Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Игор Лазаренко: Когато туризмът страда, музеите са празни

2
Снимка: Радио Варна

Спад на посещаемостта на музеите във Варна отчитат от сектора. Тенденцията засега не е добра.  Като цяло ние сме много пряко свързани с туризма и когато туризмът страда, няма как музеите да имат висока посещаемост, коментира директорът на Регионалния исторически музей във Варна, Игор Лазаренко.

Края на миналта година имахме приходи, които бяха с 166 хил.лева повече в сравнение с първото полугодие на тази година, което е доста показтелно, посочи Лазаренко.

Той изрази надежда, спадът да бъде компенсиран през юли, тъй-като този месец е бил най-силен през 2019-а, а летният сезон вече започна.

„Но ако се запази тенденцията от края на юни, да имаме по двама или трима посетители в сградата на Археологическия музей и малко повече на Аладжа манастир и Побити камъни,  нещата не отиват на добре“, категоричен е Лазаренко.

По думите му, музеите във Варна основно разчитат на гости на града от цялата страна, както и на чуждестранни туристи. По негови наблюдения варненци се възползват от възможността да си припомнят факти за културно-историческото ни наследство  предимно в дните на „Нощ на музеите“.

За съжаление тази година засега германците са малко, руснаците ги няма, румънците по мои впечатления стигат до Албена или отиват в Гърция, констатира директорът на РИМ.

Според него ако летният туристически сезон по Северното Черноморие се засили, ще се увеличат и посетителите в музеите. „Но ако няма посетители в курортите, няма да има и в музея“.

Той коментира и организацията в пространствата в сградата на музея във връзка с прилагането на противоепидемичните мерки, като каза, че посетителите влизат със защитни маски, осигурени са дезинфектанти, а повърхностите и витрините се обеззаразяват редовно.

Ние стриктно изпълняваме предписанията на здравния министър. Разбира се музеят е голям, а това е плюс, защото нямаме места, където могат да се струпат много хора, допълни Лазаренко.

Като друго предимство той посочи, че залите са пълни с атрактивни находки и посетителите обхождат навсякъде без да се събират на едно място.

Археологическото лято във Варна е в разгара сиa тази година имаме и доста голяма натовареност в самия град, коментира още Лазаренко.

Той обясни, че се работи по няколко трайни обекта, които се проучват още от миналата година, а археолозите са много анагажирани, защото на много от екипите им се налага да ходят на няколко разкопи.

По думите му ковид кризата засяга и бъдещите проекти за археологически проучвания, тъй като още няма яснота как ще бъдат разпределени държавните субсидии.

С тези ограничения, които бяха наложени във връзка с коронавируса, до средата на юни не се провеждаха заседания на комисиите, на които да се определи финансирането на отделните обекти, каза той.

Надява се това да стане до септември, когато може да започне активно работата по обектите, след като и горещите месеци отминат.

Подробности от интервюто на Светлана Вълкова с Игор Лазаренко можете да чуете в звуковия файл:Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Варненци по широкия свят - Надежда Димитрова

До петък, преди да отбележим празника на Варна – 15 август, ви срещаме с варненци, които живеят далеч от нас, но не са загубили връзката си с родното място. Надежда Димитрова вече 10 години живее със съпруга си в Лондон. Имат две деца, които са родени във Великобритания, но въпреки това Надежда и съпругъг й ги учат на български, както и..

публикувано на 13.08.20 в 07:35

Варненци по широкия свят - д-р Симеон Тодоров

Д-р Симеон Тодоров е варненецът, който създаде проекта КОНЧЕ №7 свързан с възраждането на част от визуалната памет на Варна. Идеята на фотографа – лекар беше да възроди традицията на фотографа Хачик Минасян , който половин век „запечатва“ в черно-бял кадър децата или в центъра на града, или на входа на Морската градина, седнали в двуколката,..

публикувано на 12.08.20 в 07:35
Фреди Люпке

Варненци по широкия свят - Фреди Люпке

До петък, преди да отбележим празника на Варна – 15 август, ще ви срещаме с варненци, които живеят далеч от нас, но не са загубили връзката си с родното място. Първата среща е с Фреди Люпке, който живее повече от 20 години в Германия. Фреди е работил в немската редакция на Радио Варна, през летата на студентските си години. Сега е учител..

публикувано на 11.08.20 в 11:26

Николай Василев: Намаляването на ДДС е откровена глупост

Решението за намаляването на ДДС за нискоалкохолните напитки, спортните дейности, услугите на туристическите оператори и екскурзиите със случаен превоз продължава да предизвиква разнопосочни реакции. Според бившият икономически министър Николай Василев намаляването на ДДС на 9% за виното и бирата в заведенията показва липса на финансова..

публикувано на 10.08.20 в 09:00

Галин Герчев: Нудизмът сваля невидимите прегради в душата

Галин Герчев е един свободен човек, който не се страхува да бъде себе си. Той е председател на Българската натуристка федерация и е концесионер на единствения нудистки плаж, създаден по всички европейски и световни правила. Ивицата за хора, които искат да се слеят с природата и да се разхождат голи на спокойствие, се намира  в курорта Златни..

публикувано на 08.08.20 в 13:11

Неда Антонова: Трябва да се надяваме нашето време да излъчи своя герой, своя Паисий

"Безмълвие" от Неда Антонова разказва за греховната младост на Паисий Хилендарски.  Отец Паисий е останал в нашето съзнание като побелелия монах от читанките. След дълги години на проучване авторката го описва като различен човек - човек от Бога и за Бога. Жив човек. Интригуващият роман "Безмълвие" от Неда Антонова, който..

публикувано на 07.08.20 в 13:29
Кинорежисьорът Милко Лазаров

Милко Лазаров: Страхът от новото е като да си болен и да те е страх да се излекуваш, защото пак ще се разболееш

Трябва активно да искаме смяна на това, което не ни харесва. Страхът от новото, което се задава, е като да си болен и да те е страх да се излекуваш, защото пак ще се разболееш. За случващото се в страната – екшън, хорър, комедия или треторазрядна сапунка, анализ прави режисьорът Милко Лазаров в интервю на Даниела Стойнова. Той..

публикувано на 06.08.20 в 12:33