Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Ден 25 на протести срещу правителството във Варна, палатков лагер на кръстовището пред общината /СНИМКИ/

| обновено на 03.08.20 в 22:49
11
Снимка: Румен Сарандев

Близо месец варненци, обединени от общата цел - сваляне на правителството и на главния прокурор, излизат по улиците на морската столица, за да демонстрират своята гражданска воля за промяна. Вчера протестиращите направиха блокада на ключови кръстовища в града, блокираха и Аспаруховия мост за близо час.

Хронология на събитията от 25-ия ден от антиправителствения протест във Варна.

Вижте атмосфера от протеста  тук. 

18,40 ч.

Недоволните граждани вече се събират пред обичайното място - сградата на общината. Засега демонтстрантите са по-малко от полицейските служители, които следят за опазване на обществения ред.

18,59 ч.

Постоянно расте броят на групата от несъгласни с управлението на страната хора. Издигнати са национални флагове.

19.02 ч.

Протестиращите разпъват палатки на кръстовището пред общината. Скандират оставка. Готвят се за блокада като тази на "Орлов мост" в столицата.


19,08 ч.

Демонстранти обградиха палатковия лагер. Вече няколко палатки са готови, а протестиращите се настаняват в тях. Чуват се свирки и вувузели. Недоволните са категорични, че няма да си тръгнат от кръстовището, докато не видят оставката на главния прокурор Иван Гешев и кабинета. Виждат се плакати с лозунги "Те погребаха България". Този лозунг е поставен и пред една от палатките, друг надпис гласи: "Хората не трябва да се страхуват от правителствата, правителствата трябва да се страхуват от хората".

19,27 ч.

Демонстрантите предупреждават, че кръстовището ще бъде блокирано известно време. Все още обаче не са ясни намеренията им и кога ще вдигнат лагера. Някои от тях споделят, че блокадата ще е денонощна и е израз на солидарност към протестиращите на "Орлов мост"  и на други възлови кръстовище в столицата.

19,50 ч.

Прави впечатление, че и днес присъстващите на демонстрацията са предимно млади хора. Част от исканията им са и електронно гласуване и свикване на Великото народно събрание.

19,57 ч.

Цял бивак се оформя на кръстовището пред общината. Монтират и шатра. Чуват се коментари, че лагерът е безсрочен.

20,35 ч.

Водят се преговори между протестиращи и полиция, палатовият лагер да се премести на площада пред общината, за да не бъде възпрепятствано движението. Енергията на протеста отслабва, хорат се разотиват.  На кръстовището има около 50 човека, които отправят призиви за оставка.


21,12 ч.

Протестът вече е все по-рехав, но лагерът е там. Тази вечер го нямаше традиционното протестно шествие, но недоволните затвърдиха своята категорична позиция с палатков лагер - искат оставка на правителството и на главния прокурор. Надяват се и на смяна на целия политически модел.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Турция започва ваксинацията срещу Ковид-19 на 11 декември

Турция ще започне ваксинациите срещу новия коронавирус на 11 декември , съобщи здравният министър на страната Фахреттин Коджа, като уточни, че прилагана ще бъде китайската ваксина срещу Ковид-19. "Първата ваксинация е на 11 декември", пише в заглавие в. "Акшам". Ваксината ще бъде поставяна първоначално на здравните работници в страната, уточни Коджа. По..

публикувано на 02.12.20 в 09:20

Подмениха опасния ел. стълб в с. Боряна, община Дългопол

Сигнал за опасно наклонен над имот електрически стълб , подадоха жители на село Боряна , община Дългопол в края на месец ноември в редакцията на Радио Варна. Жечка Цонева, която живее в къщата, в близост до опасния стълб, каза, че от 2009г. се подават сигнали и жалби към енергодружеството за Североизточна България, но конкретни действия липсват...

публикувано на 02.12.20 в 09:16

Катастрофа затруднява движението между с. Изворско и Баир баши

Катастрофа между с. Изворско и Баир баши е станала тази сутрин, информират слушатели на Радио Варна. Платното в посока Варна е блокирано. Карайте внимателно и със съобразена скорост в този район.

публикувано на 02.12.20 в 08:48

Бездомни трябва да платят PCR тест, за да бъдат подслонени

По време на пандемията зимният сезон ще е сериозно предизвикателство за хората без подслон в Русе. Настаняването им тази година в Центъра за бездомни става само след направен PCR тест за тяхна сметка. Те обаче не могат да си го платят и са обречени да останат на улицата, съобщи БНТ. Над 150 са бездомниците в Русе, според последното..

публикувано на 02.12.20 в 08:37

Адреси без вода в сряда

Поради планов ремонт на уличен водопровод на 02.12.2020г. /сряда/ , водоподаването ще бъде преустановено в местност "Сотира" над "Нов хлебозавод"  от 9 часа до около 21 часа; Район Добрич - селска: с. Ново Ботево, с. Карапелит, с. Лясково, с. Росеново; Район Балчик: с. Рогачево, вилна зона "Колака"; Район Тервел: с. Ангеларий; Район Крушари: СК..

публикувано на 02.12.20 в 08:30

Пътна обстановка в региона

СЪСТОЯНИЕ НА АВТОМАГИСТРАЛИТЕ: АМ „Хемус“ - Област Варна: Движението от км 424+440 до км 425+500 посока София се осъществява с повишено внимание поради изграждане на пътна рампа между ул.“Атанас Москов” и северното платно на АМ ”Хемус“. Ограничението на скоростта е до 70 км/ч при км 425+266. Участъкът е сигнализиран с пътни знаци. Срок до..

публикувано на 02.12.20 в 07:42

Адреси без ток на 2 декември

Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия без ток днес, 2 декември, ще са следните места във Варна и областта, съобщиха от ЕРП-Север за Moreto.net: - от 09:00 ч. до 14:30 ч. - гр. Варна, кв. Аспарухово - ул. Перекоп, ул. Манастирска, ул. Нарва, ул. Новгород, ул. Керч. - от 09:00 ч. до 16:30..

публикувано на 02.12.20 в 07:40