Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Променяне в първо лице в чест на Бергман

Открит урок на киношкола „Братя Люмиер“ към Общинския детски комплекс – Варна отбелязва годишнина от рождението на Ингмар Бергман. Събитието е в 16,30 на 14 юли в отдел „Изкуство“ на Регионална библиотека „Пенчо Славейков“.

Специфична беше учебната година на участниците в кино школата, защото те не успяха да преминат през всички планирани предизвикателства, но по време на изолацията се потопиха в изследването на творчеството на различни режисьори. За един от тях-майсторът на психологическия кино разказ – Ингмар Бергман, те ще споделят чрез кино образи, словесни образи и фотографии своите впечатления под формата на открит урок под надслов „Променяне в първо лице“ на 14 юли от 16:30 в отдел „Изкуство“ на Регионална библиотека „Пенчо Славейков“- Варна.

В урока ще се включат талантливите художници от школата по изобразително изкуство „Импресия“ с художествен ръководител Илиана Бораджиева, които ще покажат свои опити върху темата „кино плакат“ от съвместен бинарен урок с кино школата. Люмиерчетата, заедно с техния ръководител Елица Матеева ще представят и своите опити върху една тема, свързана с работата на младия човек върху драматургията на Шекспир. Техните фотографии ще ни въведат в репетиционния процес на: Детско-юношески театър „Златното ключе“ с художествен ръководител Сия Папазова и Театрално ателие с художествен ръководител актрисата от Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ Милена Кънева.

Младите изследователи на киното ще представят и своите първи критически анализи върху филма на Бергман „Фани и Александър“, публикувани в kinoto.bg.

Как ще премине откритият урок разказва Елица Матеева:

Кулминацията на открития урок е документалният филм на Стелиан Ганчев „Променяне в първо лице“ – в главната роля е актрисата Йоана Буковска-Давидова.
Във филма освен люмиерчетата участват и младежи от ДЮТ „Златното ключе". Филмът е за гостуването на моноспектакъла „Променяне“ на актрисата Йоана Буковска-Давидова във Варна през есента на 2019 г. В него тя разказва своите впечатления от срещата си с Лив Улман – една от музите на Бергман. Във филма децата от клуба коментират своите впечатления за киното на Бергман. Плакатът на филма е дело на художничката Доника Кирова, а в сценария на филма са включени и стихове от нейната стихосбирка „Попара от целувки и многоточия без край“.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Младежи от кино школа „Братя Люмиер“ с награди от Международния фестивал „Арлекин“

Децата от киношкола „Братя Люмиер“ на Общински детски комплекс - Варна, защитиха своите проекти пред компетентното жури на Международния детски и младежки медиен фестивал „Арлекин“.  Доц. Юрий Дачев, драматург, театрален критик и режисьор връчи наградите за операторско майсторство за филма „Д-И-Ш-А-Й“ и за режисура за „Тръгваме ли?“ на Божана Станева и..

публикувано на 12.07.24 в 17:16

Два концерта в събота и неделя от международния фестивал „Трикси“ в Балчик

С конкурсна програма започна първият ден от международния фестивал на изкуствата “Трикси”. В рамките на три дни  Мелницата  е домакин на това артистично събитие, включено в културната програма на Община Балчик. Организатор е артцентър "Стринджендо" в лицето на Емил и Светлана Струнджеви. Музикалния форум, който започва своето начало от 2007 година,..

публикувано на 12.07.24 в 16:47

Варненската градска галерия представя ретроспектива на Николай Николов

Графики и рисунки на една от знаковите фигури в графичното изкуство на Варна и България са събрани в изложба ретроспекция по повод 20-годишнината от кончината на художника. Николай Николов (1950 - 2004 г.) - едно от признатите имена, оформили облика на българското графично изкуство през 80-те и 90-те години на ХХ век, ще бъде почетен с..

публикувано на 12.07.24 в 10:54

Пленер и джаз на Русалка

Традиционният художествен пленер на ВС "Русалка" се проведе от 1 до 10 юли. Години наред там гостуват майстори на четката и длетото като сем. Паневи, Владо Пенев, Иван Парасков, Джузепе Страдо, Самадага, Румен Статков, Гроздан Грозев, Радостин Дамасков, Борислав Данев, Анатолий Станкулов и много други известни автори.  Тази година в пленера участваха..

публикувано на 11.07.24 в 18:25

XVII Международен фотографски салон Варна на входа на Морската градина

Откриване - 13.07.2024 г., от 18:30 ч.  Площад "Антон Новак", вход на Морска градина, Варна. В експонираната на открито изложба ще бъдат представени 124 великолепни кадри, за да радват всички любители на фотографията, жители и гости на града. Изложбата може да бъде разгледана до 27 юли. Международен фотографски салон Варна е..

публикувано на 11.07.24 в 14:51

Варна е домакин на Еврохор 2024

Тази година Варна е един от домакините на Еврохор 2024 – проект на Европейската хорова асоциация, съвместно с Българския хоров съюз. Всяка година той се провежда в различна държава и има за цел да популяризира европейската хорова музика и да насърчи културния обмен в Европа. Хоровото събитие води началото си от 1982 г. и предлага възможност на млади..

публикувано на 11.07.24 в 14:45

Q-Jazz Festival - джазът на младите, започва днес

Предстои провеждането на третото издание на Q-Jazz Festival - Джазът на младите! Плажът на рибарското селище "Карантината" става джаз сцена на  11, 12 и 13 юли.   В ходът свободен . Тази година любителите на джаза могат да се насладят на изцяло авторкси репертоари. Фестивалът е създаден е с некомерсиална цел като естествено продължение на..

публикувано на 11.07.24 в 10:00