Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

За втора поредна вечер стотици варненци се събраха на протест срещу управлението на страната /СНИМКИ/

| обновено на 11.07.20 в 20:47
14
За втора поредна вечер стотици варненци се събраха, за да изразят недоволството си от управлението на страната.
Снимка: Румен Сарандев

За втора поредна вечер недоволни граждани се събраха пред сградата на община Варна, за да изразят неодобрението си към управлението на страната. Ехтят скандирания "Оставка" и "Мафия", и "Мутрите вън". Сред протестиращите могата да бъдат разпознати и политически фигури от Варна. Множеството блокира движението на кръстовището пред сградата на общинската администрация, а след това се понесе в посока Севастопол, където бе спряно от служителите на реда за кратко, а после продължи към входа на Морската градина. Варненци спряха пред сгардата на т.нар. Шах дом, скандирайки "Протестът е за вас".


Могат да бъдат видяни плакати с надписи - "Мафията вън". Протестиращите промениха курса и тръгнаха по бул. "Княз Борис"I,в посока центъра. Недоволните са предвождани от няколкометров национален флаг, носен от десетина.


Мнозина са с маски, в това число и униформените служители на МВР, които охраняват шествието. Общото впечатление е, че хората се стремят да спазват дистанция помежду си. "Борисов- позор" е друг лозунг на варннци, които вече наближават площад "Независимост". 

Десетки флагове развяват варненци, протестирайки тази вечер. Могат да се видят и граждани, които са се завили с националния трикольор. Шествието вече достигна до площад "Независимост" до шадраваните.


19.15 ч.

Множеството се отправи към Катедралния храм "Св. Успение Богородично", а след това тръгна в към Аспаруховия мост. Полицията е обазрувала шпалир и ескортира протестиращите. Участниците в протеста вече наброяват 500 души. Чуват се възгласи и за оставка на главния прокурор Иван Гешев.

19.36 ч.

Несъгласните с властта вече стигнаха Аспаруховия мост.  Някои участници в шествието споделиха пред репортер на Радио Варна, че са излезли на улицата, защото искат по-висок стандарт на живот.

19.45 ч.

Протестиращите тръгнаха в обратна посока към центъра на морската столица.

19.55 ч.

Някои от недоволните започнаха да се разотиват, но около 300 човека се отправят към катедралния храм. Движението не е възпрепятствано, но служителите на реда го спират през определини периоди.


20.22 ч.

Тълпата от недоволни се върна пред сградата на общинта, но после отново пое към входа на Морската градина, като се чува подканване "Елате при нас, протестът е за вас!".


20.40 ч

След повече от 2 часа, протестът във Варна приключи. Хората се разделиха с уговорката, че утре се събират отново, по същото време.


Повече снимки на фоторепортера Румен Сарандев можете да видите в галерията.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Румен Радев: Властта принадлежи на народа

Въпреки че тържествата на Шипка официално бяха отменени заради пандемията, хиляди хора изкачиха историческия връх в знак на признателност към загиналите за свободата на България. На Шипка отидоха и президентът Румен Радев, и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. Последните 100 стъпала до Паметника на Свободата бяха изпълнени от хора с..

публикувано на 03.03.21 в 13:16

Без официална церемония в Балчик отбелязаха националния празник

Пред­ста­ви­те­ли на мес­тна­та власт, на по­ли­ти­чес­ки пар­тии, граж­да­ни се съб­ра­ха на 3 март пред Па­мет­ни­ка на ге­рои­те, пад­на­ли за Оте­чес­тво­то, в цен­тъ­ра на Бал­чик, за да по­че­тат на­цио­нал­ния праз­ник и 143 го­ди­ни от Ос­во­бож­де­ние­то на Бъл­га­рия от тур­ско роб­ство. "Да­ли 3 март тряб­ва да е на­цио­на­лен..

публикувано на 03.03.21 в 13:14

Започна 58-ата щафетна обиколка на Радио Варна на Трети март /обновява се/

В 12 часа бе даден стартът на 58-ата щафетна обиколка на Радио Варна, посветена на Националния празник на Република България – 3 март.  Честит Национален празник за мен е чест и удоволствие в този прекрасен слънчев ден да поздравя всички участници в 58-ата обиколка на Радио Варна. Това е една прекрасна традиция и се радвам че въпреки всички трудности с..

обновено на 03.03.21 в 13:01

Цвета Караянчева: Да преглътнем различията си в името на България

Днес сме тук – на Шипка, за да положим цветя и да отдадем своята почит към всички български опълченци, към всички герои, жертвали живота си за свободата, заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, след като изкачи връх Шипка заедно с младежи от цялата страна, съобщават от пресслужбата на НС. Тържествените чествания на Паметника на..

публикувано на 03.03.21 в 11:35

На 3 март във Варна /обновява се/

България днес отбелязва националния си празник - деня на Освобождението. Преди 143 години на днешата дата, 19 февруари по стар стил,  през 1878 г. Русия и Турция подписват предварителния Санстефански мирен договор, който предвижда възстановяването на Княжество България. Празникът за първи път  е отбелязан две години след подписването на..

обновено на 03.03.21 в 10:50

Запълнен е капацитетът на Ковид реанимацията в МБАЛ Добрич

Двойно повече са настанените за лечение от COVID-19 пациенти в многопрофилната болница в Добрич в сравнение с техния брой от преди десетина дни. Засилен приток на пациенти се наблюдава и към триажния кабинет в здравното заведение. Запълнен е максималният капацитет на Отделението по анестезиология, реанимация и интензивно лечение за..

публикувано на 03.03.21 в 10:50

И тази година Радио Варна ще спази традицията - предстои 58-та щафетна обиколка

На 3 март в 12 часа ще бъде даден стартът на традиционната щафетна обиколка на Радио Варна. Традицията е запазена, като и тази година състезанията ще бъдат в спортовете лека атлетика, плуване и колоездене. След официалното откриване на състезанието до сградата на Радио Варна, бегачите ще премерят сили от стартовата линия до Слънчевия часовник. Право..

обновено на 03.03.21 в 09:55