Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Варненски астроном отново "улови" кометата /СНИМКИ/

Емил Иванов – астроном в Обсерватория Ирида, който преди няколко дни изпрати специално за сайта на Радио Варна, снимки на кометата, успя да я улови отново тази сутрин. Снимките са направени между 2,45 и 3,05 ч, сутринта, във Варна, в района на кв. "Бриз"

За първи път кометата попадна в обектива на телескоп на НАСА на 27 март. т.г. Небесното тяло беше открито  с помощта на инфрачервения телескоп NEOWISE. Според астронавта Иван Вагнер, който  засне C/2020 F3 /NEOWISE/ от космоса, това е най-ярката комета от 7 години насам.


Според астрономите кометата може да бъде наблюдавана с невъоръжено око през целия месец юли.
До към 11 юли тя ще бъде видима на разсъмване, ниско над североизточния хоризонт в съзвездието Колар, а около 15 – 16 юли ще може отново да се наблюдава, но вечерно време.

C/2020 F3 (NEOWISE) се намира на 194 милиона мили (312 милиона километра) от Слънцето. 


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Екипът на 3D колите Kinetik набира средства, след като пожар изпепели базата им

Кампания за набиране на средства, с които да поднови дейността си обяви варненската компания Kinetik Automotive , която създаде първият български 3D електрически автомобил . Причината е, че пожар изпепелява на 14 април до основи производствената база на екипа, при което изгоряха както прототипа на автомобила – Кинетик 07,..

обновено на 13.06.21 в 18:17

Гладиаторски борби и сцени от античния бит оживяват край Девня на 13 юни

"Марцианопол - животът в Древния град" ще оживее за един цял ден в неделя, 13 юни. Началото на втория ден от Фестивала, чийто домакин е Община Девня, ще бъде поставено от 10 часа с традиционното шествие на всички участници. Групите от България и Румъния ще извървят пеш разстоянието от сградата на Общината до Античния амфитеатър. Въпреки..

публикувано на 13.06.21 в 14:16

След COVID-19: туристите се завръщат в Рим

Италия! Страната на темперамента, вкусната паста и ненадминатото „Джелато“ – традиционния неповторим италиански сладолед. Италия – символ на историята - със запазилия спомена за зрелищни битки Колизеум, музиката – с неотразимата неокласическа „Ла скала“, близостта между хората - със събиращата в..

публикувано на 13.06.21 в 12:33

С бъбречни и сърдечни заболявания не трябва да пием много вода

Има митове, свързани с консумацията на вода и един от тях е, че трябва да се пият по около 3 литра на ден. Анна Денисова, гастроентеролог в SM-Clinic в Санкт Петербург, коментира за РИА Новости популярното мнение за ползите за здравето от консумацията на три литра вода...

публикувано на 13.06.21 в 11:52

„България в световната история и цивилизации – дух и култура“ този уикенд

Юбилейната XXV национална конференция „България в световната история и цивилизации – дух и култура“ ще се проведе тази събота и неделя. Място: Пленарна зала в Община Варна Програмата: 12 юни (събота) 16,00 ч. д-р Елица Димова (София) – „Връзката Боян Мага и Иван Рилски“ 16,20 ч. д-р Веселина Антонова (Русе) –..

обновено на 12.06.21 в 15:57

Спасители във Варна има, плажуващите са рядкост обаче

Лошото време забавя сезона и тази година. 10 спасителни поста със спасители са разположени на плажа във Варна. Още три се очаква да бъдат разкрити от 1-и юли. Работното време на спасителите е от 8 до 18 часа. Чадърите са на цена от 5 лева, същата сума ви е необходима и за шезлонг. Прогнозата за времето е една от причините да няма хора...

обновено на 12.06.21 в 15:51

Варна вместо Берлин-избор на родолюбеца

Мнозина българи напускат страната ни в търсене на по-добро бъдеще и по-висок стандарт на живот. Пробват късмета си по света. Обаче не всички издържат дълго в чужбина, не всички остават за постоянно там. Типичен пример за завръщане към корена е варненецът Христо Христов, който макар и с успешен бизнес в Берлин, не успява да остане..

публикувано на 12.06.21 в 12:59