Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Изложба във Варна почита 75-години от рождението на Александър Капричев

| обновено на 07.08.20 в 10:54

Експозицията се открива тази вечер от 18:00 в Градската художествена галерия на Варна и ще остане там до 26 август.

Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ - Варна, представя Александър Капричев - един от варненските художници, оставили ярка следа в пластичния живот на морската столица и България.
Той си отиде ненадейно през 2008 г., но неговите работи продължават да присъстват в самостоятелни и колективни изложби в България и по света, благодарение на посветеността на неговото семейство и на подкрепата на галерии и колекционери. Защото живописта и рисунките на Капричев все така вълнуват ценителите със своята лирична абстрактност.
Изложбата е посветена на 75-годишнината от рождението на художника и включва живопис, рисунки, стенопис и монументален текстил. Това са произведения, които за първи път се показват в изложба – рисунки - малки ескизи със син писец към негови живописни и декоративно-монументални произведения, живописни платна, обхващащи зрелия период от творчеството на художника между 1996 и 2006 г., една колекция живописни платна, свързани с музиката от 1992 г., няколко
проекта, свързани със стенописи и стъклопис, реализирани през 1980-те години в оригинал и принт, гоблени предназначени за публични пространства. Присъства и богат документален снимков материал, свързан с ателието на художника във „Вулкан“, дело на Александър Николов и снимки от ателиетата в Лестър и Бирминган, където художникът работи до 2006 г.
В експозицията са включени и документални филми за Капричев от откриване на негови изложби в български и чуждестранни галерии, организирани от семейството му. Към произведенията на художника могат да се прочетат избрани отзиви за изкуството му от известни български и английски критици. В съвременното българско изкуство Александър Капричев е представител на абстракционизма. Изложбата е една ретроспекция, която дава възможност да се проследи развитието на стила му в живописта от абстрактния експресионизъм, към лиричната и към концептуалната
абстракция, особено характерна за изкуството след 2000 г. в България.

Творчеството на Александър Капричев представя изкуствоведът Пламена Димитрова-Рачева, директор на ГХГ – Варна.

Александър Капричев е роден във Варна през 1945 г. Завършва средното си образование във Втора гимназия, Варна, а през 1975 г. се дипломира в Художествената академия в София, специалност Стенопис, в класовете на проф. Георги Богданов и проф. Мито Гановски. След завършване на Академията работи като художник на свободна практика в едно от ателиетата, изградени в бившата фабрика „Вулкан“ във Варна. През 1976-1978 г. е избран за председател на Ателието на младите художници AМХ, Варна, а от 1980 г. е член на СБХ. От 1999 до 2006 г. живее и твори във Великобритания, в ателиетата на Индипендънт Студиос, в Лестър и в Бирмингам. През 2006 г. се завръща във Варна, с нови творчески планове и с намерениe за организиране на ретроспективна изложба, осуетени от внезапната му кончина през 2008.

Александър Капричев твори в областта на кавалетната и на декоративно-монументалната живопис. Автор е на голям брой живописни платна, акварели, графики и рисунки, а така също и на няколко проекта за монументални творби, стенопис, стъклопис и гоблени. В стилово отношение за живописта си Александър Капричев черпи от традициите на националното и световно изкуство, като изгражда свой ярко разпознаваем индивидуален стил.

Участва със свои картини в Изложба на варненските художници в Сарагоса, Испания (1993), прави самостоятелна изложба в ГХГ „Борис Георгиев“, Варна (1996), участва в Биенале на графиката - Варна (1997, 1999), в Арт панаир „Импресия“, Пловдив (1997, 1999) в Мол Галъри, Лондон, в Годишна изложба на Кралското общество на акварелистите, (2000), в Годишни изложби на Индипендънт Студиос, Великобритания (2002, 2003, 2004, 2005). Негови произведения са притежание на  Градската художествена галерия - Варна, НХГ - София, Министерството на Културата и на частни колекции.

През последните години творчеството на Александър Капричев беше показано в няколко изложби. Ретроспективната изложба - живопис, рисунка, акварел, която обхваща периода до 1999 г., курирана от Ванко Урумов, бе показана между 1 юли и 3 август 2010 г. в ГХГ „Борис Георгиев” - Варна.По-късно, от 1 до 15 септември 2010 г., избрани творби от същия период бяха изложени в галерия „Средец” на Министерството на Културата, София, с куратори Георги Трифонов и Пламена Димитрова-Рачева.
За първи път акварели от творчеството на Александър Капричев, създадени в Англия, бяха показани в Галерия 8 - Варна от 1 до 30 април 2011 г. Поглед към графичното творчество на Александър Капричев осъществи отново Галерия 8 - Варна от 1 до 15 април 2013.
Също през 2013 г. от 27 ноември до 6 декември, в Лондон, в галерия “София” на Българския културен институт изложбата “Живописни съзерцания”, живопис и акварел, с куратор проф. д. изк. Чавдар Попов, показа създадените в Англия творби от последния период от творческия му път.
През ноември (от 17 до 28 ) 2014 г. галерия “Академия” на НХА, в изложбата “Енергийни пространства”, съвместно с Юзина Арт Център, бяха изложени непоказвани дотогава творби. Куратори: проф. д. изк.Чавдар Попов и проф. д. изк. Свилен Стефанов.
На Лондонското Арт биенале в Олд Челси Таун Хол, 20 -25 януари 2015, с участието на 140 художника от 40 страни, Капричев получава награда - Специално отличие за живопис.  Варна, ГХГ, 30 юли - 15 август 2015, “Енергийни пространства”, изложба живопис, посветена на 70 години от рождението на художника.  Участие в X Флорентинско биенале, 17 - 25 октомври 2015.  Август 2016 г., Галерия 8, Варна, “Линия и цвят”, акварел и рисунка.  Лондонско Арт Биенале в Олд Челси Таун Хол, 29 март - 2 април 2017 г.
Представяне в музейната експозиция.
Октомври 2017 г. [a]cube Галерия за съвременно изкуство, София, “Есенни етюди”, абстрактни акварели, създадени в Англия между 1999- 2004 г.

2018, 9 - 19 януари, Лондон, Галерия 12 Star към Европейския парламент, представителство Лондон, представителни творби от фонда на МВР на Република България.

26 май - 12 юли 2018, Венеция, по време на Архитектурното Биенале, участие в The Rooom Art Space част от ITSLIQUID.
София, Галерия “Финес”, “Съзерцания”, живопис, акварел, графика, 19- 26 септември 2018.  Октомври 2018 г. ГХГ “Борис Георгиев”, Варна, “Есенни етюди”, акварел.

II IWS Triennial, Varna, 2019, II Международно триенале на акварела, Варна, 1-31 юли 2019 г. - почетно участие, пътуваща експозиция в няколко български града и столицата София. Съпътстваща триеналето изложба “Безбрежност” – акварел, в Галерия „Тереза Зиковска“, Варна.

Пламена Димитрова-Рачева, директор на ГХГ- Варна

Изложбата ще бъде представена от изкуствоведа Пламена Рачева на 7.08.2020, петък, от 18:00 в ГХГ „Борис Георгиев“ - Варна, ул. Любен Каравелов №1

Подробности открийте в сайта и Фейбсук страницата на ГХГ „Борис Георгиев“ – Варна

Фотограф на репродукциите: Александър Николов


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Изложба „Златни страници от 100-годишния фонд на библиотеката“ в ИУ - Варна

Изложба „Златни страници от 100-годишния фонд на библиотеката“ ще бъде експонирана в читалнята на университетската библиотека в Икономически университет – Варна от 22 септември до 23 ноември 2020 г. Тя е посветена на 100-годишнината от създаването на висшето училище и библиотеката. Университетската библиотека на Икономически университет –..

публикувано на 21.09.20 в 15:42

Изложба картини по разкази на Йордан Йовков

Изложба на картини, вдъхновени от творчеството на Йордан Йовков е подредена в Дом-паметника в Добрич. Автор на творбите е Дора Куршумова. Организатор на изложбата е Регионалният исторически музей, тя е част от програмата, посветена на 140 години от рождението на Певеца на Добруджа. Гостуващата изложба живопис на Дора Куршумова „100 мига от..

публикувано на 21.09.20 в 14:45

Националните културни празници „ Албена 2020“ в Каварна

Националните културни празници „ Албена 2020“ традиционно се представят и в Каварна. 18-ото им издание днес ще привлече жителите и гостите на града в 16.00 часа в залата на общинската администрация.Там ще се проведе литературна среща с писателите: акад. Георги Марков, Боян Ангелов, Стоян Райчевски, Атанас Звездинов, Петър Андасаров, Иван Гранитски,..

публикувано на 21.09.20 в 10:58

Много символика, малко митология и една любовна история в новата песен на Polina

Вече е факт новият сингъл на варненската певица Polina (слушайте го ТУК ). Той е озаглавен "ЕОС" , по името на богинята на зората в гръцката митология, а смисъла на заглавието Polina обяснява в интервюто по-долу. Текстът на песента е неин, музиката и аранжименът са на варненския продуцент Fengi , а в записите участва и пианистът Цветан..

публикувано на 20.09.20 в 23:04

Четене на преводи на "Тютюн" на Димитър Димов в Европейския ден на езиците

За трета поредна година къща музей "Димитър Димов" ще се включи в отбелязването на Европейския ден на езиците - 26 септември, с литературно четене на романа "Тютюн" в превод на различни европейски и световни езици. Това съобщиха от Националния литературен музей. Целта на събитието е от една страна да се популяризира изучаването на чужди езици във..

публикувано на 20.09.20 в 19:53

Благотворителен концерт "Високо" - Варна

Благотворителният концерт във Варна е на 25 септември 2020г., в Летен театър, начало 19,00 часа. Със специалното участие на Стефан Вълдобрев и Обичайните Заподозрени, Мариана Попова, откритията на Гласът на България - Керана и Космонавтите и Илин Папазян, Боряна Георгиева, Полина Младенова, Горан Димитров и гайдарите - Галин и Мартин..

обновено на 20.09.20 в 10:32

ПФА “Добруджа” с богата концертна програма

Богата концертна програма предстои да осъществи Професионалният фолклорен ансамбъл „Добруджа“ в Добрич и други градове. Пандемията от Ковид-19 е осуетила голяма част от културния им календар, но намеренията на ръководството на ансамбъла е те да бъдат компенсирани с предстоящите изяви, тъй като родната публика е зажадняла за стойностен културен живот...

обновено на 19.09.20 в 17:16