Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Милко Лазаров: Страхът от новото е като да си болен и да те е страх да се излекуваш, защото пак ще се разболееш

Трябва активно да искаме смяна на това, което не ни харесва, коментира режисьорът на филма „Áга“, по повод протестите в страната

Кинорежисьорът Милко Лазаров
Снимка: Район Средец, Столична община

Трябва активно да искаме смяна на това, което не ни харесва. Страхът от новото, което се задава, е като да си болен и да те е страх да се излекуваш, защото пак ще се разболееш.

За случващото се в страната – екшън, хорър, комедия или треторазрядна сапунка, анализ прави режисьорът Милко Лазаров в интервю на Даниела Стойнова.

Той категоризира действителността у нас сега като политически трилър. В сюжета се засягат темите за нараненото чувство за справедливост.

Лазаров изрази убеждението си, че всеки опит за някаква прогноза, за това какво ще се случи с управлението на страната, и какви биха били новите лидери, е обречен на спекулация.

„Това не е нито политически, нито социален протест. Този протест не е предизвикан от политически недоволства, той  е предизвикан от базисни морални недоволства. Това е отвъд политиката. Не говорим само за грешка на правителство, за социални искания, каза Лазаров.

Той е на мнение, че младите хора у нас вече са направили своята равносметка и изводи, а борбата им за промяна идва в момент, когато вече са осъзнали, че животът им преминава в недоволство и непримиримост.

Според него един от основните проблеми на българина е апатията, а това състояние е продължило прекалено дълго, а всичко това, което се случва пред очите ни трябва вече да спре.

Не е паметта ни, не че забравяме, а че не обръщаме внимание, сякаш сме допускали, че може да се стигне до такива мерзости, твърди режисьорът.

По думите му това, което наблюдаваме сега, са модели, които са до болка познати, а ние дори не ги регистрираме в съзнанието си или ги подминаваме със снизхождение.

Той е на мнение, че историята предполага повтаряемост на ситуации и събития, а България е добър пример за това.

От Освобождението ние сме нямали период, който да е много по-различен. Нямали сме период на справедливост. Войните са заменяли вътрешнополитическите напрежения преди. Ние нямаме 10 години от нашата нова история, в която може да кажем „тези 10 години са спокойни, градивни и честни“, посочи режисьорът.

„На мен ми се гледа напред. Трябва да се възползваме от това, че вече сме част от голямото европейско семейство. Те не искат България да е свободна и силна, но ще бъдат принудени да подкрепят такова желание от наша страна“, категоричен е Лазаров.

Режисьорът отхвърля твърдението, че подобни управленски модели и скандали се случват и в други европейски страни. Според него тук ставаме свидетели на прекрачването на червени линии по отношение на базисни морални категории, а подобно явление липсва в европейския политически живот.

„Ние много дръзко и нескромно очаквахме за 30 години да разберем що е свобода и демокрация, въпреки че 45 години преди това, това беше дефицит, и би трябвало към дефицита да проявяваме интерес. И 100 години са малко за формиране на модел за някакво демократично отстояване. Виждаме, че западните демокрации са на няколко столетия", заключи режисьорът.

Цялото интервю на Даниела Стойнова с Милко Лазаров можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Марина Великова представя "Ледовете на Антарктика" във Варна

Изложбата "Ледовете на Антарктика" на колегата Марина Великова от Българското национално радио ще бъде представена в 19 часа днес, 2 август, на входа на Морската градина във Варна.  Снимките са направени по време на участието и в 32-рата антарктическа експедиция, ръководена от проф. Христо Пимпирев. Представянето е по повод отбелязването на три..

публикувано на 02.08.24 в 16:40

Етническият българин Алексей Куцарев: Украйна се бори с недостиг на ток и на работници

Липсата на ток, заради руските удари по енергийната система на Украйна и дефицитът на работници са основните проблеми, с които се сблъсква бизнеса там. Имаме над 1000-км фронтова линия, много работници са на фронта и това води до недостиг на кадри, разказва Алексей Куцарев, чието семейство – етнически българи, се занимава със земеделие в..

публикувано на 02.08.24 в 08:05

Rick Casais Miranda (BLANKET HILL): Постепенното израстване е по-добро за една група

Интервю с David Masion и Rick Casais Miranda (BLANKET HILL) BLANKET HILL е хардкор банда от Люксембург. Предстои й първи концерт във Варна. Заедно с BLANKET HILL на сцената ще се качат родните BEHIND BARS и MILLION SUSPECTS. Датата е 9 август. Мястото – „Хале 3”. През 2023 BLANKET HILL стигат и до Япония. Иначе са били на една сцена с TERROR,..

публикувано на 02.08.24 в 07:35
Ивелина Кадири

Ивелина Кадири: ДНК данните са нещо неприкосновено, към което маркетингът трябва да се отнася с уважение

Ивелина Кадири е магистър по икономика и по арт мениджмънт, маркетолог с многостранни интереси и убеденост в интердисциплинарното бъдеще на науката. Има дългогодишен професионален опит в областта на авиацията и енергетиката, а в момента е мениджър регулаторни дейности в българска софтуерна компания, световен лидер в управлението на електрозарядни..

публикувано на 01.08.24 в 08:30
Сияна Георгиева и Симеон Георгиев

Защо да се доверим на интериорен дизайнер при обзавеждането на имот

Един имот придобива по-висока стойност, ако е бил обзаведен от интериорен дизайнер. Това споделят специалисти в областта на интериорния дизайн у нас изхождайки от практиката, която имат. В България, и конкретно във Варна, все повече хора наемат интериорни дизайнери, когато обзавеждат жилището си, хотели, заведения и др. Архитект Сияна..

публикувано на 31.07.24 в 09:55

„Небето - риза нетъкана”- изложба на Александър Габровски

Поредната изложба във варненската галерия A&G Art Meeting в разгара на лятото ще ни изстреля в небесните простори не само заради мотото, а и поради смелото, неочаквано приключение, в което ни въвлича младият творец Александър Габровски. Откриването е днес,  31 юли, от 18:30 ч . на ул. "Любен Каравелов" 8. Изразът „Небето, риза нетъкана” в една..

обновено на 31.07.24 в 09:28

Георги Василев: Волейболът винаги ще е част от живота ми, но днес нямам време за него в живописта

Бившият волейболист и треньор Георги Василев представя до 19 август във Варна своя самостоятелна изложба живопис. 24-те творби са подредени на ул. "Шейново" 3. Това е четвъртата експозиция на автора, който за първи път се изявява творчески във Варна, а не в родния Добрич.  Първата изложба на Георги Василев беше преди година и половина в..

публикувано на 30.07.24 в 09:20