Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Джаз певецът Васил Петров показва свои графики във Варна

| обновено на 06.08.20 в 13:15

Новата самостоятелна изложба на джаз певеца Васил Петров ще бъде открита в Арт галерия Тереза Зиковска.

Срещата с автора и неговите творби е на  6 август, четвъртък в галерията на ул. "Воден" 25.

  Откриването е само ден преди концерта на певеца му Symphony Way в зала 1 на ФКЦ- Варна! Чудесен повод да се срещнете с визуалния свят на Васил Петров преди да се насладите на въздействащия му глас!

  На 7 Август от 19:30г. в зала 1 на Фестивален и конгресен център-Варна вечните класики ще бъдат разказани с мащабния симфоничен звук на Врачанска филхармония с диригент Христо Павлов. На сцената с тях са още Йордан Тоновски джаз трио и виртуозната цигуларка Зорница Иларионова. Симфонична програма включва заглавия като Michelle, Yesterday, Something на Бийтълс, Smile на Чарли Чаплин, My Way, Caravanна Дюк Елингтън и други световни хитове.

Експозицията ще остане в галерията до 26-и август.


Тереза Зиковска за новата изложба-графика на Васил Петров:

"Графиките и рисунките на Васил Петров са едно истинно въплъщение на душевността на автора им. Изисканата линия, музикалната ритмичност на щриха, градират в една екстатичност, която ни понася в развитието на формите и контраста на светлините с тъмните съсредоточени акценти.
Тази задвижена игра с геометрията, центрирана около една видима или въображаема ос ни увлича в силното чувство за свобода и хармония, характерно за Васил Петров.

Рисунката е най-чистото усещане, първото което протича, директно от сърцето на твореца и с изразителните средства на визуалното Васил Петров ни въвлича в сложната спирала на богатия си вътрешен свят, за да ни достави радост, вълнение, приповдигнато усещане за възторг от досега с една чиста, фантазна и тържествуваща реалност!

За мен е особено приятно да представим последните му творби, работени по време на пандемията и да реализираме един отдавна роден идеен проект! Забелязала съм, че талантът често не се спира в избора на едно изразно средство, а импровизира в богатия лабиринт на слово, звук, форма и цвят.
Радостта ми да срещна твореца Васил Петров с приятелите и ценителите на изкуството, които са постоянни участници в събитията на галерията е наистина голяма! Вярвам, че срещи от този вид са винаги креативни и носят духовна и естетична радост, която ни държи витални!"


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Преиздадоха сборника с разкази „Добруджанци“ на Яни Калиакренски

Яни Калиакренски и неговият сборни разказа „Добруджанци“ намери добър прием от присъстващите при представянето на книгата в залата на общината в Каварна. С кратки уводни думи Керанка Далакманска въведе аудиторията в събитията от подписването на Крайовският договор и възвръщането на Южна Добруджа в пределите на България след годините на румънската..

публикувано на 28.09.20 в 11:31

Октомври започва творческата година за самодейците в Балчик

Обичайно новият сезон започва през октомври. Всички ръководители ще направят график и стратегия за присъствена работа, които трябва да се приемат от читалищното настоятелство. Това коментира Елица Стайкова - читалищен секретар на НЧ "Васил Левски" - Балчик, в отговор на въпроса кога децата ще се върнат в залите. В културния дом има детски танцови..

обновено на 25.09.20 в 15:39

Варненската драма открива днес 100-ния си сезон

Днес е официалното начало на юбилейния стотен сезон на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ – Варна. На пресконференция днес Даниела Димова, директор на ТМПЦ – Варна, сподели с журналистите вълнението, с което творческият колектив влиза в 100-ния сезон на театъра: „В трудната 2020 година, ние сме щастливи, че сега можем да посрещнем с нашата..

обновено на 25.09.20 в 10:09

Близо 900 души посетиха обектите на Рeгионален историчеси музей – Добрич за ден

Близо 900 души посетиха обектите на Рeгионален историчеси музей – Добрич в Деня на отворените врати на 22 септември 2020г.  В Етнографска къща посетителите се запознаха с добруджанския градски и селски бит, съобщават оттам. В експозицията „Археологията на Добруджа“ интерес предизвикаха едни от най-старите обработени златни предмети в света, открити в..

публикувано на 24.09.20 в 14:44

"Златна Роза" отново събира най-новите БГ филми във Варна

За 38-и път най-старият и единствен по рода у нас фестивал за българско игрално кино „Златна роза“ ще представи най-новите български филми от 24 септември до 1 октомври 2020г. Домакин на събитието е Фестивален и конгресен център Варна, а филмите ще могат да бъдат гледани и онлайн. Билетите са в продажба. В конкурсната програма са селектирани 22..

обновено на 24.09.20 в 07:54

Баща и син представят изложба-живопис и стихосбирка в "Ларго"

Арт Галерия Ларго ще представи за първи път в своите изложбени зали неповторимия и колоритен поет с четка- Владимир Пенев. Експозицията се нарича „Извървени пътища“ и представя серия от живописни пейзажи и портрети на „невидимите“ хора, с които Владимир е известен. По време на откриването на изложбата в 18.30 днес ще бъде представена и..

публикувано на 24.09.20 в 07:15

Ателиета по репортажен комикс за деца правят във Варна

Ателиета по репортажен комикс за деца ще се провеждат от септември 2020 до юни 2021 г. в Детски и средношколски комплекс на Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ във Варна . Инициативата в рамките на учредения тази година Клуб на комикса е насочена към деца на възраст от 7 до 14 години, съобщават организаторите. Участието е безплатно, с..

публикувано на 23.09.20 в 17:17