Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

България не поема нов дълг

Снимка: БГНЕС

България не поема нов дълг в рамките на Фонда на ЕС „Следващо поколение”,  коментира за Радио Варна Лъчезар Богданов, главен икономист в Института за пазарна икономика. 12-те милиарда евро от пакета са на разположение на страната ни, без да има  необходимост да се заема целият ресурс, уточни той:

„29-те милиарда евро са сума, която България и досега е получавала. Новата част е малко над 12-те милиарда по плана „Следващо поколение ЕС”. Всички средства се обвързват с реформи. Върховенството на правото е централна обществена тема за България. Целта не е да строим велоалеи и да асфалтираме пътища. Целта е инвестициите да осигурят по-добър живот на гражданите, повече конкурентноспособност, а и възможност за повече инвестиции. За страна като България, която догонва, това е безспорно постижение.”

Средствата не са гарантирани, а представляват максимума, който можем да получим. Условията са да има проекти и разходите да са направени законосъобразно, за да не се налага като страна-членка да връщаме пари. От 27-те държави се очаква максимално бързо да напишат националните си планове за реформи и възстановяване, в които да обяснят защо искат тези средства от фонда „Следващо поколение”. Остава и възможността тези планове да не бъдат одобрени, а да бъдат върнати за преработка.

Връщането на средствата по фонда ще започне от 2027 година и ще продължи около 30 години. При финансирането по многогодишната финансова рамка се запазва принципът за плащане на вноски -  „България като бедна страна е нетен бенефициент,  т.е. плащаме много по-малко, отколкото получаваме.” 

Съотношението „заеми – безвъзмездни средства” е важно, понеже в България се гледа по тотално различен начин на проекти, които са изцяло грант и тези, при които трябва да се търси икономическа рационалност.

Досега не е имало издаване на общ дълг на ЕС. Това е исторически прецедент. Предполага се, че заемите ще са изгодни за страните-членки с нисък лихвен процент

Богданов не вижда пряка връзка между протестите и милиардите евро, които България има възможност да усвои. Със сигурност обаче за него „всяка партия, която се стреми към власт, ще иска да може да разполага с максимална свобода, така че да оформи програмите за разходване на европейските средства по начин, който най-добре приляга на нейната политическа платформа”.

Цялото интервю чуйте в прикачения файл:
ВИЖТЕ ОЩЕ

На чаша вино с Милко Божков....

„На чаша вино с Милко Божков" се нарича документалният филм за художника с режисьор Атанас Киряков. Филмът е заснет в ателието на Милко Божков, а размислите на художника за изкуството и живота започват със спомени от детството, родната къща и професионалния път. Оператор е Димитър Митов, а музиката е на Веселин Веселинов /Еко/. С Милко Божков ни..

обновено на 04.12.20 в 10:00
Атанас Скатов

Алпинистът Атанас Скатов се отправя на експедиция в планината Каракорум

На границата между Пакистан и Индия Атанас Скатов ще направи опит за изкачване на втория по височина (след Еверест) връх на планетата – К2. Със своите 8611 м надморска височина. Свободното си време от първия локдаун алпинистът е посветил в довършване на новата си книга „Седемте континентални първенеца“, която вече е на пазара. Чрез нея той..

публикувано на 03.12.20 в 08:47

Премиера на филма "100 години Икономически университет – Варна с академични традиции в бъдещето"

Поради удължаването на противоепидемичните мерки в страната премиерата на документалния филм "100 години Икономически университет – Варна с академични традиции в бъдещето" ще се състои онлайн в официалния  YouTube  канал на университета  https://www.youtube.com/user/uevarnabg  на 1 декември 2020 г. от 17.00 ч. Документалният филм е подготвен от екип на..

обновено на 01.12.20 в 10:29

Хотелиер: Бизнесът сланинки и мазнинки вече няма, задават се протести на глада

Според браншовика в туризма Виктор Лучиянов, който участва в управлението на четири хотелски комплекса в Балчик и София, с целогодишен цикъл на работа, ни очакват фалити и съсипани хора.  Преболедувал Ковид – 19, Лучиянов е на мнение, че ограничителните мерки не трябва да са към здравите, а към рисковите групи. Заради локдауна той е принуден да..

обновено на 01.12.20 в 09:44

Светлозар Желев: Книгите са жизнено важни за оцеляването на духа и психиката на хората

Много е важно книжарниците да останат отворени, защото книгите, литературата и културата са жизнено важни за оцеляването на духа и психиката на хората. Книгите са лекарство в това време, в което мерките за справяне с коронавируса се засилват. Това каза Светлозар Желев, директор на Националния център за книгата и Литературен клуб „Перото“ към НДК...

публикувано на 27.11.20 в 12:11

Актьорът Свилен Стоянов за театъра през човешката съдба

За любовта към театъра, за театъра през човешката съдба, за богатия творчески път, за публиката, за ценните приятелства, вдъхновението и за хората, които не могат без морето разказва актьорът Свилен Стоянов в интервю на Даниела Стойнова. Актьорът от Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ бе удостоен с годишната награда на клуб „Отворено общество“..

публикувано на 25.11.20 в 12:53
Елена Вутова

Ще изгубим ли човечността си заради страх от зараза

Тя е на 17 години и има мнение за всичко, което се случва около нас. Може да решава задачи и да пише есета. Математиката я е научила, че всеки проблем има решение, а литературата, че във всяко решение може да се намери проблем. Така съчетавайки двете науки расте във време на ковид-пандемия и съвсем скоро й предстои да поеме пътя си след..

публикувано на 24.11.20 в 12:25