Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Краудфъндинг - новата реалност в оцеляването на културата днес

| обновено на 07.07.20 в 13:30
Снимка: Гергана Енчева

Светлозара Христова е изпълнителен директор на Българската фестивална асоциация и културен мениджър. Всеки месец в предаването Улица "Събота" тя споделя повече за съвременните културни процеси и събития и ролята им в живота на градските хора.

Краудфъндинг (от англ. crowdfunding) е нов за България термин, за който липсва определение в тълковния речник. Означава напълно прозрачно финансиране на идея, инициатива, немерение, от широк кръг от хора, типично за интернет средата. Краудфъндингът променя начина, по който хората обменят своите проекти и изобщо всичко, което има нужда от добро финансиране. В последните години се появиха множество сайтове, предлагащи различни аспекти от краудфъндинг сферата. А изолацията от последните месеци допринесе за това все повече артисти, независими медии, формати, а и потребителите на техните продукти, да се обърнат към тази иновативна дарителска подкрепа.

Светлозара Христова:

За много хора това може би звучи студено, бизнес ориентирано, но всъщност не е така. Краудфъндинг възможностите и особено Patreon - една от любимите ми платформи за такъв тип подкрепа, дават възможност за много по-близък контакт със съответния творец или формат. И освен, че можеш да подкрепиш конкретна инициатива със скромна сума месечно, ти получаваш съдържание - например бекстейдж кадри, специални послания от артистите към дарителите, дигитални албуми, уолпейпъри, плейлисти, а също и ранен достъп до закупуване на билети или намаления на цените им. Така че освен подкрепа, подобни платформи осигуряват и добър диалог между потребителя, от една страна, и организаторите и артистите, от друга. И по този начин човек се чувства част от събитието не само в рамките на няколкото дни, през които то се провежда, а целогодишно.

Чуйте целия разговор на Добо Мързов със Светлозара Христова:

БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ
Варна

"На светло" в четвъртък, 21 септември

В навечерието на трите почивни дни около Деня на независимостта, Варна определено изглежда по-малко натоварена. Но накъде пътуват варненци през почивните дни? Какво предпочитат? Близки дестинации в страната или пък почивка в чужбина?; Дни на образованието в Холандия ще се проведат в София, Варна, Бургас и Пловдив от 22 до 25 септември...

публикувано на 21.09.23 в 14:13

"Новият ден" на 21 септември 2023 г. с Димитрина Дончева

До колко ще е полезен имейлът за подаване на сигнали за липсващи лекарства, който обяви председателят на Комисията по здравеопазване към Народното събрание проф. Костадин Ангелов и какво е решението на големия проблем с липсващи лекарства у нас? В каква среда искаме да живеем? Оправдаха ли се очакванията на хотелиерите от летния..

публикувано на 21.09.23 в 06:00

НА СВЕТЛО на 20 септември с Валерия Василева

Как приключи спасителната акция за щъркела, който се разходи из Морската градина на Варна? Районният център по трансфузионна хематология – Варна получи като дарение първия в България транспортен мобилен пункт за кръводаряване "Аз Вярвам и Помагам". Кметът на Белослав инж. Деян Иванов с най-висок вот от гражданите спечели две награди в..

публикувано на 20.09.23 в 15:37

НОВИЯТ ДЕН на 20 септември с Мариела Димитрова 

Репортаж в 8.10 часа ще ни направи съпричастни на откриването на първата улица в България, носеща името на Георги Николов – донор, спасил 4 живота. Улицата е във варненския кв.Аспарухово, където на именуването й днес ще бъдат родителите на Георги Николов и анестезиологът, реализирал донорската ситуация д-р Валентин Маринчев. В 8.40 часа ще ви..

публикувано на 20.09.23 в 06:05

НОВИЯТ ДЕН на 19 септември с Иван Барбов

Доказано е, че по-често будилникът ни пречи да спим, отколкото да ни помага да се събудим. Най-много за събуждането обаче помага кафето и сутрешната програма на Радио Варна. Сутрешният ефирен будилник, който известява началото на новия ден, ще прозвучи точно в 6.00 часа. И тъй като следваме максимата, че усмивките трябва да са повече от..

публикувано на 19.09.23 в 05:53

На 18 септември в "От другата страна" по Радио Варна

Специално интервю с John McEntee и Chuck Sherwood (INCANTATION). Месец по-късно - впечатленията на Мартин Бъчваров, Деян Видев и Николай Филипов от участието на MALTWORM на "Wacken Open Air 2023". В "Мазето на Вакашински" – Black Art ("Autumn Souls Of Sofia") и Ясен Вакашински представят концерта на ASAGRAUM, INFERNO и DIMHOLT (30 септември, София). В..

публикувано на 18.09.23 в 14:25

"На светло" на 18 септември 2023 г. със Сияна Спиридонова

Земеделци започнаха блокади на редица важни пътни точки и гранични пунктове в цялата страна с оглед на започналия днес безсрочен общонационален земеделски протест. Над 900 хил. души са засегнати от отпадналата забрана за внос на земеделска продукция от Украйна, подчертават представители на 26 браншови организации от аграрния сектор. С 32..

публикувано на 18.09.23 в 13:25