Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Милко Лазаров: Страхът от новото е като да си болен и да те е страх да се излекуваш, защото пак ще се разболееш

Трябва активно да искаме смяна на това, което не ни харесва, коментира режисьорът на филма „Áга“, по повод протестите в страната

Кинорежисьорът Милко Лазаров
Снимка: Район Средец, Столична община

Трябва активно да искаме смяна на това, което не ни харесва. Страхът от новото, което се задава, е като да си болен и да те е страх да се излекуваш, защото пак ще се разболееш.

За случващото се в страната – екшън, хорър, комедия или треторазрядна сапунка, анализ прави режисьорът Милко Лазаров в интервю на Даниела Стойнова.

Той категоризира действителността у нас сега като политически трилър. В сюжета се засягат темите за нараненото чувство за справедливост.

Лазаров изрази убеждението си, че всеки опит за някаква прогноза, за това какво ще се случи с управлението на страната, и какви биха били новите лидери, е обречен на спекулация.

„Това не е нито политически, нито социален протест. Този протест не е предизвикан от политически недоволства, той  е предизвикан от базисни морални недоволства. Това е отвъд политиката. Не говорим само за грешка на правителство, за социални искания, каза Лазаров.

Той е на мнение, че младите хора у нас вече са направили своята равносметка и изводи, а борбата им за промяна идва в момент, когато вече са осъзнали, че животът им преминава в недоволство и непримиримост.

Според него един от основните проблеми на българина е апатията, а това състояние е продължило прекалено дълго, а всичко това, което се случва пред очите ни трябва вече да спре.

Не е паметта ни, не че забравяме, а че не обръщаме внимание, сякаш сме допускали, че може да се стигне до такива мерзости, твърди режисьорът.

По думите му това, което наблюдаваме сега, са модели, които са до болка познати, а ние дори не ги регистрираме в съзнанието си или ги подминаваме със снизхождение.

Той е на мнение, че историята предполага повтаряемост на ситуации и събития, а България е добър пример за това.

От Освобождението ние сме нямали период, който да е много по-различен. Нямали сме период на справедливост. Войните са заменяли вътрешнополитическите напрежения преди. Ние нямаме 10 години от нашата нова история, в която може да кажем „тези 10 години са спокойни, градивни и честни“, посочи режисьорът.

„На мен ми се гледа напред. Трябва да се възползваме от това, че вече сме част от голямото европейско семейство. Те не искат България да е свободна и силна, но ще бъдат принудени да подкрепят такова желание от наша страна“, категоричен е Лазаров.

Режисьорът отхвърля твърдението, че подобни управленски модели и скандали се случват и в други европейски страни. Според него тук ставаме свидетели на прекрачването на червени линии по отношение на базисни морални категории, а подобно явление липсва в европейския политически живот.

„Ние много дръзко и нескромно очаквахме за 30 години да разберем що е свобода и демокрация, въпреки че 45 години преди това, това беше дефицит, и би трябвало към дефицита да проявяваме интерес. И 100 години са малко за формиране на модел за някакво демократично отстояване. Виждаме, че западните демокрации са на няколко столетия", заключи режисьорът.

Цялото интервю на Даниела Стойнова с Милко Лазаров можете да чуете в звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Кап. Галин Георгиев: Принуждават моряци да преподписват договорите си

Удължаването на смените е единствено в интерес на корабособственика и в ущърб на моряците. Това мнение изказа в интервю за морското предаване на Радио Варна капитан Галин Георгиев. Наложило се е договорът му да бъде удължен, като е преподписвал два пъти за по два месеца. Така първоначалните 4 месеца по договор, след подписването..

публикувано на 24.09.20 в 11:46

Независима не би могла да бъде нито България, нито друга държава

На 22 септември 1908 г. за българите приключва един дългогодишен период на извоюване на Освобождението и Независимостта на страната ни, казва в интервю за Радио Варна Петко Петков , професор по нова история на България във Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий". -   Има ли политически спекулации, свързани с 22..

публикувано на 22.09.20 в 07:16

"Аз не съм балон..." - размислите за живота в страната на Цветан Стоянов

Преподавателят в Художествената академия представя за пръв път своя най-нов проект в Зала Ателие "Георги Велчев" на Градската художествена галерия - Варна. Откриването бе на 17 септември и може да бъде видяна до 17 октомври 2020 г. Доц. д-р Цветан Стоянов, преподавател в Националната художествена академия в София, избира Варна, за да представи..

обновено на 21.09.20 в 10:44
Анри Кулев

Анри Кулев: Достатъчно е всеки сам да бъде откровен към изкуството си

Проф. Aнри Кулев e художник, режисьор и продуцент на игрални, документални и анимационни филми. Роден е в Шумен. Завършва висшето си образование в Държавния институт по кинематография в Москва като художник-постановчик на анимационни филми. Преподава анимационна режисура в Нов български университет от 1993 година. Директор е на Световния..

публикувано на 18.09.20 в 13:13

Любов Вълкова: Когато няма любов, боледува душата

Любов Вълкова е ръководител и душата на Университетската библиотека в Технически университет - Варна. Оживява я с много събития и срещи с хора на изкуството, вярна на идеята, че истинската библиотека не е само хранилище на книги и знание, но и културно средище. Обича технологиите, използва ги в работата си и оценява ползите от тях, но предпочита да държи..

публикувано на 17.09.20 в 15:30
Круизният кораб

Адриян Евтимов: Договорите на българските моряци са удължени с не повече от два месеца

Проблемът със смяната на корабните екипажи постепенно започва да намира решение. В много държави смените на моряци са вече възможни, като от началото на седмицата ограниченията бяха вдигнати и в Панама. Случаите на натиск от страна на корабособственици и на моряци не може да бъдат отречени, но в голямата си част, смените вървят с взаимно..

публикувано на 17.09.20 в 09:02
Виктор, 1 б клас

Първокласникът Виктор: Ще стана отличник!

Виктор Тодоров е от Варна. Вече е на 7 години и половина и с нетърпение очаква първия учебен ден. Вълнува се, че е първокласник и е много любопитен да види как изглежда класната стая. Подготвен е за училище, има дори и маска за лице и казва, че щом трябва да се слага, ще спазва правилата. Виктор обича да смята и знае задачи, които..

публикувано на 15.09.20 в 07:00