Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

България не поема нов дълг

Снимка: БГНЕС

България не поема нов дълг в рамките на Фонда на ЕС „Следващо поколение”,  коментира за Радио Варна Лъчезар Богданов, главен икономист в Института за пазарна икономика. 12-те милиарда евро от пакета са на разположение на страната ни, без да има  необходимост да се заема целият ресурс, уточни той:

„29-те милиарда евро са сума, която България и досега е получавала. Новата част е малко над 12-те милиарда по плана „Следващо поколение ЕС”. Всички средства се обвързват с реформи. Върховенството на правото е централна обществена тема за България. Целта не е да строим велоалеи и да асфалтираме пътища. Целта е инвестициите да осигурят по-добър живот на гражданите, повече конкурентноспособност, а и възможност за повече инвестиции. За страна като България, която догонва, това е безспорно постижение.”

Средствата не са гарантирани, а представляват максимума, който можем да получим. Условията са да има проекти и разходите да са направени законосъобразно, за да не се налага като страна-членка да връщаме пари. От 27-те държави се очаква максимално бързо да напишат националните си планове за реформи и възстановяване, в които да обяснят защо искат тези средства от фонда „Следващо поколение”. Остава и възможността тези планове да не бъдат одобрени, а да бъдат върнати за преработка.

Връщането на средствата по фонда ще започне от 2027 година и ще продължи около 30 години. При финансирането по многогодишната финансова рамка се запазва принципът за плащане на вноски -  „България като бедна страна е нетен бенефициент,  т.е. плащаме много по-малко, отколкото получаваме.” 

Съотношението „заеми – безвъзмездни средства” е важно, понеже в България се гледа по тотално различен начин на проекти, които са изцяло грант и тези, при които трябва да се търси икономическа рационалност.

Досега не е имало издаване на общ дълг на ЕС. Това е исторически прецедент. Предполага се, че заемите ще са изгодни за страните-членки с нисък лихвен процент

Богданов не вижда пряка връзка между протестите и милиардите евро, които България има възможност да усвои. Със сигурност обаче за него „всяка партия, която се стреми към власт, ще иска да може да разполага с максимална свобода, така че да оформи програмите за разходване на европейските средства по начин, който най-добре приляга на нейната политическа платформа”.

Цялото интервю чуйте в прикачения файл:
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бръснарят, който кани царското семейство за клиенти

Антони Боксеров е един от бръснарите във Варна. 34-годишният мъж вече няколко години практикува професията и има два салона в града. Той обаче е решил да предложи на клиентите се цялостно изживяване. Когато седнете на неговия стол, може да прочетете истории от Царска България. Да послушате грамофонни плочи и да се потопите в едно друго време...

публикувано на 04.03.21 в 15:22

Проф. Петко Петков: Нужна е експертна дискусия за 3 март

Петко Петков е професор по нова история на България във Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий".  Член е на Управителния съвет на Съюза на учените и на Управителния съвет на Българското историческо дружество.  - Има ли критерий, който еднозначно може да определи коя дата има най-важно значение за историята на..

публикувано на 03.03.21 в 08:27

Проф. Евгени Станимиров: Редица сектори в икономиката се съвземат по-бързо от очакваното. Не може да се каже същото за туризма

В средата на миналата година, ректора на ИУ Варна проф. д-р  Евгени Станимиров, заяви за предаването "Позиция", че младите хора в България трябва да развият предприемаческа култура. Че процентът на хората у нас, които са самонаети, които стартират такъв бизнес е много малък и е от порядъка само на 13%, при жените 7 на сто, а при..

публикувано на 28.02.21 в 17:45

Арх. Калина Калчева за проекта "Марс 25" и за любовта си към космоса

Калина Калчева е архитект и дизайнер от Варна. Нейният проект Марс 25   достигна полуфинал в конкурса Mars City State на NASA, конкурирайки се с над 5000 проекта на архитекти и учени от целия свят. Целта на конкурса е да селектира най-добрите архитектурни решения за изграждане на град на Марс. Арх. Калина Калчева е възпитаник на..

публикувано на 28.02.21 в 10:00

"Дупката" в центъра на Варна и икономическата зона край морската столица- без ясни и категорични срокове на стартиране и завършване

За индустриалната икономическа зона край Варна се говори от няколко години. Обещанията са, че тя ще се случи скоро. И от администрацията на общината и от Общински съвет Варна неведнъж са заявявали, че проектът е въпрос на време да стартира. Така например, през 2019-та година, кмета на Варна Иван Портних обяви, че изграждането ще започне през 2020-та..

публикувано на 27.02.21 в 15:49

Баба Марта посреща гости във Варненския куклен театър

"На гости на Баба Марта" се нарича спектакълът на актьорите от Варненския куклен театър, който децата предстои да видят в събота и неделя. Първата среща с Баба Марта започва в 11 часа.  А историята накратко изглежда така: Първите пролетни цветя събуждат Баба Марта, за да й съобщят новината, че Февруари си е отишъл и цялата гора се подготвя..

публикувано на 26.02.21 в 12:30

Радан Мирянов: Футболното съдийство в България калява психиката

Футболът ни е отражение на държавата, може и да не е на равнището на италианското калчо, английската премиершип или на испанското, или на германското първенство, но като интрига може да им съперничи. Особено в т.нар. важни дербита. В това е убеден Радан Мирянов - бивш футболен съдия с повече от 1000 мача зад гърба си и настоящ главен..

обновено на 26.02.21 в 10:57