Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Ваня Григорова за протестите: Говорят си глухи със слепи

Ваня Григорова
Снимка: Личен архив

Голяма част от социално-икономическите мерки, които бяха анонсирани през тази седмица, са били планирани отдавна, каза в предаването „Позиция” на Радио Варна финансовият анализатор Ваня Григорова. Според нея, протестите са дали тласък на реализацията на тези мерки:

Някои от нещата трябваше да се случат преди години. Много от хората не одобряват повишението на заплатите в държавните агенции, но за мен, това е задължително. Например РЗИ - много от резултатите от тестовете за коронавирус, било то отрицателни или положителни, не са вкарани в системата. Това не е умишлено - просто хората там са малко, много са натоварени, а и са с ниски заплати.

"Хората не бяха подпомогнати адекватно по време на извънредното положение и социалните мерки за подкрепа едва ли ще бъдат достатъчни", каза Ваня Григорова. Тя оборите тезите на някои икономисти, че правителството отпуска пари за социалната сфера, но не и за подпомагане на бизнеса.

Мерките в подкрепа на бизнеса не са никак малко. Хората с ниски доходи обади не получиха адекватно подпомагане, а то е нужно, защото, според много, специалисти, трудните месеци тепърва предстоят.

По повод протестите, Ваня Григорова коментира:

Говорят си глухи със слепи. Едните говорят едно, другите чуват друго. Така няма как да се постигне консенсус по която и да е тема. Сега, когато бяха натиснати, управляващите дори взеха да говорят за необлагаем минимум. Но защо чак сега?!Утре Ваня Григорова ще бъда във Варна. От 16 часа на сцена "Раковина" в Морската градина тя ще представи "Пътеводител за защита на работното място".

ВИЖТЕ ОЩЕ

Започна доброволното връщане на мигранти от Гърция по родните им места

С чартърен полет от летището в Атина 134 иракчани отлетяха доброволно за родината си. С това започна акцията по доброволното завръщане на намиращите се в Гърция мигранти по родните им места. Тя е част от програмата, която гръцкото правителство осъществява съвместно с Международната организация по миграция с финансовата подкрепа на ЕС, съобщи МИА...

публикувано на 06.08.20 в 16:30
Заместник-председателят на БСП Кирил Добрев

Кирил Добрев е подал документи за председател на БСП

Кирил Добрев е подал документи за участие в прекия избор за председател на БСП. Това стана ясно от думите на Корнелия Нинова, предаде репортер на БГНЕС. Официално петима кандидати бяха подали документи за участие в избора на председател на БСП, срокът изтича днес. Освен Корнелия Нинова, в първия пряк избор на председател на левицата досега заявка за..

публикувано на 06.08.20 в 16:08

Морско училище има вече две метеостанции на своя територия

ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ сътрудничи по проект, свързан с изграждането на най-голямата и модерна мрежа от метеорологични станции в България, с чиято помощ ще се подобри качеството на синоптичните прогнози. Проектът се нарича Meteo.Rocks и има за цел модернизиране и разширяване на съществуващата метеорологична мрежа. На..

публикувано на 06.08.20 в 16:06
Мая Манолова

Мая Манолова призова за данъчна ваканция за бизнеса до края на година

Председателят на гражданската платформа „Изправи се.БГ” Мая Манолова откри първия извън столицата офис на мрежата във Варна в присъствието на симпатизанти. Тя каза, че там гражданите могат да получават правни съвети, да търсят съдействие за справяне с проблемите си с институциите, да споделят идеи за бъдещето на града и страната. Тя съобщи, че от..

публикувано на 06.08.20 в 15:23

Телефонна линия за хронично болни в условията на Ковид 19

Инициативата е на Националната пациентска организация(НПО).  На телефон 0800 14 515 хронично болните хора ще могат да поискат помощ, консултация със специалист, съвети за психично здраве, както и да научат повече за ефектите от COVID-19 при пациенти със специфични заболявания, вкл. автоимунни. Председателят на Националната пациентска организация..

публикувано на 06.08.20 в 15:08

Варненската морска гимназия ще има нов иновативен образователен център

300 хиляди лева ще получи Варненска морска гимназия „Св. Николай Чудотворец “  за изграждане на STEM среда в категорията за училища с 300 и повече ученици, съобщават от  гимназията в сайта си. Морската гимназия с въвеждането на новия център ще предостави нови възможности за интегриране на иновации, ще осигури практическо измерение на учебната..

обновено на 06.08.20 в 15:01
Награда Варна

Определиха награди "Варна" и стратегията за личностно развитие на децата

Общинска стратегия за подкрепа за личностно развитие на децата и учениците в Община Варна бе приета за периода 2020-2021 година по време на заседание на комисия „Наука и образование”. С годишен план на дейността, съгласуван с началника на РУО– Варна, стратегията е разработена не само от Дирекция „Образование”, има раздели, които са направени от..

публикувано на 06.08.20 в 14:58