Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Кино #БезОтпадъци на плаж „Карантината“ на 1 август

| обновено на 27.07.20 в 08:56
Плажът на Карантината във Варна
Снимка: Ваня Славова, Радио Варна

На 1-ви август, събота, от 20:30 ч. на аспаруховския плаж Карантината до рибарското селище, школа по изкуства „Дедал“ организират прожекция на късометражни филми, засягащи по различен начин темата за отпадъците и неизбежното им достигане до морето. Събитието ще започне в 18:30 ч. с разделно почистване на плажа, което да направи зрителите активни участници в справянето със замърсяването на плажовете.

Избраните продукции за прожекцията са специална селекция от натрупания филмов фонд на международен фестивал за късометражно кино „Карантината“. Те обръщат внимание на ключов момент с генерирането на отпадъците, а именно, че около 80% от генерираните от хората отпадъци на глобално ниво приключват във водите на реките и моретата. Школа по изкуства „Дедал“ от години имат активно отношение към опазване на морето и плажовете, съхраняване на автентични морски места като плаж „Карантината“ и прилежащото Рибарско селище. Като артисти те ще използват езика на изкуството за да провокират размисъл върху темата, да покажат различни гледни точки и да стимулират отговорност и отношение към отпадъците, които всеки от нас генерира. Партньорите им от Морски клуб „Приятели на морето“ и сдружение „Пауър Джъмп“ ще се включат с доброволчески екипи в разделното почистване на плажа и малки провокации в средата, за да подсилят посланието на инициативата.


Това ще бъде първата от пет прожекции по темата за замърсяването, организирана от школа „Дедал“. В края на август подбраните филми, придружени от почистващи акции, ще посетят Северното ни Черноморие в три последователни вечери. Инициативата ще приключи в края на септември в Добрич, когато ще се излъчи последната от петте планирани прожекции за лятото. Идеята на организаторите е специалният подбор на филми по темата с отпадъците и пътуващото кино да се превърнат в ежегодна инициатива на школа „Дедал“ и партньори.

„Дедал“ реализират своята инициатива като част от проект „Място България“ на пловдивското сдружение „БГ Бъди Активен“, който цели да ангажира различни общности от Пловдив, Варна, Шумен, Добрич, Силистра и Северното Черноморие в изграждане на по-чиста и красива градска среда, пресъздаване на публични пространства, намаляване и разделно събиране на отпадъците в речни и морски райони. Партньорите от проекта са над десет граждански организации и неформални групи, които на 1-ви август ще бъдат във Варна и ще могат да станат част от почистващото събитие и прожекциите.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Фотоизложбата „Осъдени на Свободата” гостува в Областна администрация Добрич

Регионалният исторически музей в Добрич гостува на Областната администрация с фотоизложбата „Осъдени на Свободата”. Поводът е 143-годишнината от Освобождението на Хаджиоглу Пазарджик /27 януари 1878/ и националният празник 3 март. Петте фото-пана представят процесите, случващи се в Българските земи в края на 18-ти и началото на 19-ти век, довели до..

публикувано на 26.01.21 в 16:12

Фонд "Култура" на Община Варна набира проектни предложения за 2021г.

Фонд "Култура" на Община Варна обявява първа сесия за набиране на проектни предложения, които ще се реализират в периода от 10 март до 1 юли 2021. Срокът за кандидатстване е до 25 февруари включително. Кандидатстването е само по електронен път на адрес:  fund.varnaculture.bg Срокът за подаване на заявление за достъп до електронната система e до 25..

публикувано на 26.01.21 в 15:40

Писателят Людмил Станев с литературната награда "Стоян Михайловски"

Варненският писател Людмил Станев, който е и автор и водещ на предаването на Радио Варна "Морска гара" е тазгодишният носител на литературната награда "Стоян Михайловски". Присъждането на най-високото отличие на община Елена на талантливи български писатели и публицисти е с решение на Общинския съвет на сесия през януари и е във връзка с рождената..

публикувано на 26.01.21 в 08:29

Паралелни светове и демон в първия по рода си български филм на ужасите

Български филм на ужасите ще направи своята премиера през тази година. Лентата е късометражна и е първата у нас в поджанра „ found footage “ . „На прага“ е заснет само за четири дни през лятото и разказва историята на блогърка, която прекарва една вечер на най-страшните места у нас. Едно от тях обаче се оказва прекалено страшно – изоставена..

обновено на 25.01.21 в 10:21

"Царицата на чардаша" в Операта тази вечер

5 януари - понеделник - 19 часа  - ОСНОВНА СЦЕНА ЦАРИЦАТА НА ЧАРДАША  оперета от Имре Калман Режисьор: Александър Мутафчийски Диригент: Цветан Крумов В ролите: ВАЙЛЕРСХАЙМ -  Владислав Владимиров ЦЕЦИЛИЯ -  Бойка Василева ЕДВИН -  Пламен Райков ЩАСИ -  Мария Павлова БОНИ -  Велин..

публикувано на 25.01.21 в 06:59
Борис Джонсън

Кенет Брана ще играе Борис Джонсън в британска тв драма

Британската телевизия „Скай“ обяви плановете си да снима драматичен сериал за битката на Великобритания с коронавируса. Предвижда се в ролята на премиера Борис Джонсън да участва Кенет Брана, съобщи АФП. Сериалът „This Sceptred Isle“ ще покаже сблъсъка на министър-председателя, правителството и страната с първата вълна от глобалната пандемия. Заснемането..

публикувано на 24.01.21 в 16:24

Записват за Десетото издание на Международен хоров фестивал „Черноморски звуци“ в Балчик

Отложеното заради Ковид пандемията десето издание на международния хоров фестивал „Черноморски звуци“ в Балчик ще се проведе през тази година. Събитието е планирано да премине както присъствено, така и онлайн, съобщи директорът на фестивала Валентина Георгиева,  председател на Сдружение „Музикален свят-Балчик“. „Така ще можем да се съобразим с..

обновено на 22.01.21 в 17:37