Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Проф. Васил Николов: Най-атрактивният праисторически обект в Европа - Провадия-Солницата, тази година ще бъде затворен за туристи

4
Провадия-солницата от „птичи поглед”. Снимка: Исторически музей – Провадия

16-тият археологически сезон на Праисторическия комплекс Провадия-Солницата ще започне на 1 август и ще продължи около два месеца, каза за радио Варна проф. Васил Николов, ръководител на разкопките. Все още не е ясно колко точно ще е финансирането, допълни той. За първи път тази година историческото място няма да бъде отворено за туристи, заради пандемията с коронавируса. Провадия-Солницата е знаков обект, чийто проучване започна през 2005 година. Досега археолозите разкриха сензационни данни свързани с праисторията на нашите земи.

Комплексният праисторически обект Провадия-Солницата представя останките на най-стария солодобивен център в Европа (5500 - 4200 г. пр. Хр.), превърнал се в първия праисторически град на нашия континент (4700-4200  г.  пр.  Хр.), който се състои от укрепено с каменни стени селище (цитадела), производствен солодобивен комплекс, ритуално поле (ямно светилище) и некрополи. Заема площ от около 200 дка. Възникването и развитието му е свързано с Мировското солно находище, върху което той се намира. Изваряването на разсол в керамични съдове е най-ранният регистриран в Европа случай на тази технология за получаване на сол, а Провадия-Солницата е най-древният солодобивен център на стария континент. В зоната на солодобивния център засега са установени четири съоръжения за изпаряване на сол, датиращи към късния неолит и късния халколит (5200-4200 г. пр. Хр.).


Проф. Васил Николов: Това е най-атрактивният праисторически обект в Югоизточна Европа. И макар, че финансирането все още не е осигурено, така или иначе имаме възможност и ще започнем от 1 август. Проучванията ще обхванат всички основни елементи на този красив обект – крепостните каменни системи, които са най-ранните в Европа, производствения център на сол, основното около което се върти живота и дейността на хората на това място и проучвания на няколко жилища с много богата материална култура. Говоря за времето на 6-ото и 5-ото хилядолетие преди Христа, което е едно време отдалечено от нас на 7 500 години. Селището е около 4700 години преди Христа. Причината в него да има крепостни стени е солта. Много хора знаят, че без сол, независимо от това какво слушаме непрекъснато от лекарите, които казват:“Не яжте сол.“, без сол човешкият живот е невъзможен. И именно затова Солницата, като производствен център в късната праистория, времето на първата европейска цивилизация е много важна, защото едно единствено такова място има в един огромен район от Карпатите до Бяло море и от Черно море до Босна. Добива на сол, тъй като тя е стратегическа суровина, е изключително важен и тези хора е трябвало да отбраняват производството, защото солта е и първите пари. Всичко, което се е произвеждало е било скривано или складирано зад каменните крепостни стени и със солта е развивана търговия на дълги разстояния.

Всяка година социализирате обекта, за да бъде достъпен и посещаван от повече хора и организирате Ден на отворените врати. Ще има ли възможност за посещения и тази година?

За съжаление тази година такъв ден няма да има заради пандемията с коронавируса. Не можем да си позволим да съберем като миналата година около 1600 души, които преминаха през обекта. При нас принципът е не просто някой да дойде и да види отдалеч камъните, а ние да обясняваме. Винаги някой колега от екипа обяснява какво е значението и какво представляват отделните структури, които могат да се видят. Но това сега не може да стане заради сигурността на археологическия екип и на туристите.

Знаете ли какво стана с намерението в Провадия да бъде открит Музей на солта, в който да бъдат представени всички артефакти открити в Солницата?

Имаме толкова артефакти, че вече Историческия музей в Провадия се пръска по шевовете. Беше отредена една сграда в центъра на Провадия, но Общинският съвет после си я взе обратно с друга цел. След това започнаха разговори за построяване на сграда, които продължаваме и с новото общинско ръководство, което има позитивно отношение към идеята. Нещо трябва да направим, защото това би било много важно за Провадия. Чрез музея градът ще подпомогне икономиката и туризма си и то много сериозно.

От колко души ще бъде екипът този сезон?

Разчитаме на хората от района, които работят при нас срещу заплащане. А броят им зависи от финансирането, което ще стане известно по-нататък. Миналата година бяха над 40 души, но тогава парите, които бяха отпуснати бяха 200 000 лева. Сега не знаем дали отново ще са толкова. Ако се окаже, че не можем да осигурим финансиране, може да се наложи да съкратим времето на разкопките.

Какво си пожелавате преди началото на всеки сезон?

Да сме здрави и да бъдем единни и работещи като екип, както е било винаги. Когато ние сме благоразположени към обекта, той се отплаща.

Проф. Васил Николов

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Николай Василев: Намаляването на ДДС е откровена глупост

Решението за намаляването на ДДС за нискоалкохолните напитки, спортните дейности, услугите на туристическите оператори и екскурзиите със случаен превоз продължава да предизвиква разнопосочни реакции. Според бившият икономически министър Николай Василев намаляването на ДДС на 9% за виното и бирата в заведенията показва липса на финансова..

публикувано на 10.08.20 в 09:00

Галин Герчев: Нудизмът сваля невидимите прегради в душата

Галин Герчев е един свободен човек, който не се страхува да бъде себе си. Той е председател на Българската натуристка федерация и е концесионер на единствения нудистки плаж, създаден по всички европейски и световни правила. Ивицата за хора, които искат да се слеят с природата и да се разхождат голи на спокойствие, се намира  в курорта Златни..

публикувано на 08.08.20 в 13:11

Неда Антонова: Трябва да се надяваме нашето време да излъчи своя герой, своя Паисий

"Безмълвие" от Неда Антонова разказва за греховната младост на Паисий Хилендарски.  Отец Паисий е останал в нашето съзнание като побелелия монах от читанките. След дълги години на проучване авторката го описва като различен човек - човек от Бога и за Бога. Жив човек. Интригуващият роман "Безмълвие" от Неда Антонова, който..

публикувано на 07.08.20 в 13:29
Кинорежисьорът Милко Лазаров

Милко Лазаров: Страхът от новото е като да си болен и да те е страх да се излекуваш, защото пак ще се разболееш

Трябва активно да искаме смяна на това, което не ни харесва. Страхът от новото, което се задава, е като да си болен и да те е страх да се излекуваш, защото пак ще се разболееш. За случващото се в страната – екшън, хорър, комедия или треторазрядна сапунка, анализ прави режисьорът Милко Лазаров в интервю на Даниела Стойнова. Той..

публикувано на 06.08.20 в 12:33
Сабина Максимова

Сабина Максимова: Ако продължим да изхвърляме пластмаса, впоследствие ще я дишаме и пием

Златен медал получи еко идеята на варненка, предложила пластмасовите чаши в детските градина да бъдат заменени с иноксови. Мисия „Аз избирам чашата за многократна употреба“ получи отличието в световната еконадпревара 2020 BEYONDPLASTIC AWARD. Кампанията за замяна на пластмасовите чаши за вода в детските градини у нас е наградена в категория..

публикувано на 02.08.20 в 12:21

Какво не знаем за лечебната билка безсмъртниче?

Лечебната билка безсмъртниче /жълт смил/ е позната от столетия, но стана хит култура в България преди 6-7 години. От нея се произвежда етерично масло с изключително ценни свойства. Безсмъртничето /Helichrysum/ расте по песъчливи и крайбрежни места. Отглежда се трудно и при дестилацията се извличат малки количества масло, затова то е доста..

публикувано на 02.08.20 в 06:36

Евгения Войнова и нейните "Книги за обичане" докосват детските сърца

За да отгледаш едни чудесни, перспективни деца, които да се реализират, на първо място трябва да ги възпиташ като добри хора. Това каза в интервю за БГНЕС Евгения Войнова, която е автор на 5 прекрасни детски книги – книги за обичане.     Войнова е художник и..

публикувано на 01.08.20 в 14:52