Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Кърменето - най-добрият старт в живота на бебетата

Снимка: БГНЕС

От 1 до 7 август 2020 г. отбелязваме Световната седмица на кърменето– глобална инициатива за насърчаване, подкрепа и защита на кърменето. Организира се от 2016 година от Световния алианс за действие за кърмене (WABA) - глобална мрежа от лица и организации за защита, насърчаване и подкрепа на кърменето.Тази година мотото е „Подкрепете кърменето за по-здрава планета!“.Кърменето дава най-добрият старт в живота на бебетата и има дългосрочни ефекти както за здравето, интелектуалното развитие и благополучието на детето, така и за кърмещата майка и за обществото като цяло. Кърменето е оптималният начин за хранене на бебетата: здравословен, екологично чист, незамърсяващ околната среда, икономически изгоден.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Лодката си чака рибаря

И през новата седмица - край морето вятър и прохлада

В петък ще е слънчево. Вятърът ще се усили на места временно до силен и във вътрешността ще се ориентира от изток. Минимални температури от 15° до 20°, по крайбрежието до 23°. Максималните температури ще са между 30° и 35°, по Черноморието 27°-30°. Събота и неделя ще има разкъсана облачност като на отделни места е възможно да превали..

публикувано на 06.08.20 в 15:57

Преображение Господне e

На 6 август Българската православна църква отбелязва празника Преображение Господне.  Андрей  Петков е църковен певец, той бие и камбаната на параклиса „Преображение Господне” в квартал „Младост” във Варна. Даниела Стойнова разговаря с него. Той е на мнение, че преобразяването става още в детските годинни. Трбява да имаме добро възпитание, за..

обновено на 06.08.20 в 13:34

Изкуствен интелект диагностицира COVID-19 с точност 90%

Медици в Бурятия откриха начин за диагностициране на пневмония, включително и признаци на коронавирус, използвайки изкуствен интелект, съобщава пресслужбата на републиканското правителство. "Републиканската клинична болница "Н.А.Семашко" получи медицинско оборудване и достъп до модел на изкуствен интелект, разработен от лабораторията за ИТ на..

публикувано на 06.08.20 в 13:13

Другите за нас

Българският гняв и последният ход на Борисов е във фокуса на световните медии. Последните събития в България влязоха във фокуса на чуждестранната преса. Водещи издания съобщават за последния ход на българския премиер Бойко Борисов, а в Блумбърг, Евроактив и други световни медии преобладават..

публикувано на 06.08.20 в 12:11
Снимката е илюстративна

Какво е да си над нещата

Пилотът Любомир Димитров има над 5 000 часа полети в небето. Не помни вече колко държави е обиколил, но с най-голямо удоволствие се прибира у дома. Е, и той като професионален пътешественик има любима дестинация - френската ривиера. За работата си разказва, че е нормална, а пилотите са обикновени хора.  Уроците от небето обаче  пренасят на..

публикувано на 06.08.20 в 10:38

Пъпешът подобрява настроението

Полезните вещества, съдържащи се в месестата част на пъпеша, оказват благоприятен ефект върху нервната система и спомагат за подобряване на настроението, заяви Антонина Стародубова, главен диетолог на московската Служба по здравеопазване. Специалистът обясни, че..

публикувано на 05.08.20 в 18:02

Кой е най-щастлив – оптимистът, песимистът или реалистът?

Има разумни причини да бъдем оптимисти или песимисти. Оптимистите намират добри страни във всичко и затова е прието, че са по-щастливи от останалите. Песимистите, от друга страна, могат да кажат, че никога не са разочаровани от някои неща, защото имат ниски очаквания за тях от самото начало...

публикувано на 05.08.20 в 13:01