Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Кино #БезОтпадъци на плаж „Карантината“ на 1 август

| обновено на 27.07.20 в 08:56
Плажът на Карантината във Варна
Снимка: Ваня Славова, Радио Варна

На 1-ви август, събота, от 20:30 ч. на аспаруховския плаж Карантината до рибарското селище, школа по изкуства „Дедал“ организират прожекция на късометражни филми, засягащи по различен начин темата за отпадъците и неизбежното им достигане до морето. Събитието ще започне в 18:30 ч. с разделно почистване на плажа, което да направи зрителите активни участници в справянето със замърсяването на плажовете.

Избраните продукции за прожекцията са специална селекция от натрупания филмов фонд на международен фестивал за късометражно кино „Карантината“. Те обръщат внимание на ключов момент с генерирането на отпадъците, а именно, че около 80% от генерираните от хората отпадъци на глобално ниво приключват във водите на реките и моретата. Школа по изкуства „Дедал“ от години имат активно отношение към опазване на морето и плажовете, съхраняване на автентични морски места като плаж „Карантината“ и прилежащото Рибарско селище. Като артисти те ще използват езика на изкуството за да провокират размисъл върху темата, да покажат различни гледни точки и да стимулират отговорност и отношение към отпадъците, които всеки от нас генерира. Партньорите им от Морски клуб „Приятели на морето“ и сдружение „Пауър Джъмп“ ще се включат с доброволчески екипи в разделното почистване на плажа и малки провокации в средата, за да подсилят посланието на инициативата.


Това ще бъде първата от пет прожекции по темата за замърсяването, организирана от школа „Дедал“. В края на август подбраните филми, придружени от почистващи акции, ще посетят Северното ни Черноморие в три последователни вечери. Инициативата ще приключи в края на септември в Добрич, когато ще се излъчи последната от петте планирани прожекции за лятото. Идеята на организаторите е специалният подбор на филми по темата с отпадъците и пътуващото кино да се превърнат в ежегодна инициатива на школа „Дедал“ и партньори.

„Дедал“ реализират своята инициатива като част от проект „Място България“ на пловдивското сдружение „БГ Бъди Активен“, който цели да ангажира различни общности от Пловдив, Варна, Шумен, Добрич, Силистра и Северното Черноморие в изграждане на по-чиста и красива градска среда, пресъздаване на публични пространства, намаляване и разделно събиране на отпадъците в речни и морски райони. Партньорите от проекта са над десет граждански организации и неформални групи, които на 1-ви август ще бъдат във Варна и ще могат да станат част от почистващото събитие и прожекциите.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Неделна проповед

Неделното богослужение в старинния храм "Успение Богородично" в гр. Варна в 3-та Неделя след Пасха на Св. Мироносици ще започне в 9 часа. Според богослужебния календар третата неделя е наречена на светите мироносици.    Сред първите последователи и постоянни слушатели на Иисус Христос има и няколко жени. Самият факт е необикновен, защото..

публикувано на 16.05.21 в 06:00

Румен Серафимов: Опорочена е процедурата за номинация за Голямата награда Варна

Тази година Голямата награда "Варна" не трябва да бъде дадена на никого, след като тя бе отнета от художника Георги Лечев. Процедурата за номицация е напълно опорочена, изрази мение изкуствоведът Румен Серафимов в предаването на Радио Варна "Гравитация нула", където заедно с председателя на ПК"Култура и духовно развитие" Мария Тодорова коментираха..

публикувано на 14.05.21 в 17:11

ГРАВИТАЦИЯ НУЛА на 10

Предаването за култура на Радио Варна „Гравитация нула“ днес празнува десетата си слънчева обиколка. Не е нужно да летите до космоса, за да изпитате безтегловност. Между 14 и 18 часа, всеки петък, на честотите на Радио Варна влизате в друго измерение, а с изкуството намирате вдъхновение. Предаването за 10 години се превърна в..

публикувано на 14.05.21 в 12:46

"Преминаващи фигури" - скулптура и живопис от Христо Христов

Варненският скулптор и художник Христо Христов представя последните си енигматични фигури изпълнени в бронз и цвят във варненската галерия "Папийон". Признат като един от най-добрите български скулптори с автентичен разпознаваем стил, той е ценен в последните години и за прекрасната си асоциативна абстрактна живопис, разкриваща цветните пластове на..

публикувано на 14.05.21 в 10:11

Фолклорна пиеса, записана в Радио Варна, донесе международна награда на БНР

Пиесата „Тракийски напеви“, записана в Радио Варна, е отличена със специалната награда на международния музикален конкурс „Светозар Страчина“ за запис на фолклорна музика.   Това е  поредно признание  за БНР през годините. Записът е осъществен в Радио Варна на 14 май 2020 година, продуцент е Кристиян Неделчев, звукорежисьор - Христо Николов...

обновено на 13.05.21 в 15:40

Десета нощ на литературата днес във Варна

Десетата нощ на литературата тази година ще бъде организирана на две открити читателски пространства, за да предостави оптимален комфорт на всички участници и посетители. Само тази година текстовете ще бъдат четени еднократно. Входът е свободен. Всеки, който обича книгите, може да се включи във всеки един момент между 18 и 22.30 ч., дори и да..

обновено на 12.05.21 в 14:19

Нощта на музеите в Балчик се отлага, но изложбите по този повод остават

По традиция всяка година в средата на месец май, с откриване на изложби и с провеждане на култур-на програма, Исторически музей - Балчик отбелязва Европейската нощ на музеите. Събитието е отложено в цялата страна за неопределен период от време, но организираните изложби по този повод могат да бъдат разгледани, без официално представяне, съобщиха от..

публикувано на 12.05.21 в 12:17