Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Галин Герчев: Нудизмът сваля невидимите прегради в душата

Председателят на Българската натуристка федерация е на мнение, че тази практика трябва да се регламентира със закон

Галин Герчев е един свободен човек, който не се страхува да бъде себе си. Той е председател на Българската натуристка федерация и е концесионер на единствения нудистки плаж, създаден по всички европейски и световни правила. Ивицата за хора, които искат да се слеят с природата и да се разхождат голи на спокойствие, се намира  в курорта Златни пясъци, край Варна. Галин Герчев сподели своята философия пред Даниела Стойнова.


Какво е да си нудист? Свобода ли е?

Това е вид свобода. През живота си съм направил страшно много хора нудисти, на които в началото им е било трудно да прекрачат тази бариера. След като я преодолеят са ми казвали: ,, Аз разбрах, че мога да направя много други неща!”

Образно казано падат невидимите прегради в душата ти. Душата ти остава гола, не тялото.

Категорично! По-скоро виждаш, че можеш да постигнеш много неща, които си смятал, че няма да направиш.

Срамно ли е да си нудист?

Аз винаги съм казвал, че съм нудист. Не е срамно. Някои хора се притесняват да си признаят пред определен кръг от хора, или на работното място, но не виждам основание за това. Ние си имаме приказка, че нашият плаж е нормален, а другите – не. Цялото ми семейство сме нудисти.

Какво отношение срещате? Има ли ли сте проблеми с властите?

По време на така наречения комунизъм имаше репресии. Най-смешното беше, че полицията се беше настроила срещу нас и бяха оградили плажа с телена ограда и бяха сложили един милиционер да го охранява, но това не ни попречи да стоим от другата страна на оградата и да им се смеем. Това е вид телесна култура. След като приключих казармата, с един мой приятел си поговорихме на тази тема, че и двамата сме нудисти по душа. Той каза: ,, Защо не дойдеш на нашия плаж?’’. Всъщност той ме заведе на този плаж. Моето семейство също сме нудисти, съпругата ми е нудистка. С годините се оказа, че 95% от приятелите ми са нудисти. Много хора съм вкарал в нашата общност.

Какво казвате на хората? Как успявате да ги убедите да приемат вашата философия?

Елате и вижте! Постойте известно времеи ще забележите, че е плаж като всички останали. На нудистки плажове се създава нещо като общност – хората се познават помежду си.

Колко истински нудистки плажове има в България?

За жалост само един.

Вашият?

Той не е мой. Той е на всички българи. Организацията съм направил аз, макар и в България все още да няма закон за нудизма.

Трябва ли да има?

Разбира се, че трябва да има!

Защо?

След като съществуват толкова много хора, които практикуват такъв вид почивка, би следвало да е регламентирано по някакъв начин. На нашия плаж имаме една декоративна ограда, на нея има обозначителни знаци. Това дори е добър бизнес. Във Франция има град, който се казва Кап Даг, който е целият нудистки. Нека се поинформират колко струва едно преспиване там!

 Разбрах, че там и в банките влизат голи.

Абсолютно! То е свободно навсякъде. Можеш да влезеш в банка, в ресторант, на вечерно парти, да ходиш по улиците…

Ти си и състезател по офроуд (off road) с купи.

Дълги години. Това беше едно от хобитата ми. Аз съм един от първите, които са се занимавали с това в България. Имам 32 купи. 

 Вижда се, че при вас има друга зона. Ние сме в облечената част.

Преди години имаше случай на бившия ни плаж. Ваша колежка беше дошла за интервю, но тук си имаме правила. Тоест се събличате и така идвате. После правим интервюто.

По микрофон!

Да, разбира се! По микрофон. Момичето го направи.

Кой се притесняваше повече?

Беше и за първи път, но го направи. Звучеше все едно ние ще й вземаме интервю, а не тя на нас. Поводът Репортажът й бе по повод традиционния нудистки преазник, който честваме в началото на август .

Какво да кажем на всички, които смятат, че няма да преодолеят това неудобство?

Първо, това е свобода. Второ, това е контакт с природата по съвсем различен начин. Усещането да застанеш гол на брега, да плуваш чисто гол в морето е неописуемо!

Цялото интервю на Даниела Стойнова с Галин Герчев чуйте в звуковия файл.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Кап. Галин Георгиев: Принуждават моряци да преподписват договорите си

Удължаването на смените е единствено в интерес на корабособственика и в ущърб на моряците. Това мнение изказа в интервю за морското предаване на Радио Варна капитан Галин Георгиев. Наложило се е договорът му да бъде удължен, като е преподписвал два пъти за по два месеца. Така първоначалните 4 месеца по договор, след подписването..

публикувано на 24.09.20 в 11:46

Независима не би могла да бъде нито България, нито друга държава

На 22 септември 1908 г. за българите приключва един дългогодишен период на извоюване на Освобождението и Независимостта на страната ни, казва в интервю за Радио Варна Петко Петков , професор по нова история на България във Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий". -   Има ли политически спекулации, свързани с 22..

публикувано на 22.09.20 в 07:16

"Аз не съм балон..." - размислите за живота в страната на Цветан Стоянов

Преподавателят в Художествената академия представя за пръв път своя най-нов проект в Зала Ателие "Георги Велчев" на Градската художествена галерия - Варна. Откриването бе на 17 септември и може да бъде видяна до 17 октомври 2020 г. Доц. д-р Цветан Стоянов, преподавател в Националната художествена академия в София, избира Варна, за да представи..

обновено на 21.09.20 в 10:44
Анри Кулев

Анри Кулев: Достатъчно е всеки сам да бъде откровен към изкуството си

Проф. Aнри Кулев e художник, режисьор и продуцент на игрални, документални и анимационни филми. Роден е в Шумен. Завършва висшето си образование в Държавния институт по кинематография в Москва като художник-постановчик на анимационни филми. Преподава анимационна режисура в Нов български университет от 1993 година. Директор е на Световния..

публикувано на 18.09.20 в 13:13

Любов Вълкова: Когато няма любов, боледува душата

Любов Вълкова е ръководител и душата на Университетската библиотека в Технически университет - Варна. Оживява я с много събития и срещи с хора на изкуството, вярна на идеята, че истинската библиотека не е само хранилище на книги и знание, но и културно средище. Обича технологиите, използва ги в работата си и оценява ползите от тях, но предпочита да държи..

публикувано на 17.09.20 в 15:30
Круизният кораб

Адриян Евтимов: Договорите на българските моряци са удължени с не повече от два месеца

Проблемът със смяната на корабните екипажи постепенно започва да намира решение. В много държави смените на моряци са вече възможни, като от началото на седмицата ограниченията бяха вдигнати и в Панама. Случаите на натиск от страна на корабособственици и на моряци не може да бъдат отречени, но в голямата си част, смените вървят с взаимно..

публикувано на 17.09.20 в 09:02
Виктор, 1 б клас

Първокласникът Виктор: Ще стана отличник!

Виктор Тодоров е от Варна. Вече е на 7 години и половина и с нетърпение очаква първия учебен ден. Вълнува се, че е първокласник и е много любопитен да види как изглежда класната стая. Подготвен е за училище, има дори и маска за лице и казва, че щом трябва да се слага, ще спазва правилата. Виктор обича да смята и знае задачи, които..

публикувано на 15.09.20 в 07:00