днес, когато той е публична фигура и всички му се радват, дори споделят, че биха подкрепили негов политически проект (поредният спасител), защото се бори с триглавата ламя. Само че забравят, че той е бил една от главите на ламята. 


Споменахте за редакционната политика на медиите през които сте минали, конкретно на в. "Труд". Каква е вината на медиите за късата памет на българите? Има ли такава?

- Основна вина. Знаете ли, смело мога да твърдя, 30 години съм журналист под една или друга форма, медии в България в момента няма. С много редки изключения на редакции и редки изключения на отделни фигури. Нашият занаят за съжаление умря и за това не ни е виновен фейсбук, интернет, а сме виновните самите ние. Това което направи премиерът Бойко Борисов преди време - да обижда журналистите на “мисирки” и те да продължават да тичат срещу него, Това е дъното за мен, дъното на премиера. Не мога да си представя такова общуване на канцлера Ангела Меркел. Но лошото е, че няма реакция, което показва, че професията изчезва. 

Още по темата в звуковия файл. 


ВИЖТЕ ОЩЕ

Галин Герчев: Нудизмът сваля невидимите прегради в душата

Галин Герчев е един свободен човек, който не се страхува да бъде себес и. Той е председател на Българската натуристка федерация и е концесионер на единствения нудистки плаж, създаден по всички европейски и световни правила. Ивицата за хора, които искат да се слеят с природата и да се разхождат голи на спокойствие, се намира  в курорта Златни..

публикувано на 08.08.20 в 13:11

Неда Антонова: Трябва да се надяваме нашето време да излъчи своя герой, своя Паисий

"Безмълвие" от Неда Антонова разказва за греховната младост на Паисий Хилендарски.  Отец Паисий е останал в нашето съзнание като побелелия монах от читанките. След дълги години на проучване авторката го описва като различен човек - човек от Бога и за Бога. Жив човек. Интригуващият роман "Безмълвие" от Неда Антонова, който..

публикувано на 07.08.20 в 13:29
Кинорежисьорът Милко Лазаров

Милко Лазаров: Страхът от новото е като да си болен и да те е страх да се излекуваш, защото пак ще се разболееш

Трябва активно да искаме смяна на това, което не ни харесва. Страхът от новото, което се задава, е като да си болен и да те е страх да се излекуваш, защото пак ще се разболееш. За случващото се в страната – екшън, хорър, комедия или треторазрядна сапунка, анализ прави режисьорът Милко Лазаров в интервю на Даниела Стойнова. Той..

публикувано на 06.08.20 в 12:33
Сабина Максимова

Сабина Максимова: Ако продължим да изхвърляме пластмаса, впоследствие ще я дишаме и пием

Златен медал получи еко идеята на варненка, предложила пластмасовите чаши в детските градина да бъдат заменени с иноксови. Мисия „Аз избирам чашата за многократна употреба“ получи отличието в световната еконадпревара 2020 BEYONDPLASTIC AWARD. Кампанията за замяна на пластмасовите чаши за вода в детските градини у нас е наградена в категория..

публикувано на 02.08.20 в 12:21

Какво не знаем за лечебната билка безсмъртниче?

Лечебната билка безсмъртниче /жълт смил/ е позната от столетия, но стана хит култура в България преди 6-7 години. От нея се произвежда етерично масло с изключително ценни свойства. Безсмъртничето /Helichrysum/ расте по песъчливи и крайбрежни места. Отглежда се трудно и при дестилацията се извличат малки количества масло, затова то е доста..

публикувано на 02.08.20 в 06:36

Евгения Войнова и нейните "Книги за обичане" докосват детските сърца

За да отгледаш едни чудесни, перспективни деца, които да се реализират, на първо място трябва да ги възпиташ като добри хора. Това каза в интервю за БГНЕС Евгения Войнова, която е автор на 5 прекрасни детски книги – книги за обичане.     Войнова е художник и..

публикувано на 01.08.20 в 14:52

Красимир Вълчев: Длъжни сме да започнем новата учебна година присъствено, въпреки пика на заразени

Всеки един министър във всеки един момент е готов да подаде оставка, всички министри могат да бъдат сменени. Есента ще бъде трудна, не зная как ще се справи правителство без парламент – нито една социална или икономическа мярка не може да бъде гласувана, нито пък актуализация на бюджета. Нашето намерение засега като правителство е да довършим..

публикувано на 01.08.20 в 09:25