Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

България не поема нов дълг

Снимка: БГНЕС

България не поема нов дълг в рамките на Фонда на ЕС „Следващо поколение”,  коментира за Радио Варна Лъчезар Богданов, главен икономист в Института за пазарна икономика. 12-те милиарда евро от пакета са на разположение на страната ни, без да има  необходимост да се заема целият ресурс, уточни той:

„29-те милиарда евро са сума, която България и досега е получавала. Новата част е малко над 12-те милиарда по плана „Следващо поколение ЕС”. Всички средства се обвързват с реформи. Върховенството на правото е централна обществена тема за България. Целта не е да строим велоалеи и да асфалтираме пътища. Целта е инвестициите да осигурят по-добър живот на гражданите, повече конкурентноспособност, а и възможност за повече инвестиции. За страна като България, която догонва, това е безспорно постижение.”

Средствата не са гарантирани, а представляват максимума, който можем да получим. Условията са да има проекти и разходите да са направени законосъобразно, за да не се налага като страна-членка да връщаме пари. От 27-те държави се очаква максимално бързо да напишат националните си планове за реформи и възстановяване, в които да обяснят защо искат тези средства от фонда „Следващо поколение”. Остава и възможността тези планове да не бъдат одобрени, а да бъдат върнати за преработка.

Връщането на средствата по фонда ще започне от 2027 година и ще продължи около 30 години. При финансирането по многогодишната финансова рамка се запазва принципът за плащане на вноски -  „България като бедна страна е нетен бенефициент,  т.е. плащаме много по-малко, отколкото получаваме.” 

Съотношението „заеми – безвъзмездни средства” е важно, понеже в България се гледа по тотално различен начин на проекти, които са изцяло грант и тези, при които трябва да се търси икономическа рационалност.

Досега не е имало издаване на общ дълг на ЕС. Това е исторически прецедент. Предполага се, че заемите ще са изгодни за страните-членки с нисък лихвен процент

Богданов не вижда пряка връзка между протестите и милиардите евро, които България има възможност да усвои. Със сигурност обаче за него „всяка партия, която се стреми към власт, ще иска да може да разполага с максимална свобода, така че да оформи програмите за разходване на европейските средства по начин, който най-добре приляга на нейната политическа платформа”.

Цялото интервю чуйте в прикачения файл:
ВИЖТЕ ОЩЕ

Галин Герчев: Нудизмът сваля невидимите прегради в душата

Галин Герчев е един свободен човек, който не се страхува да бъде себес и. Той е председател на Българската натуристка федерация и е концесионер на единствения нудистки плаж, създаден по всички европейски и световни правила. Ивицата за хора, които искат да се слеят с природата и да се разхождат голи на спокойствие, се намира  в курорта Златни..

публикувано на 08.08.20 в 13:11

Неда Антонова: Трябва да се надяваме нашето време да излъчи своя герой, своя Паисий

"Безмълвие" от Неда Антонова разказва за греховната младост на Паисий Хилендарски.  Отец Паисий е останал в нашето съзнание като побелелия монах от читанките. След дълги години на проучване авторката го описва като различен човек - човек от Бога и за Бога. Жив човек. Интригуващият роман "Безмълвие" от Неда Антонова, който..

публикувано на 07.08.20 в 13:29
Кинорежисьорът Милко Лазаров

Милко Лазаров: Страхът от новото е като да си болен и да те е страх да се излекуваш, защото пак ще се разболееш

Трябва активно да искаме смяна на това, което не ни харесва. Страхът от новото, което се задава, е като да си болен и да те е страх да се излекуваш, защото пак ще се разболееш. За случващото се в страната – екшън, хорър, комедия или треторазрядна сапунка, анализ прави режисьорът Милко Лазаров в интервю на Даниела Стойнова. Той..

публикувано на 06.08.20 в 12:33
Сабина Максимова

Сабина Максимова: Ако продължим да изхвърляме пластмаса, впоследствие ще я дишаме и пием

Златен медал получи еко идеята на варненка, предложила пластмасовите чаши в детските градина да бъдат заменени с иноксови. Мисия „Аз избирам чашата за многократна употреба“ получи отличието в световната еконадпревара 2020 BEYONDPLASTIC AWARD. Кампанията за замяна на пластмасовите чаши за вода в детските градини у нас е наградена в категория..

публикувано на 02.08.20 в 12:21

Какво не знаем за лечебната билка безсмъртниче?

Лечебната билка безсмъртниче /жълт смил/ е позната от столетия, но стана хит култура в България преди 6-7 години. От нея се произвежда етерично масло с изключително ценни свойства. Безсмъртничето /Helichrysum/ расте по песъчливи и крайбрежни места. Отглежда се трудно и при дестилацията се извличат малки количества масло, затова то е доста..

публикувано на 02.08.20 в 06:36

Евгения Войнова и нейните "Книги за обичане" докосват детските сърца

За да отгледаш едни чудесни, перспективни деца, които да се реализират, на първо място трябва да ги възпиташ като добри хора. Това каза в интервю за БГНЕС Евгения Войнова, която е автор на 5 прекрасни детски книги – книги за обичане.     Войнова е художник и..

публикувано на 01.08.20 в 14:52

Красимир Вълчев: Длъжни сме да започнем новата учебна година присъствено, въпреки пика на заразени

Всеки един министър във всеки един момент е готов да подаде оставка, всички министри могат да бъдат сменени. Есента ще бъде трудна, не зная как ще се справи правителство без парламент – нито една социална или икономическа мярка не може да бъде гласувана, нито пък актуализация на бюджета. Нашето намерение засега като правителство е да довършим..

публикувано на 01.08.20 в 09:25