Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Гърция през "Кулата-Промахон" само с отрицателен тест за коронавирус

Снимка: БГНЕС

От 14 юли /вторник/ Гърция ще изисква отрицателен резултат от PCR тест за коронавирус при влизане през ГКПП "Кулата-Промахон", съобщиха от МВнР.
Изискването е за всички граждани преминаващи през ГКПП-то и започва да важи от 06.00 часа на 14 юли. По информация на българското посолство в Атина тестът трябва да е направен не по-рано от 72 часа преди пристигането на границата.
Освен това продължава да е в сила задължителното изискване всички пристигащи в страната да са попълнили формуляр за локализиране на пътници (PLF) в срок от най-малко 24 часа преди влизането им в Гърция.
От МВнР добавят, че гръцките власти повишават контрола за спазване на санитарно-хигиенните изисквания спрямо всички граждани в страната, като ще бъдат извършвани проверки от Гръцката полиция, Национална служба по прозрачността и Секретариата по търговията и защита на потребителите.
Засилени проверки се очакват и по пътищата в южната ни съседка.
Външно министерство посочва още, че не се съобщава за нови допълнителни мерки спрямо гражданите, влизащи в Гърция през ГКПП на летищата и пристанищата. Към момента изискванията са гражданите, пристигащи със самолет или на отворените за влизане две пристанища Игуменица и Патра, да имат попълнен електронен формуляр, генериращ QR код. На избирателен принцип по преценка на гръцките власти пристигащите подлежат на тестване за коронавирус.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Силна буря в Централна и Източна Европа продължава да нанася щети

Остава тежко положението в осем района в Румъния,  след като проливните дъждове причиниха наводнения. Премиерът Марчел Чолаку посети Галац, където загинаха четирима души, 5 хиляди домове бяха наводнени и 25 хиляди останаха без електричество. В евакуирането на хората бяха включени военни лодки и самолети. Приоритет на властите е да се предотврати..

публикувано на 15.09.24 в 08:20

Близо 35 тона отпадъци събраха общинските служители в кампанията „Да изчистим България заедно“

Служители на Община Варна, на районните администрации и на кметствата почистиха междублокови пространства, детски площадки, градинки и плажове. До обед в депото в село Въглен бяха извозени близо 35 тона отпадъци, събрани в найлонови чували и поставени до контейнерите за смет. Към инициативата се присъединиха и доброволци от различни организации...

публикувано на 14.09.24 в 15:27

Клон от дърво падна на улица "Евлоги Георгиев" във Варна. Няма посдтрадали

Клон от дърво падна на кръстовището на улиците "Евлоги Георгиев" и "Никола Козлев" във Варна, предаде репортер на Радио Варна. Няма посдтрадали. Преди няколко седмици дървото е било орязано, когато друг клон е паднал върху паркирани под него коли. Родители посочиха, че в района има още изсъхнали дървета и клони, за които са подавани..

публикувано на 14.09.24 в 14:22

3 версии за инцидента със загиналите пилоти

Човешка грешка, техническа неизправност или неправилно зададена команда са версиите, по които работят разследващите за причините, довели до разбиването на учебно-тренировъчния самолет Л-39 вчера на авиобаза "Граф Игнатиево". Това съобщиха от Военно-окръжна прокуратура Пловдив. Разследващите очакват данните от черната кутия, открита..

публикувано на 14.09.24 в 14:06

Охлювите като домашни любимци

Всяко нещо в този живот може да бъде хоби. Някои правят планински преходи, други събират плочи, трети купуват апартаменти, ремонтират ги и ги продават, четвърти се гмуркат, пети - пият. Има обаче хора, които колекционират охлюви и ги отглеждат като домашни любимци. Един от тях е Ростислав Траянов. В колекцията му пръсъстват екземпляри основно..

публикувано на 14.09.24 в 10:51

Тридневен траур започва от днес в структурите на министерството на отбраната и армията, отпадат всички планирани мероприятия

Със заповед на министъра на отбраната Атанас Запрянов дните 14, 15 и 16 септември 2024 г. са обявени за дни на траур в Министерството на отбраната, Българската армия и в структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната, съобщиха от ведомството. В знак на почит към пилотите майор Петко..

публикувано на 14.09.24 в 07:32

Дюлгерски събор организира фирма "Комфорт" ООД по случай 35 години от основаването си

Традиционен дюлгерски събор организира строителната компания „Комфорт“ ООД. Фирмата е основана през 1989 година е ще навърши 35 години на 1 декември. Целта на събора е да не бъдат забравени дюлгерските традиции и обичаи, които се променят, както се променя и светът, каза Атанас Костурков, който управлява фирмата заедно с Марин Йорданов от..

публикувано на 13.09.24 в 19:54