Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Василев: Намаляването на ДДС е откровена глупост

Снимка: БГНЕС

Решението за намаляването на ДДС за нискоалкохолните напитки, спортните дейности, услугите на туристическите оператори и екскурзиите със случаен превоз продължава да предизвиква разнопосочни реакции. Според бившият икономически министър Николай Василев намаляването на ДДС на 9% за виното и бирата в заведенията показва липса на финансова политика. Той нарече тази мярка „откровена глупост“. В интервю за Радио Варна Василев прогнозира, че все повече сектори от икономиката ще искат намаляване на ставката, което ще се отрази негативно на данъчната система като цяло. По повод последните социално-икономически мерки той заяви, че те не са в реална помощ на бизнеса, а са насочени по-скоро към тези, които получават издръжката си от бюджета. Ето какво още каза Николай Василев:

Според анализатори, мерки на правителството са по-скоро със социална насоченост. Вие споделяте ли това мнение?

Да, и аз така мисля. Но нека започва от голямата картина. Все пак става въпрос за малко под 2 милиарда лева, което все пак е добре. Не говорим за десетки милиари, а за 2. Това не е много драматично, не е някокво огромно прахосничество. Привърженик съм бил винаги на балансираните бюджети, за това се надявам да се реализират някои икономии и да завършим годината с нулев дефицит или с малък такъв. А по отношение на вида мерки, по-скоро съм разочарован. Конкретният повод за тези мерки са протестите.

Може би има резон, ако правителството иска с тези мерки да намали до известна степен напрежението:

Да! Обаче идва въпроса: Ако трябва да се харчат пари, за какво точно трябва да се харчат? Трябва да се помогне на социално слабите и на хората, пострадали от кризата. Да видим обаче кой е пострадал – според мен не са пострадали пенсионерите, държавните служители, учителите – въобще всички, които получават издръжката си от публичните средства. Пострадали са други хора от кризата. Хората, които имат бизнес, тези от частния сектор. Особено в някои сектори, като туризма. Трябваше да се помогне на хората, които си губят работата или има опасност да бъдат съкратени, както и на бизнесите, които са пред фалит.

На този фон как ви изглежда поредното намаляване на ДДС?

За мен това показва липса на политика, това е антиполитика. Направо е откровена глупост. Още с първото си решение за намаляне на ДДС правителството отвори Кутията на Пандора. Все повече сектори ще се срещат с когото трябва и ще искат да им се намаля данъка. България има проста, бих казал красива, данъчна система и това беше едно от малкото ни преимущества.

Интересно какво ще се случи след месеци, когато бъде решено да се върне старата ставка на ДДС?

За това бях против още в самото начало. Много трудно, когато някой допусне подобни изключения после успява да ги ремонтира...

Чуйте цялото интервю с Николай Василев:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Георги Стоянов: Опитите с извалявания от потенциални облаци е в интерес на земеделието ни

Експериментите са свързани с измененията на климата и недостига на вода в някои райони на станата. Такива вече се правят в съседна Румъния от български учени и метеоролози. В напреднала фаза на опити са САЩ, Канада, Китай и Русия, каза за Радио Варна Георги Стоянов, председател на Български фермерски съюз.  Европа изостава, но в Румъния се..

публикувано на 17.07.24 в 08:15

Морски еколог: Високите температури са пагубни за част от живите организми в Черно море

Наблюдаващата се тенденция от последните 8-9 години за изместване на сезоните и удължаване на лятото остава. Високите температури започват още от края на май и вече в началото на юли достигат своя пик, както на атмосферния въздух, така и на морската вода . Тези фактори носят последици за живите организми в Черно море.  Това каза доц. д-р Виолин Райков..

публикувано на 16.07.24 в 08:35

Румънецът Габриел, който чисти България: Много добри хора срещнах за една година

Румънецът Габриел, който е познат у нас с акциите си по почистване на различни градски пространства и който намери много съмишленици, не се отказва и продължава да дава добър пример. Той живее и работи в Лондон, където заедно със съпругата си отглеждат децата си. Тя е от Варна и прекарват известно време и в морската столица. Семейството редовно пътува до..

публикувано на 16.07.24 в 08:30
Каръл и Норман Макдоналд

"Шотландски боец" от село Куманово

Какво знаете за Шотландия? Част е от Обединеното кралство, а населението ѝ е около 5 милиона и 500 хиляди души. Известни са с характерния си, специфичен акцент в изговора на думите, който понякога затруднява общуването с тях. Шотландци са и съпрузите Норман и Каръл Макдоналд, които от години прекарват летата си в аксаковското село Куманово. Те..

публикувано на 15.07.24 в 08:20

Max Cavalera (CAVALERA CONSPIRACY, SOULFLY, екс-SEPULTURA): Важно е да не забравяме миналото

Интервю с Max Cavalera (CAVALERA CONSPIRACY, SOULFLY, екс-SEPULTURA) Кой не знае Max Cavalera, кой не е чувал за него. В рамките на година заедно с брат си Iggor, двамата презаписаха първите три издания на SEPULTURA – минилбума „Bestial Devastation”, дебюта „Morbid Visions” и „Schizophrenia”. Под името CAVALERA Max и Iggor ще направят концерт и в..

публикувано на 15.07.24 в 07:10

Биляна Раева: И магьосник да стане управител на Градски транспорт няма да обърне тенденцията дружеството да е на загуба

Общинската фирма „Градски транспорт“ продължава да е на загуба, при тези обстоятелства и магьосник да стане управител няма да обърне тенденцията. Това каза в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“ общинският съветник от ГЕРБ/СДС Биляна Раева. По думите и, общинският съвет продължава да е принципал на дружество „Градски транспорт“, но..

обновено на 14.07.24 в 10:40

Арх. Михий ван Дрийш: Крайбрежната алея във Варна не трябва да изглежда като автомобилна улица

Решенията за оползотворяване на морския бряг в градовете трябва да се основават на природата, смята главният архитект на Грьонинген в Кралство Нидерландия Михий ван Дрийш. Паркът и плажната ивица във Варна са уникални. Крайбрежната алея не трябва да изглежда като автомобилн аулица, а да бъде по-удобна за пешеходци и велосипедисти, както и да..

публикувано на 13.07.24 в 16:15