Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Краудфъндинг - новата реалност в оцеляването на културата днес

| обновено на 07.07.20 в 13:30
Снимка: Гергана Енчева

Светлозара Христова е изпълнителен директор на Българската фестивална асоциация и културен мениджър. Всеки месец в предаването Улица "Събота" тя споделя повече за съвременните културни процеси и събития и ролята им в живота на градските хора.

Краудфъндинг (от англ. crowdfunding) е нов за България термин, за който липсва определение в тълковния речник. Означава напълно прозрачно финансиране на идея, инициатива, немерение, от широк кръг от хора, типично за интернет средата. Краудфъндингът променя начина, по който хората обменят своите проекти и изобщо всичко, което има нужда от добро финансиране. В последните години се появиха множество сайтове, предлагащи различни аспекти от краудфъндинг сферата. А изолацията от последните месеци допринесе за това все повече артисти, независими медии, формати, а и потребителите на техните продукти, да се обърнат към тази иновативна дарителска подкрепа.

Светлозара Христова:

За много хора това може би звучи студено, бизнес ориентирано, но всъщност не е така. Краудфъндинг възможностите и особено Patreon - една от любимите ми платформи за такъв тип подкрепа, дават възможност за много по-близък контакт със съответния творец или формат. И освен, че можеш да подкрепиш конкретна инициатива със скромна сума месечно, ти получаваш съдържание - например бекстейдж кадри, специални послания от артистите към дарителите, дигитални албуми, уолпейпъри, плейлисти, а също и ранен достъп до закупуване на билети или намаления на цените им. Така че освен подкрепа, подобни платформи осигуряват и добър диалог между потребителя, от една страна, и организаторите и артистите, от друга. И по този начин човек се чувства част от събитието не само в рамките на няколкото дни, през които то се провежда, а целогодишно.

Чуйте целия разговор на Добо Мързов със Светлозара Христова:

БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ
Автор: Петя Константинова

ГРАВИТАЦИЯ НУЛА на 9 юни със Светлана Вълкова

Театрали, артисти и музикални дейци готвят блокаж на арт събитията заради орязан бюджет за култура – Христо Мутафчиев коментира проблема, според министъра на културата Кръстю Кръстев няма да се стигне до национален протест Закриваща пресконференция на Международния театрален фестивал „Варненско лято“ „Стефан Данаилов. Игра на..

публикувано на 09.06.23 в 13:00

Ирена Радева: Всяко РУО в страната може да легализира образователни документи от чужбина

Ирена Радева, началник на Регионалното управление на образованието коментира за Радио Варна процедурите за включване на ученици и кандидат-студенти от чужбина, в частност - от трети страни извън Европейския съюз. "В момента легализирането на документите за учащи след 7 клас и тяхното регистриране в национална онлайн система се извършва от Регионалните..

публикувано на 09.06.23 в 11:58
Chart

#722 ТОП 20 (09.06-16.06.2023)

публикувано на 09.06.23 в 09:55

НОВИЯТ ДЕН на 9 юни с Мариела Димитрова

Министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов разпореди да бъде направен пълен анализ на всички възможни действия от страна на Министерството на икономиката и индустрията по казуса с Пловдивския панаир за защита на държавния интерес . А днес се очаква Народното събрание да обсъди проект на решение, внесено от „Продължаваме промяната..

публикувано на 09.06.23 в 06:16

"На светло" в четвъртък, 8 юни

Дискусия относно предизвикателствата пред българските пристанища и възможностите за развитието им, като се обърне внимание на перспективи за екологична и енергийна устойчивост, добри практики от други морски басейни, нови проектни идеи се провежда във Варна – репортаж; Традиционната международна ядрена конференция "Българската атомна енергетика”..

публикувано на 08.06.23 в 13:45
плаж Офицерски запад, Варна

"Новият ден" на 8 юни 2023 г. с Димитрина Дончева

Законопроектът за изграждане на офшорни ветрогенераторни паркове бе обсъден в Комисията по енергетика, която по-рано го отхвърли. Той предвижда появата на ветропаркове в Черно море, което ще застраши както риболова, така и туризма, коментира инж. Димитър Куманов от сдружение "Балканка". Интервю. Да бъдат изградени мобилни полигони за..

публикувано на 08.06.23 в 06:00

НА СВЕТЛО на 7 юни с Валeрия Василева

Край Варна се провежда Международната конференция „Българската атомна енергетика – национална, регионална и световна енергийна сигурност“. Арман Бабикян и адвокат Николай Хаджигенов обявиха, че движение "Ние идваме!" става партия. Във Варна се провежда среща на Международната Федерация на компаниите от погребалния бизнес   и  на Съюза..

публикувано на 07.06.23 в 14:00