Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Николай Василев: Намаляването на ДДС е откровена глупост

Снимка: БГНЕС

Решението за намаляването на ДДС за нискоалкохолните напитки, спортните дейности, услугите на туристическите оператори и екскурзиите със случаен превоз продължава да предизвиква разнопосочни реакции. Според бившият икономически министър Николай Василев намаляването на ДДС на 9% за виното и бирата в заведенията показва липса на финансова политика. Той нарече тази мярка „откровена глупост“. В интервю за Радио Варна Василев прогнозира, че все повече сектори от икономиката ще искат намаляване на ставката, което ще се отрази негативно на данъчната система като цяло. По повод последните социално-икономически мерки той заяви, че те не са в реална помощ на бизнеса, а са насочени по-скоро към тези, които получават издръжката си от бюджета. Ето какво още каза Николай Василев:

Според анализатори, мерки на правителството са по-скоро със социална насоченост. Вие споделяте ли това мнение?

Да, и аз така мисля. Но нека започва от голямата картина. Все пак става въпрос за малко под 2 милиарда лева, което все пак е добре. Не говорим за десетки милиари, а за 2. Това не е много драматично, не е някокво огромно прахосничество. Привърженик съм бил винаги на балансираните бюджети, за това се надявам да се реализират някои икономии и да завършим годината с нулев дефицит или с малък такъв. А по отношение на вида мерки, по-скоро съм разочарован. Конкретният повод за тези мерки са протестите.

Може би има резон, ако правителството иска с тези мерки да намали до известна степен напрежението:

Да! Обаче идва въпроса: Ако трябва да се харчат пари, за какво точно трябва да се харчат? Трябва да се помогне на социално слабите и на хората, пострадали от кризата. Да видим обаче кой е пострадал – според мен не са пострадали пенсионерите, държавните служители, учителите – въобще всички, които получават издръжката си от публичните средства. Пострадали са други хора от кризата. Хората, които имат бизнес, тези от частния сектор. Особено в някои сектори, като туризма. Трябваше да се помогне на хората, които си губят работата или има опасност да бъдат съкратени, както и на бизнесите, които са пред фалит.

На този фон как ви изглежда поредното намаляване на ДДС?

За мен това показва липса на политика, това е антиполитика. Направо е откровена глупост. Още с първото си решение за намаляне на ДДС правителството отвори Кутията на Пандора. Все повече сектори ще се срещат с когото трябва и ще искат да им се намаля данъка. България има проста, бих казал красива, данъчна система и това беше едно от малкото ни преимущества.

Интересно какво ще се случи след месеци, когато бъде решено да се върне старата ставка на ДДС?

За това бях против още в самото начало. Много трудно, когато някой допусне подобни изключения после успява да ги ремонтира...

Чуйте цялото интервю с Николай Василев:ВИЖТЕ ОЩЕ

Кап. Галин Георгиев: Принуждават моряци да преподписват договорите си

Удължаването на смените е единствено в интерес на корабособственика и в ущърб на моряците. Това мнение изказа в интервю за морското предаване на Радио Варна капитан Галин Георгиев. Наложило се е договорът му да бъде удължен, като е преподписвал два пъти за по два месеца. Така първоначалните 4 месеца по договор, след подписването..

публикувано на 24.09.20 в 11:46

Независима не би могла да бъде нито България, нито друга държава

На 22 септември 1908 г. за българите приключва един дългогодишен период на извоюване на Освобождението и Независимостта на страната ни, казва в интервю за Радио Варна Петко Петков , професор по нова история на България във Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий". -   Има ли политически спекулации, свързани с 22..

публикувано на 22.09.20 в 07:16

"Аз не съм балон..." - размислите за живота в страната на Цветан Стоянов

Преподавателят в Художествената академия представя за пръв път своя най-нов проект в Зала Ателие "Георги Велчев" на Градската художествена галерия - Варна. Откриването бе на 17 септември и може да бъде видяна до 17 октомври 2020 г. Доц. д-р Цветан Стоянов, преподавател в Националната художествена академия в София, избира Варна, за да представи..

обновено на 21.09.20 в 10:44
Анри Кулев

Анри Кулев: Достатъчно е всеки сам да бъде откровен към изкуството си

Проф. Aнри Кулев e художник, режисьор и продуцент на игрални, документални и анимационни филми. Роден е в Шумен. Завършва висшето си образование в Държавния институт по кинематография в Москва като художник-постановчик на анимационни филми. Преподава анимационна режисура в Нов български университет от 1993 година. Директор е на Световния..

публикувано на 18.09.20 в 13:13

Любов Вълкова: Когато няма любов, боледува душата

Любов Вълкова е ръководител и душата на Университетската библиотека в Технически университет - Варна. Оживява я с много събития и срещи с хора на изкуството, вярна на идеята, че истинската библиотека не е само хранилище на книги и знание, но и културно средище. Обича технологиите, използва ги в работата си и оценява ползите от тях, но предпочита да държи..

публикувано на 17.09.20 в 15:30
Круизният кораб

Адриян Евтимов: Договорите на българските моряци са удължени с не повече от два месеца

Проблемът със смяната на корабните екипажи постепенно започва да намира решение. В много държави смените на моряци са вече възможни, като от началото на седмицата ограниченията бяха вдигнати и в Панама. Случаите на натиск от страна на корабособственици и на моряци не може да бъдат отречени, но в голямата си част, смените вървят с взаимно..

публикувано на 17.09.20 в 09:02
Виктор, 1 б клас

Първокласникът Виктор: Ще стана отличник!

Виктор Тодоров е от Варна. Вече е на 7 години и половина и с нетърпение очаква първия учебен ден. Вълнува се, че е първокласник и е много любопитен да види как изглежда класната стая. Подготвен е за училище, има дори и маска за лице и казва, че щом трябва да се слага, ще спазва правилата. Виктор обича да смята и знае задачи, които..

публикувано на 15.09.20 в 07:00