Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ден 29 на протести във Варна /СНИМКИ/

| обновено на 07.08.20 в 23:36

Варненци се съсбират вече 29 дни, за да протестират срещу кабинета и главния прокурор. Припомняме, недоволни от управлението на страната, направиха палатков лагер на кръстовището пред сградата на общината в понеделник, който рано тази сутрин беше преместен на площада около администрацията. Вече над 100 човека са на сборния си пункт. Всеки има възможност да аргументира решението си защо  всяка вечер да излиза по улиците с искане за оставка.

Междувременно университетски преподаватели подкрепиха протестите и поискаха оставка на правителството. 

Те категорично отхвърлят начина, по който действа властта при разчистването на палатковия лагер на протестиращите на различни места и насилието над журналисти, което се случи по време на Националната канференция на ГЕРБ.

В открито писмо десетки университетски преподаватели поискаха оставката на правителството заради
"срастването на държавата и олигархичния бизнес, корупцията, политическия чадър над определени фигури, съчетан с безпардонно използване на правоохранителните органи и правораздавателната система като бухалка срещу неудобни представители на гражданския сектор и опозицията, потъпкана свобода на словото, социална безперспективност, напоследък също и лошо управление на здравните и икономическите последици от настъпилата световна пандемия".

Документът е подписан от преподаватели от Софийския университет "Св. Климент Охридски", Пловдивския университет "Паисий Хилендарски", Университета по архитектура, строителство и геодезия, Нов български университет, Университета за национално и световно стопанство.


Атмосфера от протеста вижте тук. Радио Варна предава протеста на живо в страницата си във Фейсбук.


Хронология на събитията.

18,50 ч.

Протестиращите коментират, че само във Варна палатките са останали здрави, защото всички заедно са отстоявали своите твърди позиции. Мнението на младо момче от протеста обаче, което намери одобрението на присъстващите, е че акцията на полицията в София само подканва повече  недоволните да си вземат държавата в ръцете. Музикантът Мимо Морски представи авторска песен, посветен на протестите.

19,10 ч.

След изпълнението на музиканта демоснтрантите започнаха да скандират в един глас "Оставка"и "Не ни е страх". Засилено е полицейското присъствиетази вечер. 

19,12 ч. 

Друг от демонстрантите взе микрофона и призова всеки, който е несъгласен с правителството да носи по един камък за грамадата пред общината. 

19,16 ч.

Чуват се мощни викове "Мафия"  и освирквания, протестиращите се опитват да блокират движението пред общината, но срещат отпор от полицията. Демонстраните все пка успяха да пробият кордона.


19,18 ч.

Множеството вече е на кръстовището и разпалено призовава за "Оставка". Развяват се огромни трибагреници и знамена на Европейския съюз. Автобус на градския траспорт остана блокиран.


19:40 ч - Някои от протестиращите носят такива плакати: 


19,47 ч.

Протестиращите, предвождани традиционно от големия трибагреник, тръгнаха по бул. "Сливница",  от служителите на полицията ги върнаха.  Кръстовището остана затворено половин час. А пътниците на автобуса на градския транспорт, който не успя да продължи по бул. "Мария Луиза" се принудиха да слязат и да търсят други варианти за придвижване.

19,50 ч.

След като бяха възпрепятствани да мината по бул. "Сливница", демонстрантите поеха по бул. "Осми Примосрки полк". След дълги опити успяха да земат и двете платна.


20,10 ч. 

Шествието се движи по бул. Цар Осовободител", протестиращите блокираха за кратко кръстовището с бул. "Княз Борис I", след което тръгнаха по него в посока "Севастопол". Вече окооло 200 души скандират "Мутри вън".

20,25 ч. 

Множеството вече е на площад "Севастопол" и се отправя отново към сградата на общината. Тази вечер отново се забелязват множество плакати, които са ръчно изписани. Преобладават младите хора.

20,45 ч.

Протестиращите стигнаха до сградата на общината. Хората започнаха да се разотиват.

Повече снимки на фоторепортера на Радио Варна - Тони Каранагелов, вижте в галерията.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Добрич счупи 114-годишен температурен рекорд

Добрич подобри температурен рекорд от 1910 година. Днес живакът стигна близо 30 градуса (29.5), а преди повече от век на този ден е било 28 градуса. В Русе термометрите измериха близо 32 градуса.  През денонощието облачността в Източна България ще е променлива с краткотрайни валежи, придружени от гръмотевици. Има условия и за градушки. Ще духа умерен,..

публикувано на 16.04.24 в 18:56

Дават на прокуратурата ръководителката на проекта за интегриран градски транспорт във Варна

Сигнал до прокуратурата за нанасяне на особено големи финансови щети в системата на градския транспорт от страна на Биляна Якова ще подаде Община Варна в близките дни. Тече процес на окомплектоване на данни и документи, които доказват това по безспорен начин. Нейните медийни изяви могат да се окачествят като опит да изпревари производството срещу самата..

публикувано на 16.04.24 в 17:08

Откриват новата автогара във Варна в края на май

Новата автогара във Варна ще бъде открита в края на месец май, това съобщи за Радио Варна нейният управител Веселин Михайлов. Първоначално се очакваше ремонтът да приключи за великденските празници.  Забавянето е по обективни причини, каза Михайлов без да дава повече подробности. Подписани са анекси към договорите с фирмите-изпълнители на ремонтните..

публикувано на 16.04.24 в 16:55

Министърът на земеделието подаде оставка

Министърът на земеделието Кирил Вътев е подал оставка, потвърдиха за "Хоризонт" от Министерския съвет.  Вътев беше един от четиримата министри на редовното правителство на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, които запазиха постовете си и в служебния кабинет.  Пребиваването му в министерството на земеделието до момента е свързано с редица законодателни инициативи,..

публикувано на 16.04.24 в 16:11

Увеличават персонала на Комплекса за социални услуги във Варна

Увеличаване на числеността на персонала на Комплекса за социални услуги за деца и семейства гласува Временната комисия „Структури и общинска администрация“ към местния парламент във Варна. С пълно единодушие съветниците дадоха съгласието си да се увеличи с един броят на служителите в Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи без увреждания,..

публикувано на 16.04.24 в 16:03

Градският транспорт във Варна с близо 6 млн. лв. задължения, търсят се възможности за заем

Местната власт във Варна предприема мерки за финансово оздравяване на общинския превозвач „Градски транспорт“. Община Варна и Общинският съвет ще търсят решение за стабилизиране на дружеството, стана ясно на днешното заседание на ресорната комисия към местния парламент, съобщиха от кметската администрация.  Общият недостиг на средства на „Градски..

публикувано на 16.04.24 в 15:18

Премахват опасни клони на дърво в "Приморски", без коли в участъка днес

Премахват опасни клони от дърво в район "Приморски" до тото пункт срещу жилищна кооперация на ул. "Черна"2. От общината умоляват шофьорите да преместят автомобилите си и да не паркират в интервала от 14:00 ч. до 17:30ч.

публикувано на 16.04.24 в 14:34