Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конят Секретариат-легенда в САЩ

Автор:


Възможно ли е един кон, да един кон, да стане любимец на цяла Америка. Възхищението е към коня Секретариат. През 1999 г. ESPN го включва в списъка на 50-те най-добри северноамерикански спортисти на 20-ти век. Той завърши на 35-то място и надмина например Крис Еверт – първата  спортистка в историята, спечелил милион долара, както и Пийт Сампрас, най-добрият тенисист в историята на САЩ.

Много хора си помислиха: какво прави това четириноги животно в списъка? Но Секретариат не беше обожаван само в спортния свят. През същата година американската поща проведе вот и почти 7 милиона души избраха 15 героя, които бяха поставени на пощенски марки. Един от тях беше Секретариат, първият кон, получил тази чест.


През 2010 г. Дисни направи едноименен филм за Секретариат. Филмът събра 60 милиона долара (с бюджет от 35 милиона).

Когато Секретариат умря, хиляди фенове изпратиха цветя за неговата конюшня

Водещи американски вестници публикуваха некролози, а историите за него се появиха във вечерните новини.

Защо американците толкова обичаха този кон?

В САЩ пикът на топ състезателния кон обикновено продължава около четири години. На две години конят започва да участва в състезания, на три обикновено прекарва първия пълен сезон и се бори за Тройната корона – печелейки трите най-престижни събития: Дербито в Кентъки (съществува от 1875 г.), Preakness (от 1873 г.) и Белмонте ( от 1867 г.). Само 3-годишните коне имат право на дербито в Кентъки.

След пет години конят вече се счита за ветеран. Въпреки че някои тичат до 13-14 г, те не постигат голям успех. Обикновено дългата кариера е за тези, които печелят малко.

Секретариат (наречен така случайно – след секретарката на конюшнята, която кандидатства за регистрацията му) изгражда своето величие за 16 месеца. Кариерата му започва през юни 1972 г. и приключва през октомври 1973 г. През това време той участвав  21 състезания и печели 1 от тях. Той завършва и двата си състезателни сезона с отличието Кон на годината, нещо изключително рядко.


През 1972 г. Секретариат печели седем от девет състезания и помага на собственичкта си Пени Ченери да спаси семейството си. През януари 1973 г. бащата на Ченери умира и данъчната служба изисква огромна сума от Пени. За да събере парите, тя направи нещо като конно наддаване. Продава 32 акции на Секретариат, като разделя печалбата от бъдещи сделки между купувачите.

Една акция през 1972 г струва 190 000 долара. Така, че Секретариат излиза на стойност 6 мил.долара. това е истински рекорд. Този кон струва три пъти повече от теглото му в чисто злато.

Конят печели Тройната корона – девети с този успех  в историята и първи след 1948 година. След него това постижение е постигано само от четири коня. Освен това и на трите писти, Секретариат поставя рекорди, които не са били счупени досега.




  

Секретариат отива на пистата за последно на 6 ноември 1973 г. в Ню Йорк, когато пред 33 000 зрители той побяга малко по пистата като за раздяла. По-късно неговият жокей  Еди Лайт си спомня: „Той знаеше, че нещо не е наред. Нямаше други коне, затова беше нервен. „

Конят е толкова много обичан, защото успехите му идват в тежък период за Америка, който завършва с оставката на президента Никсън. Хората имат нужда от герои, които не са в политиката. Тогава се Появява Секретариат и успява да изпълни ролята си. Конят е изключитлено умен и дори позира пред фотографите.

След края на кариерата му хиляди хора идват да го видят. Той се засилва много бързо към хората и в послединя момент спира.

Безумната слава на Секретариат довежда до факта, че собственичкта Ченери наема секретар, за да стифира писмата от фенове. „Те постоянно идваха не само след края на кариерата му, но дори и след смъртта на коня“, казва тя.

От компания й предлагат конят да обикяла по три пъти на ден една чешма, а те да и платят за това 100 000 долара. Бизнесмен предложил да продава оборския тор на коня.

От 1974 г. секретариатът се превръща в мъжки продуцент. Той работи не повече от 10 минути на ден в продължение на четири месеца през чистокръвния размножителен сезон. Той почти всяка сутрин се извежда от плевнята за да обслужи една от чакащите понякога стотици кобили, а след това почива 8 часа.

Едно чифтосване със Секретариат струва 80 000 долара, а жребците му бяха продавани за 200 хиляди.

След смъртта на коня установяват, че сърцето му е около 2,5 пъти повече от сърцето на обикновен чистокръвен кон.

Мнозина смятат, че голямото сърце е основната причина за победите на Секретариат.

Той няма да влезе в историята като конят, който предизвика революционно научно откритие. Но неговите постижения, популярност и статус му позволиха да бъде удостоен с рядка чест за конете. Обикновено след смъртта на кон се погребват само главата, сърцето и краката – като символи на неговия ум, дух и бързина. Но след като през 1989 г. Секретариат заспива завинаги поради мъчително и нелечимо възпаление на копита, той бе погребан изцяло в огромен ковчег, а на много места има и негови паметници.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Българите на Игрите в Париж днес

Днес петима българи ще участват в седмия ден на Олимпийските игри в Париж 2024. Антоанета Костадинова в 10:00 часа българско време започва участие а в квалификациите на 25 метра пистолет. В 11:15 сребърната медалистка в скока на височина от Рио 2016 Мирела Демирева открива българското участие в леката атлетика с квалификацията в..

публикувано на 02.08.24 в 10:30

Илиан Илиев: Израелците имат повече опит в такива турнири от нас (ВИДЕО)

Старши треньорът на Черно море Илиан Илиев призна, че са допуснали груби грешки в защита, които са причината за отпадането им от Лигата на конференциите. Вижте неговия коментар за мача.

публикувано на 02.08.24 в 10:15

Виктор Попов: Много сме разочаровани (ВИДЕО)

Крайният защитник на Черно море Виктор попов остана много разочарован от отпадането на варненския тим от Лигата на конференциите след загубата от израелския Апоел Беер Шева. Чуйте какво сподели Попов след мача.

публикувано на 02.08.24 в 10:11

Ран Кожух: Черно море е много класен тим (ВИДЕО)

Наставникът на израелския футболен тим  +Апоел Беер Шефа" Ран Кожух остана много доволен от успеха срещу "Черно море", който им дава право да продължат напред в турнира за >rhdjd kd ufkbe,ek[rrje=

публикувано на 02.08.24 в 10:06

"Черно море" приключи европейския си поход (ВИДЕО)

Футболистите на Черно море загубиха с 1-2 от Апоел Беер Шева и напускат турнира Лига на конференциите след 0: 0 в първата среща. Варненските футболисти направиха отличен мач, но допуснаха два идентични гола и това ги спря от похода в Европа. След края на мача феновете подкрепиха футболистите на тима. Голът за "Черно море" вкара Калкан от пряк свободен..

публикувано на 02.08.24 в 10:02

Габриела Георгиева приключи в Париж

Габриела Георгиева завърши на седмо място в сериите на 200 метра гръб на Олимпийските игри в Париж 2024. Тя записа време от 2:12.15 минути. Тя не се класира за полуфиналите.

публикувано на 01.08.24 в 12:36

България има финалист на Олимпиадата в Париж

България има финалист на Олимпиадата в Париж. Състезателката по гребане Десислава Ангелова в олимпийския си дебют намери място сред най-добрите на скиф. 26-годишната българка направи страхотно гребане и преодоля дистанцията от 2000 метра за 7:27.16 минути с трето време. Надпреварата за медалите ще се състои на 3 август от 11:18 часа българско време.

публикувано на 01.08.24 в 12:34