Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Галин Герчев: Нудизмът сваля невидимите прегради в душата

Председателят на Българската натуристка федерация е на мнение, че тази практика трябва да се регламентира със закон

Галин Герчев е един свободен човек, който не се страхува да бъде себе си. Той е председател на Българската натуристка федерация и е концесионер на единствения нудистки плаж, създаден по всички европейски и световни правила. Ивицата за хора, които искат да се слеят с природата и да се разхождат голи на спокойствие, се намира  в курорта Златни пясъци, край Варна. Галин Герчев сподели своята философия пред Даниела Стойнова.


Какво е да си нудист? Свобода ли е?

Това е вид свобода. През живота си съм направил страшно много хора нудисти, на които в началото им е било трудно да прекрачат тази бариера. След като я преодолеят са ми казвали: ,, Аз разбрах, че мога да направя много други неща!”

Образно казано падат невидимите прегради в душата ти. Душата ти остава гола, не тялото.

Категорично! По-скоро виждаш, че можеш да постигнеш много неща, които си смятал, че няма да направиш.

Срамно ли е да си нудист?

Аз винаги съм казвал, че съм нудист. Не е срамно. Някои хора се притесняват да си признаят пред определен кръг от хора, или на работното място, но не виждам основание за това. Ние си имаме приказка, че нашият плаж е нормален, а другите – не. Цялото ми семейство сме нудисти.

Какво отношение срещате? Има ли ли сте проблеми с властите?

По време на така наречения комунизъм имаше репресии. Най-смешното беше, че полицията се беше настроила срещу нас и бяха оградили плажа с телена ограда и бяха сложили един милиционер да го охранява, но това не ни попречи да стоим от другата страна на оградата и да им се смеем. Това е вид телесна култура. След като приключих казармата, с един мой приятел си поговорихме на тази тема, че и двамата сме нудисти по душа. Той каза: ,, Защо не дойдеш на нашия плаж?’’. Всъщност той ме заведе на този плаж. Моето семейство също сме нудисти, съпругата ми е нудистка. С годините се оказа, че 95% от приятелите ми са нудисти. Много хора съм вкарал в нашата общност.

Какво казвате на хората? Как успявате да ги убедите да приемат вашата философия?

Елате и вижте! Постойте известно времеи ще забележите, че е плаж като всички останали. На нудистки плажове се създава нещо като общност – хората се познават помежду си.

Колко истински нудистки плажове има в България?

За жалост само един.

Вашият?

Той не е мой. Той е на всички българи. Организацията съм направил аз, макар и в България все още да няма закон за нудизма.

Трябва ли да има?

Разбира се, че трябва да има!

Защо?

След като съществуват толкова много хора, които практикуват такъв вид почивка, би следвало да е регламентирано по някакъв начин. На нашия плаж имаме една декоративна ограда, на нея има обозначителни знаци. Това дори е добър бизнес. Във Франция има град, който се казва Кап Даг, който е целият нудистки. Нека се поинформират колко струва едно преспиване там!

 Разбрах, че там и в банките влизат голи.

Абсолютно! То е свободно навсякъде. Можеш да влезеш в банка, в ресторант, на вечерно парти, да ходиш по улиците…

Ти си и състезател по офроуд (off road) с купи.

Дълги години. Това беше едно от хобитата ми. Аз съм един от първите, които са се занимавали с това в България. Имам 32 купи. 

 Вижда се, че при вас има друга зона. Ние сме в облечената част.

Преди години имаше случай на бившия ни плаж. Ваша колежка беше дошла за интервю, но тук си имаме правила. Тоест се събличате и така идвате. После правим интервюто.

По микрофон!

Да, разбира се! По микрофон. Момичето го направи.

Кой се притесняваше повече?

Беше и за първи път, но го направи. Звучеше все едно ние ще й вземаме интервю, а не тя на нас. Поводът Репортажът й бе по повод традиционния нудистки преазник, който честваме в началото на август .

Какво да кажем на всички, които смятат, че няма да преодолеят това неудобство?

Първо, това е свобода. Второ, това е контакт с природата по съвсем различен начин. Усещането да застанеш гол на брега, да плуваш чисто гол в морето е неописуемо!

Цялото интервю на Даниела Стойнова с Галин Герчев чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Пламен Манушев

Пл.Манушев: Липсват технически кадри у нас. И със средно образование, и с - висше

За много сериозна липса на интерес да се изучават и работят професиите на корабни строители и инженери, алармира Пламен Манушев, вицеадмирал от запаса, който сега работи като консултант военни проекти и развитие в корабостроителния и кораборемонтен завод „Делфин“ във Варна. Според Манушев отливът от тази професия е от доста години, а в момента..

публикувано на 18.04.24 в 09:26

Ed Wynne (OZRIC TENTACLES): В музиката трябва да се усеща радостта от нейното създаване

Интервю с Ed Wynne (OZRIC TENTACLES) OZRIC TENTACLES е английска инструментална рок група. В музиката им се преплитат елементи от разнообразни жанрове, включително психеделичен рок, прогресив рок, джаз, фюжън, електронна музика, дъб музика, уърлд, ембиънт. Създадени в Съмърсет през 1983 година, групата е издала над 30 албума, продадени в над..

публикувано на 18.04.24 в 09:05

С роботи за подводни изследвания експериментират в ТУ

„Морска роботика“ и „Енергийно ефективен електрически транспорт“ са двете нови лаборатории на Технически университет-Варна. Те са факт, заради участието му в проекта „Национален център по мехатроника и чисти технологии“. По проекта университета се сдобива с хибриден плавателен съд (с два електрически двигателя и един вътрешно горене), с..

публикувано на 17.04.24 в 10:20

"Няма тайни" - стихове от Красимир Симеонов

Човекът на мотор, поетът Красимир Симеонов с нова книга. Тя се казва "Няма тайни". Поетичен сборник събрал в себе си "целия" изпитан живот. Поезията е неговата по-романтична част. В страни от всичко, добавя Красимир Симеонов. За него поезията е върховно изкуство. Достъпът до нея е труден и ограничен, но той умее да пресъздава мислите си в стихове. "Провя..

публикувано на 17.04.24 в 08:50

Експерт алармира: Заради промени в закон заводи за изгаряне на боклук ще се появяват без екологични оценки

Коалиция „За да остане природа в България“ протестира срещу промените в Закона за опазване на околната среда и Закона за устройство на територия. Протестът се състоя в неделя в центъра на Варна. Промените бяха внесени от депутатите на ГЕРБ и ДПС между първо и второ четене на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на..

публикувано на 16.04.24 в 08:30

Øystein G. Brun (BORKNAGAR): Природата е всичко!

Интервю с Øystein G. Brun (BORKNAGAR) „Fall“ e 12 студиен албум на норвежците BORKNAGAR. И отново природата е в основата на композициите. Така е било преди, така е и днес. Дискът излезе в края на февруари и със сигурност е поредният добър повод за поредното гостуване на Øystein G. Brun в „От другата страна“. Интервюто с Øystein G. Brun..

публикувано на 16.04.24 в 08:10
Закон за устройство на територията

Вера Стаевска: Три закона се променят тихомълком по неблагоприятен за гражданите начин

Коалиция "За да остане природа в България" остро се противопоставя на промените в Закона за опазване на околната среда и Закона за устройство на територия, които депутати от ГЕРБ и ДПС внесоха между първо и второ четене на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на инвестициите. „Общата нишка във всички промени в тези..

публикувано на 15.04.24 в 09:30