Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Краудфъндинг - новата реалност в оцеляването на културата днес

| обновено на 07.07.20 в 13:30
Снимка: Гергана Енчева

Светлозара Христова е изпълнителен директор на Българската фестивална асоциация и културен мениджър. Всеки месец в предаването Улица "Събота" тя споделя повече за съвременните културни процеси и събития и ролята им в живота на градските хора.

Краудфъндинг (от англ. crowdfunding) е нов за България термин, за който липсва определение в тълковния речник. Означава напълно прозрачно финансиране на идея, инициатива, немерение, от широк кръг от хора, типично за интернет средата. Краудфъндингът променя начина, по който хората обменят своите проекти и изобщо всичко, което има нужда от добро финансиране. В последните години се появиха множество сайтове, предлагащи различни аспекти от краудфъндинг сферата. А изолацията от последните месеци допринесе за това все повече артисти, независими медии, формати, а и потребителите на техните продукти, да се обърнат към тази иновативна дарителска подкрепа.

Светлозара Христова:

За много хора това може би звучи студено, бизнес ориентирано, но всъщност не е така. Краудфъндинг възможностите и особено Patreon - една от любимите ми платформи за такъв тип подкрепа, дават възможност за много по-близък контакт със съответния творец или формат. И освен, че можеш да подкрепиш конкретна инициатива със скромна сума месечно, ти получаваш съдържание - например бекстейдж кадри, специални послания от артистите към дарителите, дигитални албуми, уолпейпъри, плейлисти, а също и ранен достъп до закупуване на билети или намаления на цените им. Така че освен подкрепа, подобни платформи осигуряват и добър диалог между потребителя, от една страна, и организаторите и артистите, от друга. И по този начин човек се чувства част от събитието не само в рамките на няколкото дни, през които то се провежда, а целогодишно.

Чуйте целия разговор на Добо Мързов със Светлозара Христова:

ВИЖТЕ ОЩЕ

POST FACTUM с Валери Великов, на 25 януари

На 25 януари отбелязваме 87 години от създаването на Българското национално радио. Ежегодно на този ден се връчват наградите „Сирак Скитник“ за изключителни постижения в радиожурналистиката през изтеклата година. Предложението на екипа на Радио Варна е наградата “Сирак Скитник” в категория „Награда за радиопредаване, радиопроект,..

публикувано на 25.01.22 в 15:52
Зима в Балчик

НА СВЕТЛО на 25 януари с Валерия Василева

Радио Варна номинира за наградата "Сирак Скитник" Мая Щърбанова и Румен Сарандев като екип за отразяването на инцидента с кораба "Вера Су" край Камен бряг. Таксиметрови шофьори в Добрич протестират срещу поскъпването на техните услуги, за което настоява фирмата, стопанисваща телефонната централа. Репортаж от Регионалната здравна инспекция..

публикувано на 25.01.22 в 12:39

НОВИЯТ ДЕН на 25 януари с Иван Барбов

В мразовитото януарско утро, сутрешният екип на Радио Варна е на своя пост в студиото и ви очаква за поредната вълнуваща среща в ефира между 6.00 и 10.30 часа. Отпийте първата си глътка кафе и наметнете топлия „кожух” на доброто настроение в компанията на водещия Иван Барбов, Жоро Бекяров и звукорежисьора Недялко Добрев. Ще вее и ще фучи..

публикувано на 25.01.22 в 06:17
Варна

НА СВЕТЛО на 24 януари със Светлана Вълкова

Затварят цехове и пекарни за закуски и хляб - причините От Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията остро се противопоставиха на изказването на областния управител на Варна Марио Смърков, че "не е нормално да се затварят училища, а заведенията да работят". коментар на Марин Сотиров, заместник-председател на..

публикувано на 24.01.22 в 13:45

"Новият ден" на 24 януари 2022 г. с Димитрина Дончева

Какви затруднения изпитват малките фурни, произвеждащи хляб и закуски, и доколко увеличението на цената на хляба може да компенсира повишаването на цените на всички суровини? Репортажи от Варна и Добрич. При каква заболеваемост започва новата учебна седмица за учители и ученици във Варненска област? Колко зимуващи птици преброиха..

публикувано на 24.01.22 в 06:00

"Позиция" с Валери Великов, на 22 януари

В 12 часа започва протест в защита на Дом „Младост” във Варна. В него, според организаторите се очаква да се включат много варненци. Тази седмица стана ясно, че до две години е възможно да се реализира проектът за новия дом „Младост”, който ще продължи да бъде медицински и спа център, но ще има и жилищна част. Слушаме архитект Красимира Костова..

публикувано на 22.01.22 в 09:26

Бабинден в село Здравец

Бабинден е популярен празник и до ден днешен. Но в наше време са се променили “героите” на този ден.  Някога е бил празник в чест на бабите-акушерки, а днес – на медиците от родилните отделения. Останал е само споменът за ония времена, когато до родилката е имало две жени – свекървата и най-важната „баба“ в селото, тази, която е израждала..

публикувано на 22.01.22 в 09:19
Подкасти от БНР