Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Експерти представят програмата за научни изследвания и иновации „Хоризонт Европа 2021-2027“ в ИУ -Варна

ИУ-Варна
Снимка: ИУ-Варна

На 3 август 2020 г. от 14.00 ч. в ЗАЛА 1, академична сграда на Икономически университет – Варна ще се проведе семинар-дискусия „Програма „Хоризонт Европа 2021-2027“ и Европейски иновационен съвет“ с участието на  доц. Евгени Евгениев, Сектор „Наука“, Постоянно представителство на Република България към Европейския съюз в Брюксел, Кралство Белгия, д-р Светлозар Андреев, Генерален секретариат на Европейски комитет за регионите в Брюксел, Кралство Белгия и д-р Красимир Николов, директор „Европейска интеграция, политика, преса и информация“, Делегация на Европейския съюз в Босна и Херцеговина.

Семинарът ще даде възможност на участниците (до 30 предварително регистрирани според изискванията на противоепидемичните мерки) да получат най-актуална информация от преговорния процес по Рамкова програма "Хоризонт Европа 2020" и характеристики на финансовия инструмент на Европейския иновационен съвет, който цели финансиране на високотехнологични научноизследователски проекти, но също така и подкрепа за стартиращи фирми с иновативни идеи, които представят проекти на по-ниско ниво на технологична готовност. Ще бъдат обсъдени и бъдещите възможности за консолидиране на научноизследователската и иновационна система на България, която има нужда да повиши своята конкуренстоспособност при кандидатстване за проекти, финансирани от ЕС чрез лекция на представител от Европейския комитет на регионите и Постоянното представителство на ЕС в Босна и Херцеговина.

Вижте програмата на семинара:

ИКОНОМИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ – ВАРНА

3 август 2020 г., ЗАЛА 1

СЕМИНАР-ДИСКУСИЯ

„Програма „Хоризонт Европа 2021- 2027“ и Европейски иновационен съвет“

14:00 ч. – Откриване

14:15 ч. – „Политики и финансиране за научни изследвания и иновации на ЕС в периода 2021-2027 г.“

доц. Евгени Евгениев, Сектор „Наука“, Постоянно представителство на Република България към Европейския съюз в Брюксел, Кралство Белгия

14:45 ч. – „Регионална иновационна екосистема и перспективите за България“

*онлайн интервенция

д-р Светлозар Андреев, Генерален секретариат на Европейски комитет за регионите в Брюксел, Кралство Белгия

15:00 ч. – Дискусия

15:30 ч. – „Научните изследвания и иновациите: поглед към Западните Балкани“

д-р Красимир Николов, директор „Европейска интеграция, политика, преса и информация“, Делегация на Европейския съюз в Босна и Херцеговина

16:00 ч. - Дискусия

16:15 ч. – Закриване


ВИЖТЕ ОЩЕ

Камион падна от Аспарухов мост (снимки)

Камион падна от Аспарухов мост. Товарният автомобил ("Форд") е паднал през мантинелата на сухата част под моста. 45-годишният шофьор е загинал на място. Водачът на самосвала е изгубил контрола над управлението в най-високата част на моста по неизяснени причини. Отбива вдясно и минава през стоманено- предпазната ограда и пада в островната част, каза за..

обновено на 22.10.20 в 18:27

Разкриват допълнителни легла за лечение на COVID-19 във Варна

Рязко увеличване на броя на новодиагностицираните с коронавирус отчитат здравните валсти в страната. Това създава проблем за здравната система и за болничното лечение на пациентите, каза на брифинг директорът на РЗИ-Варна, д-р Дочка Михайлова.   Варна също отбелязва антирекорд по отношение на пандемията - новите случаи са 77, коментира още д-р..

обновено на 22.10.20 в 17:31

Намаляват наполовина капацитета на заведенията

От полунощ посещенията в дискотеки и нощни клубове и заведения за развлечение на закрито и открито се допускат, като на посетител се падат по 2 кв. метра от помещението. Това заяви здравният министър Костадин Ангелов след среща с асоциациите на заведенията. По този начин намаляваме капацитета на заведенията и посещаемостта от хора наполовина. Досега на..

публикувано на 22.10.20 в 16:44
Аспарухов мост във Варна

Четири минути след инцидента - от АПИ: Аспаруховият мост е в добро състояние според пътни експерти

Четири минити след тежкия инцидент, при който тежкотоварен автомобил падна от Аспаруховия мост,  от АПИ публикува доклад за състоянието му. Аспаруховият мост във Варна е в добро общо състояние. Заключението е на независими пътни експерти от научноизследователската общност - преподаватели от Университета по архитектура, строителство и геодезия и..

публикувано на 22.10.20 в 15:00

Отново силанизират безплатно детските зъби

Националната програма за силанизация на детските зъби се реализира и т.г. в пълен обем, като продължава до края на м.ноември. Заради Ковид-19 обаче няма традиционната съпътстваща информационна кампания в училищата и детските заведения. Това стана ясно на Националната кръгла маса за силанизация на постоянните зъби при децата, която се провежда във..

публикувано на 22.10.20 в 14:54
Костадин Ангелов

Проф. Ангелов: COVID-19 не се държа като респираторна инфекция през лятото

„Предлагам да се хващаме и да се държим здраво само за науката. Грип и COVID-19 са две различни заболявания, които нямат нищо общо помежду си“. С това уточнение пред депутатите започна изказването си в пленарна зала здравният министър проф. Костадин Ангелов, предаде репортер на БГНЕС. Проф. Ангелов участва в инициирано от опозицията разискване за..

публикувано на 22.10.20 в 14:24

ВСС прекрати дебата по искането на Съюза на съдиите за отстраняване на главния прокурор

След близо четири часа обсъждания Пленумът на ВСС прекрати без резултат дебата по искането на Съюза на съдиите в България /ССБ/ за започване на процедура за отстраняване на главния прокурор. Точката беше внесена в дневния ред от председателя на ВКС Лозан Панов. Заседанието на ВСС се проведе, докато пред сградата се провеждаше протест на активисти от..

публикувано на 22.10.20 в 13:50