Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Каракачанов във Варна: Към момента за промени в кабинета не се говори

Към момента за промени в кабинета не се говори, каза днес във Варна вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, който заедно с посланика на САЩ Херо Мустафа и посланиците на Румъния и Грузия посети Военноморския координационен елемент, разположен в Пункт за базиране - Варна.

Той не пожела да коментира политическата ситуация в пункта за базиране във Варна, тъй като според него е неподходящо да има политически коментари на територията на военно поделение. Каракачанов каза, че промени могат да бъдат обсъдени след като мине вотът на недоверие. "Всичко е възможно, аз казах, че има варианти. Има и много неща, които трябва да бъдат свършени", коментира още той.
Според него най-вероятно коалиционният съвет ще се проведе в сряда или в четвъртък.

Министърът на отбраната бе запитан за проекта за придобиване на нови многофункционални модулни патрулни кораби за ВМС. Той посочи, че заради коронавируса е имало спиране на разговорите между Люрсен и министерството, но след 16 юни те са били подновени. 

"Чувам опасения на някои коментатори, че заради икономическата криза можело проектът да се провали. Мисля, че е точно обратното. Заради икономическата криза всяка една голяма компания има интерес да печели поръчки", убеден е Каракачанов.

"Уточняват се детайлите, ще продължим с преговорите, защото амбицията ни е да ги довършим до октомври и да имаме готовност за подписване на договора", посочи той. Каракачанов припомни, че първоначалното условие е било поне един от двата кораба да бъде построен в България, но според новите договорености и двата ще се строят във Варна.

Посланиците на САЩ, Грузия и Румъния не направиха изявление. По-късно те ще посетят и Висшето военноморско училище "Никола Вапцаров". 

Подробности чуйте от материала на Даниела Стойнова:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Тежка катастрофа на АМ "Хемус" край Слънчево

В Шоковата зала на МБАЛ "Св. Анна" /Окръжна болница/ е настанен тежко пострадал при катастрофата мъж, съобщиха за Радио Варна от КАТ - Варна. Все още не е ясно има ли опасност за живота му. Мъжът е шофирал един от четирите автомобила, участвали в произшествието на автомагистрала "Хемус" при пътен възел „Слънчево”, в посока Варна. Там,..

публикувано на 25.01.22 в 17:48

Ресторантьорите завеждат съдебни дела заради COVID-мерките

Българската асоциация на заведенията (БАЗ) и Сдружението на заведенията в България (СЗБ) стартират серия от съдебни дела и административни процедури срещу дискриминационното отношение към бранша, съобщиха от двете организации. В съобщение до медиите, ресторантьорите казват, че ще сигнализит Омбудсмана на Република България за грубото потъпкване на..

публикувано на 25.01.22 в 17:18

Община Балчик достигна най-високата заболеваемост в областта

Община Балчик достигна най-високата заболеваемост в областта -1106,10 на сто хиляди население . Към 25 януари диагностицираните с болестта в морската община са 257 души, спрямо седмица назад те са с една трета повече. На 14-дневна база към 24.01.2022 г. в област Добрич средното ниво е 798,00% 000 , информира директорът на Регионална здравна инспекция..

публикувано на 25.01.22 в 17:09

Безработица в община Балчик е 3,8 процента

Равнището на безработица за община Балчик през 2021 година е 3.8 процента, колкото е било в годината преди пандемията – 2019, средно годишен брой регистрирани лица - 310. През 2020-а делът на хората без препитание е почти двоен – 6,3 процента от икономически активното население, обобщават от дирекция Бюро по труда, или средно 513 души. Разчетите са..

публикувано на 25.01.22 в 16:14

Готвят ремонт на автоподлеза "Шипка"

Голяма част от варненските подлези са ремонтирани през миналата година. Тази предстои да бъде проучено защо в автоподлеза под ул. "Шипка" във Варна има течове. Това каза за Радио Варна началникът на отдел „Общинска инфраструктура” в общината Тихомир Тимов . Ще бъде направено предложение да бъдат отпуснати средства от общинския бюджет за 2022 за..

публикувано на 25.01.22 в 16:07

Продължава ваксинирането на деца от 5 до 11 години във Варна

Продължава ваксинирането на деца от 5 до 11 години в три ваксинационни пункта във Варна с педиатричната ваксина, интересът е траен, но сега има изчакване заради повишената заболеваемост в морската столица. Tова коментира  д-р Мая Томова - изпълняваща длъжността директор на дирекция „Надзор на заразните болести” в РЗИ. Досега са ваксинирани 169..

публикувано на 25.01.22 в 15:46

Янев: Няма струпване на войски на НАТО в България

Струпване разполагане на войски на НАТО или на която и да е друга държава в България няма. Това каза министърът на отбраната Стефан Янев, предаде репортер на БГНЕС. „Решение на българското правителство за такъв тип движение, струпване или разполагане на войски на НАТО на българска територия няма”, каза още той.

публикувано на 25.01.22 в 14:06
Подкасти от БНР