Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Варненски астроном отново "улови" кометата /СНИМКИ/

Емил Иванов – астроном в Обсерватория Ирида, който преди няколко дни изпрати специално за сайта на Радио Варна, снимки на кометата, успя да я улови отново тази сутрин. Снимките са направени между 2,45 и 3,05 ч, сутринта, във Варна, в района на кв. "Бриз"

За първи път кометата попадна в обектива на телескоп на НАСА на 27 март. т.г. Небесното тяло беше открито  с помощта на инфрачервения телескоп NEOWISE. Според астронавта Иван Вагнер, който  засне C/2020 F3 /NEOWISE/ от космоса, това е най-ярката комета от 7 години насам.


Според астрономите кометата може да бъде наблюдавана с невъоръжено око през целия месец юли.
До към 11 юли тя ще бъде видима на разсъмване, ниско над североизточния хоризонт в съзвездието Колар, а около 15 – 16 юли ще може отново да се наблюдава, но вечерно време.

C/2020 F3 (NEOWISE) се намира на 194 милиона мили (312 милиона километра) от Слънцето. 


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
СУ

"Заедно в час" с учител във Вълчи дол

Средното училище "Васил Левски" във Вълчи дол е едно от трите училища във Варненска област, в които за първа година ще преподават учители по програмата "Заедно в час". Преподавател на учениците от 5 до 12 клас  е Иван Чобанов по предметите Математика, Информационни технологии и Твоят свят, като последният предмет е само за дванайсетокласници. Иван..

публикувано на 24.09.20 в 11:21

Коса срещу нефтени разливи

Вярвате ли, че дори простото посещение при фризьора ви може да ви превърне в борец срещу замърсяването на околната среда? Не, не е шега, а е напълно реално – с помощта на косата, която иначе би отишла в боклука, може да се пречиства водата. Още през 1978 г. в..

публикувано на 24.09.20 в 07:02

Успешен ли е "шведският модел" в борбата с COVID-19

По улиците на шведските градове е трудно да се забележат външните признаци на пандемия, познати на други градове по света. Така нареченият „шведски модел“ за борба с коронавирусната инфекция предполага отказ от карантинни ограничения, основаващи се на развитието на стадния имунитет сред населението по..

публикувано на 24.09.20 в 06:14

С пешеходен тур, концерт и игра отбелязваме Световния ден на туризма – 27-ми септември

Във Варна ще бъде отбелязан Световния ден на туризма – 27-ми септември с пешеходен тур, концерт и онлайн игра, организирани от дирекция „Туризъм“ към Община Варна.  В 10.30 ч. от Туристическия информационен център ще тръгне тематично туристическа обиколка с екскурзовод на тема „Туризъм с традиции - старите варненски хотели“...

публикувано на 23.09.20 в 19:38
Варна

Чистим обществени места във Варна до края на октомври

До края на октомври ще продължат акциите на почистване на различни обществени места и културно-археологически забележителности във Варна от доброволците на фондация „Гея”. Това каза за Радио Варна председателят ѝ Николай Танчев . До момента са почистени и облагородени районът около паметника на граничаря в Морската градина, малките римски..

публикувано на 23.09.20 в 09:24

Плажът е пълен в първия есенен ден

Глъчка, хора, музика... Плажът не е готов за есента. Хората по бански не искат да закриват сезона. Използват всяка секунда за събиране на тен-спомен за лятото... Чуйте още от репортажа на Ваня Славова:

публикувано на 22.09.20 в 15:42
Военен фотограф е

Непознатата история на военната фотография, запечатала и дни като днешния

Обичайно, в дни като днешният 22 септември обръщаме поглед и към историята. Акцентът ни днес ще е малко по-различен, защото ще ви срещнем с Георги Генчев - дългогодишен фотограф и кореспондент на БТА, и неговите проучвания за зараждането на военната фотография у нас. Тя, както много други неща в историята се заражда в нашия край, когато Варна..

публикувано на 22.09.20 в 15:00