Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Младежи под карантина от Добрич разказват за сблъсъка си с коронавируса

През последните две седмици област Добрич трайно заема едно от челните места по брой на заразени с COVID-19, като разпространението на заболяването вече категорично може да се каже, че е дифузно. Причина за масово тестване сред абитуриентите на Езиковата гимназия в Добрич стана положителната проба на един от зрелостниците, по същото време се появи и първи случай на коронавирусна инфекция сред персонала на една от детските градини и след наложилото се масово тестване се откриха още десетки положителни проби. Голяма част от заразените са млади хора – на възраст 17-19 години, на които им се наложи да останат за дълго време в домовете си, макар навън да е лято, а желанието им за незабравими мигове по купони и плажове да е огромно. С някои от тях разговаря нашият кореспондент в Добрич Мая Щърбанова. Те споделят, имали ли са притеснения за себе си или по-скоро за своите близки и какво биха посъветвали всички, които тепърва могат да се окажат в тяхната ситуация.

Няколко дни след изпращането в училище един от абитуриентите на Езиковата гимназия в Добрич усеща първите симптоми на заболяване. Първоначално личният му лекарр го лекува от ангина, впоследтвие обаче той губи и обонянието си и решава доброволно да си направи ПСР тест в лаборатория във Варна. Той разказа за първите си реакции след положителния резултат, но пожелал името му да остане в тайна.

Други две момичета също се оказват с положителни проби за Ковид, тяхната първоначална карантина от 14 дни вече е изтекла, но за съжаление и двете все още са с положителни резултати, което налага за поне още седем дни да си останат по домовете. Може би заради недостатъчната зрялост на нашето общество и двете момичета също пожелаха да запазим тяхната анонимност. Те споделят, че вземат решението да се тестват доброволно веднъж защото имат конкретни симптоми и втори път, защото са притеснени за своите близки.

От лека температура, хрема и отпадналост се оплаква и нейна приятелка, която също се оказва заразена с коронавирусната инфекция. Тя споделя, че при новината за положителния резултат е имало момент на тревога.

И ако някой си мисли, че да си под карантина означава, че просто не трябва да излизаш от вкъщи, не е съвсем прав. Всъщност много е важно болният да е изолиран от всички в семейството, да ползва отделни прибори за хранене, по възможност отделен санитарен възел и най-вече да си стои сам в стаята.

И тя, като своите приятели съветва всички, които са в същата ситуация в момента или тепърва ще се наложи да бъдат под карантина, да са спокойни и да се отнасят отговорно към своето здраве и това на близките си.

Към този съвет се присъединяваме и ние, защото само със съвестно спазване на противоепидемичните мерки и сериозно отношение към проблема, можем да намалим разпространението на новата коронавирусна инфекция.

Подробности чуйте в репортажа на Мая Щърбанова:



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Във Варна в събота ще се състезаваме по правопис

Варна посреща за пореден път летния правописен маратон от инициативата “Бъди грамотен”. Събитието ще се проведе в събота - 20 юли, от 10:00 ч. до 13:00 ч. на сцена „Раковина“ в Морската градина. Аганизатори са „Академика БГ“, с подкрепата на Община Варна. По време на състезанието жителите и гостите на морската столица ще имат възможност да проверят..

публикувано на 17.07.24 в 16:41

Манастирът "Св. Марина" край село Ботево събра стотици на празника на светицата

Празникът на света великомъченица Марина събра в манастира, който носи нейното име край село Ботево, община Аксаково, стотици хора от цяла Североизточна България. Освен празничното богослужение акцент на празника е и фолклорен фестивал, организиран от община Аксаково. Четири именички от Добрич, които участват във фолклорния фестивал, споделиха, че..

публикувано на 17.07.24 в 15:21

Рибен фест очаква варненци до неделя в Аспарухов парк

Рибен фестивал с много музика и забавления очаква варнрнци и гости на града от днес до неделя. Мястото е Аспарухов парк. Програмата е през целия ден и вечерта, от днес до неделя, включително. В рамките на фестивала всеки посетител ще може и да  се включи в най-новата инициатива на Пътуващо читалище "Бащино огнище" „Пансион за книги“ - място за обмен..

публикувано на 17.07.24 в 14:21

Синоптикът Любомир Маджаров: 46 години в метеорологията не стигат

46 години трудов стаж на едно и също работно място. Това включва професионалната автобиография на синоптика Любомир Маджаров. Синоптикът с най-дългогодишен стаж сред всички свои колеги. Чуйте повече от репортажа на Ваня Славова: Нито секунда работа на друго място. С отдаденост към прогнозите и към всички тези хора на сушата и в морето, за..

публикувано на 17.07.24 в 14:07

Лекар: Не ходете на плаж в горещниците

В тези горещи дни е по-добре да не ходим на плаж. Това препоръчва д-р Лилия Куртева, анестезиолог-реаниматор с 50-годишна практика като плажен лекар в спешния медицински пункт на южния плаж във Варна. В момента няма вълни, морето е гладко и нямаме удавяния. Здравните инциденти са заради горещото време, най-често поради проблеми със сърцето и..

публикувано на 17.07.24 в 14:00

2 615 лева са необходими за издръжката на семейство с дете

1453 лева е необходимият месечен доход за издръжка на един работещ, който живее сам, а за тричленно семейство от двама възрастни с едно дете сумата е 2615 лева. Това сочат най-новите данни на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ за второто тримесечие на годината, предаде БНР.  За първи път от 2013-та година насам доходът за издръжка..

публикувано на 17.07.24 в 11:45

Футболът в света тръгва от Англия, а в България - от Варна

Изложба, посветена на 130-та годишнина от изиграването на първия футболен мач в България, подготвят от отдел "Нова история" към Регионалния исторически музей. Дворът на училище "Св. св. Кирил и Методий" във Варна е мястото, на което се провежда първата за страната ни футболна среща, макар и неофициална. В нея играят деца. Това сподели в..

публикувано на 17.07.24 в 09:59