Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Василев: Намаляването на ДДС е откровена глупост

Снимка: БГНЕС

Решението за намаляването на ДДС за нискоалкохолните напитки, спортните дейности, услугите на туристическите оператори и екскурзиите със случаен превоз продължава да предизвиква разнопосочни реакции. Според бившият икономически министър Николай Василев намаляването на ДДС на 9% за виното и бирата в заведенията показва липса на финансова политика. Той нарече тази мярка „откровена глупост“. В интервю за Радио Варна Василев прогнозира, че все повече сектори от икономиката ще искат намаляване на ставката, което ще се отрази негативно на данъчната система като цяло. По повод последните социално-икономически мерки той заяви, че те не са в реална помощ на бизнеса, а са насочени по-скоро към тези, които получават издръжката си от бюджета. Ето какво още каза Николай Василев:

Според анализатори, мерки на правителството са по-скоро със социална насоченост. Вие споделяте ли това мнение?

Да, и аз така мисля. Но нека започва от голямата картина. Все пак става въпрос за малко под 2 милиарда лева, което все пак е добре. Не говорим за десетки милиари, а за 2. Това не е много драматично, не е някокво огромно прахосничество. Привърженик съм бил винаги на балансираните бюджети, за това се надявам да се реализират някои икономии и да завършим годината с нулев дефицит или с малък такъв. А по отношение на вида мерки, по-скоро съм разочарован. Конкретният повод за тези мерки са протестите.

Може би има резон, ако правителството иска с тези мерки да намали до известна степен напрежението:

Да! Обаче идва въпроса: Ако трябва да се харчат пари, за какво точно трябва да се харчат? Трябва да се помогне на социално слабите и на хората, пострадали от кризата. Да видим обаче кой е пострадал – според мен не са пострадали пенсионерите, държавните служители, учителите – въобще всички, които получават издръжката си от публичните средства. Пострадали са други хора от кризата. Хората, които имат бизнес, тези от частния сектор. Особено в някои сектори, като туризма. Трябваше да се помогне на хората, които си губят работата или има опасност да бъдат съкратени, както и на бизнесите, които са пред фалит.

На този фон как ви изглежда поредното намаляване на ДДС?

За мен това показва липса на политика, това е антиполитика. Направо е откровена глупост. Още с първото си решение за намаляне на ДДС правителството отвори Кутията на Пандора. Все повече сектори ще се срещат с когото трябва и ще искат да им се намаля данъка. България има проста, бих казал красива, данъчна система и това беше едно от малкото ни преимущества.

Интересно какво ще се случи след месеци, когато бъде решено да се върне старата ставка на ДДС?

За това бях против още в самото начало. Много трудно, когато някой допусне подобни изключения после успява да ги ремонтира...

Чуйте цялото интервю с Николай Василев:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Експерт алармира: Заради промени в закон заводи за изгаряне на боклук ще се появяват без екологични оценки

Коалиция „За да остане природа в България“ протестира срещу промените в Закона за опазване на околната среда и Закона за устройство на територия. Протестът се състоя в неделя в центъра на Варна. Промените бяха внесени от депутатите на ГЕРБ и ДПС между първо и второ четене на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на..

публикувано на 16.04.24 в 08:30

Øystein G. Brun (BORKNAGAR): Природата е всичко!

Интервю с Øystein G. Brun (BORKNAGAR) „Fall“ e 12 студиен албум на норвежците BORKNAGAR. И отново природата е в основата на композициите. Така е било преди, така е и днес. Дискът излезе в края на февруари и със сигурност е поредният добър повод за поредното гостуване на Øystein G. Brun в „От другата страна“. Интервюто с Øystein G. Brun..

публикувано на 16.04.24 в 08:10
Закон за устройство на територията

Вера Стаевска: Три закона се променят тихомълком по неблагоприятен за гражданите начин

Коалиция "За да остане природа в България" остро се противопоставя на промените в Закона за опазване на околната среда и Закона за устройство на територия, които депутати от ГЕРБ и ДПС внесоха между първо и второ четене на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на инвестициите. „Общата нишка във всички промени в тези..

публикувано на 15.04.24 в 09:30

Ed Wynne (OZRIC TENTACLES): В музиката трябва да се усеща радостта от нейното създаване

Интервю с Ed Wynne (OZRIC TENTACLES) OZRIC TENTACLES е английска инструментална рок група. В музиката им се преплитат елементи от разнообразни жанрове, включително психеделичен рок, прогресив рок, джаз, фюжън, електронна музика, дъб музика, уърлд, ембиънт. Създадени в Съмърсет през 1983 година, групата е издала над 30 албума, продадени в над..

публикувано на 15.04.24 в 09:10

БУНА 2 - да разбуним духовете с изкуство

За втора година вълна от съвременно визуално изкуство, музика и дебати ще разплиска варненския залив. А ние ще се изправим на първа линия, ще оставим вълните да ни намокрят и ще се опитаме да съзрем взаимовръзката между съвременната изразност и общочовешкото състояние. Това твърдят организаторите на Фестивала за съвременно изкуство БУНА, който..

публикувано на 15.04.24 в 08:00

Събират средства за третото издание на фестивала Q-jazz във Варна

Варненската школа "Дедал" започна кампания за набиране на средства в полза на предстоящите два фестивала, които организира.  На 11, 12 и 13 юли, в романтиката на рибарско селище "Карантината", ще се проведе третият фестивал  Q-jazz - Джазът на младите.  Както винаги събитието предвижда безплатен транспорт и свободен вход, а ако се осигури..

публикувано на 12.04.24 в 08:30

Експерт: Договори за разлика трябва да има за всички технологии за добив не енергия от морето, не само за вятърна

Предложенията за промени, внесени между първото и второто четене на Закона за енергията от възобновяеми източници в морските пространства, предвиждат името му да бъде променено и той вече да се нарича Закон за вятърната енергия в морските пространства. Това съобщи за Радио Варна Петко Ковачев, който е енергиен експерт в Инициативата „Зелени закони“...

публикувано на 11.04.24 в 08:30