Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Ще бъде ли "Света София" достъпна за християните

| обновено на 16.07.20 в 10:27
Снимка: Pixabay

Фактът, че църквата "Света София" ще бъде отворена за молитви на мюсюлманите в края на този месец означава ли, че вече няма да е достъпна за християните? Въпросът задава Жаклин Бодурова, варненка от арменски произход и член на Българския форум за междурелигиозен диалог и сътрудничество. Тя определя превръщането на църквата в джамия като израз на нетолерантност от страна на мюсюлманите към християните:

"Съществуването на християнски храм в сърцето на Истанбул говори много за историята по време на Константинопол. Турската държава чрез този свой акт показва доминиране над християнския свят и така се затваря една страница от летописа."

Същевременно не трябва да се забравя, че Турция предостави голяма част от средствата за реставрацията на българската желязна църква "Свети Стефан" в Истанбул и назначи турски архитект да я реализира. Според Бодурова от една страна това представлява признателност към паметта на цариградските българи и към архитекта на храма, който е арменец по произход. От друга страна обаче Турция цели България да се отнесе със същото уважение към реставрацията на джамии с историческо и културно значение - "Баня Баши" в София, Джумая джамия в Пловдив и Томбул джамия в Шумен:

"Обявяването на църквата - музей "Света София" в джамия представлява един недобър политически трик от страна на Ердоган към християнския свят."

Припомням, че според патриарха на арменската общност в Турция, храмът „Света София“ в Истанбул е достатъчно голям, за да бъде използван и от двете религии - християнската и исляма. Подобно решение, според него, би предизвикало „аплодисменти“.

Чуйте повече в прикачения файл:
ВИЖТЕ ОЩЕ

Премиера на филма "100 години Икономически университет – Варна с академични традиции в бъдещето"

Поради удължаването на противоепидемичните мерки в страната премиерата на документалния филм "100 години Икономически университет – Варна с академични традиции в бъдещето" ще се състои онлайн в официалния  YouTube  канал на университета  https://www.youtube.com/user/uevarnabg  на 1 декември 2020 г. от 17.00 ч. Документалният филм се подготвя от екип на..

обновено на 30.11.20 в 07:54

Светлозар Желев: Книгите са жизнено важни за оцеляването на духа и психиката на хората

Много е важно книжарниците да останат отворени, защото книгите, литературата и културата са жизнено важни за оцеляването на духа и психиката на хората. Книгите са лекарство в това време, в което мерките за справяне с коронавируса се засилват. Това каза Светлозар Желев, директор на Националния център за книгата и Литературен клуб „Перото“ към НДК...

публикувано на 27.11.20 в 12:11

Актьорът Свилен Стоянов за театъра през човешката съдба

За любовта към театъра, за театъра през човешката съдба, за богатия творчески път, за публиката, за ценните приятелства, вдъхновението и за хората, които не могат без морето разказва актьорът Свилен Стоянов в интервю на Даниела Стойнова. Актьорът от Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ бе удостоен с годишната награда на клуб „Отворено общество“..

публикувано на 25.11.20 в 12:53
Елена Вутова

Ще изгубим ли човечността си заради страх от зараза

Тя е на 17 години и има мнение за всичко, което се случва около нас. Може да решава задачи и да пише есета. Математиката я е научила, че всеки проблем има решение, а литературата, че във всяко решение може да се намери проблем. Така съчетавайки двете науки расте във време на ковид-пандемия и съвсем скоро й предстои да поеме пътя си след..

публикувано на 24.11.20 в 12:25

Кой трябва да оборудва домашния офис

Светът реагира на бързото разпространение на COVID-19 чрез различни мерки, една от които е преминаване към работа от вкъщи. Все повече хора и у нас са принудени да работят в режим  "home office", след като на  работодателите бе дадена възможност едностранно да възлагат дистанционна работа на персонала. Едновременно с това те са длъжни да осигурят..

обновено на 23.11.20 в 16:05

Мариан Желев призовава "Спете спокойно"

Малки художествени форми, предимно разкази и фейлетони, есета и импресии, омесени с мемоарна, пътеписна, лирична или социално ангажирана белетристика. В практиката на книгопечатането това значи, че в ръцете си читателят ще разгърне една на пръв поглед с не много висока корица книжка, но с приличен обем и с лекота на прочитане и възприемане...

публикувано на 22.11.20 в 12:00

Пламен Монев: Чудото на картините е дарът на несъществуващото в реалността

Животът не спира и ситуацията ме провокира да осъществя една отдавнашна своя мечта – да рисувам места, където съм бил и искам да отида отново. Пътувам единствено в Стария свят – Италия, Франция, Германия...Винаги ме тегли към моретата, крайбрежията. Всичко ми е интересно, всичко може да бъде видяно с нови очи, казва варненският художник Пламен Монев в..

обновено на 21.11.20 в 20:45