Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Игор Лазаренко: Когато туризмът страда, музеите са празни

2
Снимка: Радио Варна

Спад на посещаемостта на музеите във Варна отчитат от сектора. Тенденцията засега не е добра.  Като цяло ние сме много пряко свързани с туризма и когато туризмът страда, няма как музеите да имат висока посещаемост, коментира директорът на Регионалния исторически музей във Варна, Игор Лазаренко.

Края на миналта година имахме приходи, които бяха с 166 хил.лева повече в сравнение с първото полугодие на тази година, което е доста показтелно, посочи Лазаренко.

Той изрази надежда, спадът да бъде компенсиран през юли, тъй-като този месец е бил най-силен през 2019-а, а летният сезон вече започна.

„Но ако се запази тенденцията от края на юни, да имаме по двама или трима посетители в сградата на Археологическия музей и малко повече на Аладжа манастир и Побити камъни,  нещата не отиват на добре“, категоричен е Лазаренко.

По думите му, музеите във Варна основно разчитат на гости на града от цялата страна, както и на чуждестранни туристи. По негови наблюдения варненци се възползват от възможността да си припомнят факти за културно-историческото ни наследство  предимно в дните на „Нощ на музеите“.

За съжаление тази година засега германците са малко, руснаците ги няма, румънците по мои впечатления стигат до Албена или отиват в Гърция, констатира директорът на РИМ.

Според него ако летният туристически сезон по Северното Черноморие се засили, ще се увеличат и посетителите в музеите. „Но ако няма посетители в курортите, няма да има и в музея“.

Той коментира и организацията в пространствата в сградата на музея във връзка с прилагането на противоепидемичните мерки, като каза, че посетителите влизат със защитни маски, осигурени са дезинфектанти, а повърхностите и витрините се обеззаразяват редовно.

Ние стриктно изпълняваме предписанията на здравния министър. Разбира се музеят е голям, а това е плюс, защото нямаме места, където могат да се струпат много хора, допълни Лазаренко.

Като друго предимство той посочи, че залите са пълни с атрактивни находки и посетителите обхождат навсякъде без да се събират на едно място.

Археологическото лято във Варна е в разгара сиa тази година имаме и доста голяма натовареност в самия град, коментира още Лазаренко.

Той обясни, че се работи по няколко трайни обекта, които се проучват още от миналата година, а археолозите са много анагажирани, защото на много от екипите им се налага да ходят на няколко разкопи.

По думите му ковид кризата засяга и бъдещите проекти за археологически проучвания, тъй като още няма яснота как ще бъдат разпределени държавните субсидии.

С тези ограничения, които бяха наложени във връзка с коронавируса, до средата на юни не се провеждаха заседания на комисиите, на които да се определи финансирането на отделните обекти, каза той.

Надява се това да стане до септември, когато може да започне активно работата по обектите, след като и горещите месеци отминат.

Подробности от интервюто на Светлана Вълкова с Игор Лазаренко можете да чуете в звуковия файл:



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Мелодия и ритъм на формата" - изложба на скулптора Ангел Атанасов във Варна

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя самостоятелна изложба на Ангел Атанасов - скулптор, чиито творчески интереси са съсредоточени върху чистите форми. Изложбата включва 12 скулптури, изработени в бронз и 4 в дърво, обединени от името “Мелодия и ритъм на формата”. Ангел Атанасов завършва Националната художествена..

публикувано на 25.04.24 в 08:20
Факсимиле от проекта за трасе на лекото метро във Варна, публикуван в сайта на Община Варна

Арх. Христо Топчиев: Проектът за бул. „Цар Освободител“ дава приоритет на автомобилите

Разширението на бул. „Цар Освободител“ беше припознато като приоритетно за реализация и от новия екип на Община Варна. Предвидено е да се прави със смесено финансиране, общинско,  държавно и европейско, а най-вероятно и по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). П о този повод днес от администрацията организират  обществено обсъждане,  от..

публикувано на 24.04.24 в 07:58

Ани, която бяга с кауза и заразява с добро!

Да бягаш с кауза, за да помогнеш на друг. Това прави от близо две години Анна Христова, която е успешен маркетинг специалист. Макар и със сериозен дефицит на желязо, чисто здравословно, Анна се мобилизира, за да продължи да бяга с кауза и да заразява с добро още повече хора от своето обкръжение. Тя участва в маратони и полумаратони в..

публикувано на 23.04.24 в 16:08
Анна Заркова

Анна Заркова за събитията от убийството на Луканов и сега: Паметта ни се трие като червило с изтекъл срок на годност

Журналистът Анна Заркова ни връща към убийството на бившия премиер Андрей Луканов с новата си книга "Смъртта на Бялата лисица". Казва, че историята ѝ не е абсолютната истина, но е достоверен разказ, в който всички герои са истински личности - с изключение само на един - предполагаемият убиец. Неговата история е измислена, но в резултат на сериозни..

публикувано на 23.04.24 в 08:30

Проф. Милчо Лепоев: Дали да има леко метро зависи от пътникопотока

Инвестицията в леко метро е първоначално по-голяма, когато се прави подземно, после за поддържането се дават по-малко средства. Когато се прави по открит способ първоначалната инвестиция е по-малка, а след това за поддържане е по-голяма сумата. Именно това е работата на експертите в този Експертен съвет да намерят оптималното, което е..

публикувано на 22.04.24 в 08:15
Илин Димитров

Илин Димитров: Има голяма вероятност заради въздушния Шенген да останем без чуждестранна работна ръка през летния сезон

Туристическият бранш и това лято ще бъде изправен пред проблема с липсата на кадри и това не е новина. Това каза в обзорното предаване на РВ „Позиция“ Илин Димитров, съветник на президента Румен Радев по туризъм, образование и култура. „При вноса на кадри тази година е пълна каша, защото Шенген по въздух, позволява на всички, които влизат в..

обновено на 20.04.24 в 15:34

Alexander Krull (LEAVES' EYES, ATROCITY): Иска ми се холивудските филми за викингите да са по-достоверни

Интервю с Alexander Krull (LEAVES' EYES, ATROCITY) Творческият път на LEAVES' EYES започва преди 21 години. В групата се преплитат съдбите на музикантите от ATROCITY. Няма да сгрешим, ако кажем, че ATROCITY е тяхната по-мрачна, а LEAVES' EYES – по-нежна страна. LEAVES' EYES издадоха „Myths of Fate”, заради който идеологът зад двете групи..

публикувано на 20.04.24 в 15:15