Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Антон Антонов: Пътят към красивото преминава през страданието

Това е дълбокото убеждение на художника Антон Антонов, споделено пред радио Варна.

Според него лишението, влагането на някакво усилие, изстрадването, борбата по пътя, по който си поел, е единственият вариант да достигнеш друго ниво на духовна откровеност.

Авторът представя във Варна днес своя изложба - живопис, която е нарекъл "Летен дъжд".

Поканата му за изложбата дори е придружена със стих. Също озаглавен "Летен дъжд" . За него Антонов разказа, че това е усещането му за детството, за  дъжд в горещ  летен ден - юли по пладне, когато плисва дъжд и замирисва на прах - спомен от щастливото детство.

Щастието на човека е в младостта, казва Антонов и обяснява защо: "ТОстава, това което си изживял на млади години, когато опознаваш света, другото е само ювелирна обработка, защото после всеки образ, който носим  е натоварен със спомена, т.е. първчният образ е винаги в детството.


Чуйте цялото интервю с художника Антон Антонов на Светлана Вълкова:

Летен дъжд
В зноя на лятото стаени ние очакваме.
Научили сме се да чакаме. Или не?
Жадни сме. Ефирът е ясен, птиците сладкогласни.
Щедростта на твореца е безгранична, нашата радост кратка.
Ще изплачем нашето щастие като летен дъжд.
Като летен дъжд ще са сълзите ни, всеки път щом прозвънти смехът ни -
ще умият лицата, но не и тъгата.
Ще замирише на лято, намокрената пръст ще въздъхне.
И топлината на тази въздишка ще се въздигне, леко и ласкаво.
Ще ни обгърне, нежно,нашепвайки нещо и ще ни понесе...
Антон Антонов

Антон Антонов е роден на 28 юни 1962 г. в София.

Детството му преминава в Дряново, където завършва средното си образование в местната гимназия „Максим Райкович". Завършва „Живопис" във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий" във Велико Търново.
Майсторът на четката има самостоятелни изложби в Полша, Португалия, Италия, Словакия, САЩ, в дом „Витгенщайн" във Виена – Австрия, в Париж.
От 2012 година ежегодно гостува със самостоятелни изложби и поддържа динамична колекция от творби в галерия „Арт Маркони”-Варна.
Живее и работи в Дряново.
Откриването на изложбата - живопис на Антон Антонов е тази вечер от 18.30 и ще остане в галерия Арт Маркони до 11 август.

В галерията вижте някои от творбите на художника Антон Антонов, показани в изложбата.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Изложбата "Брегове" в "Двореца" в Балчик търси нови пространства чрез експеримент с цветовете

Изложбата "Брегове" в "Двореца" в Балчик търси нови пространства чрез експеримент с цветовете, съобщават от държавния културен институт за предстоящото откриване на експозицията. Автор на колекцията от 30 живописни платна е изкушеният от цветовите хармонии и простотата в изказа Красен Бербенков. Роденият в Добрич художник е възпитаник на академик..

публикувано на 09.08.20 в 09:29

Предпоследен ден на Алея на книгата във Варна

До 9 август морската столица отново събира на едно място над 50 български издателства и книгоразпространители в "Алея на книгата". Te ще представят хиляди книжни заглавия в пешеходната част на бул. „Сливница” - от хотел „Черно море“ до Фестивалния и конгресен център, всеки ден от 10:00 до 22:00 ч., съпътствани от Културна програма на традиционния..

публикувано на 08.08.20 в 15:43

„Наследство Българско“ днес и утре във Варна

На 8 и 9 август в Белия салон на Морско казино – Варна ще се състои програмата на научно-популярния форум „БЪЛГАРСКИ ИСТОРИЧЕСКИ ЧЕТЕНИЯ“ 2020 под наслов „Наследство Българско“, след неговото провеждане през юни в Столична библиотека, София. Създатели и организатори са АНДАРИ – Анатолий Радев и Дария Василева, издатели на едноименния сборник. Петото..

публикувано на 08.08.20 в 14:51

“SymphoNY Way”във Варна тази вечер - Васил Петров с Врачанската филхармония

Тази вечер от 19:30г. в зала 1 на Фестивален и конгресен център-Варна вечните класики ще бъдат разказани с мащабния симфоничен звук на Врачанска филхармония с диригент Христо Павлов. На сцената с тях са още Йордан Тоновски джаз трио и виртуозната цигуларка Зорница Иларионова. Симфоничната програма включва заглавия като Michelle,..

публикувано на 07.08.20 в 15:09

Изложба във Варна почита 75-години от рождението на Александър Капричев

Експозицията се открива тази вечер от 18:00 в Градската художествена галерия на Варна и ще остане там до 26 август. Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ - Варна, представя Александър Капричев - един от варненските художници, оставили ярка следа в пластичния живот на морската столица и България. Той си отиде ненадейно през 2008 г., но..

обновено на 07.08.20 в 10:54

Художникът Петьо Маринов на 70 години

"Живописта е като музиката - няма разбиране - или  харесваш, или не харесваш", казва художникът  в интервю за Радио Варна, в което го върнахме към детските му години, към първите драсканици, към първия учител. Колко е важна ролята на Учителя в живота на детето, разказва Петьо Маринов и извиква спомените си за своя обаятелен преподавател и художник Драган..

публикувано на 06.08.20 в 17:56

Джаз певецът Васил Петров показва свои графики във Варна

Новата самостоятелна изложба на джаз певеца Васил Петров ще бъде открита в Арт галерия Тереза Зиковска . Срещата с автора и неговите творби е на  6 август, четвъртък в галерията на ул. "Воден" 25.   Откриването е само ден преди концерта на певеца му Symphony Way в зала 1 на ФКЦ- Варна ! Чудесен повод да се срещнете с визуалния свят на Васил..

обновено на 06.08.20 в 13:15