Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След предупрежденията на немските власти за пътуване

Марияна Николова на спешна среща с германските туроператори у нас във Варна

Обсъдена е възможността за директен трансфер на туристопотока към мястото за настаняване

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова проведе спешна среща с представителите на германските туроператори у нас, след като немските власти издадоха предупреждения за пътуване за областите Благоевград, Добрич и Варна, съобщиха от Министерството на туризма.

Те коментираха излъчения репортаж от к.к. "Златни пясъци", в който по време на организирани забавления в нощни барове на открито не са спазвани въведените от българските власти противоепидемични мерки. Ще направим всичко възможно да противодействаме на всички черни реклами, защото от частни случаи не можем да вадим обща картина за държавата, уточни вицепремиерът.

Няма да допусна в нито едно място за настаняване – нито по Черноморието, нито във вътрешността на страната, да не се спазват мерките за безопасност, каза министър Николова по време на дискусията в к.к. Златни пясъци, цитирана от пресслужбата на ведомството.

Сега е моментът да ги привлечем с това, че сме сигурна дестинация, те да останат доволни от нас, за да могат да се върнат догодина, когато сезонът също се очаква да бъде тежък. В мое лице имате пълна подкрепа и знам, че заедно ще дадем най-доброто от себе си, съобщи министър Николова.

Присъстващите на срещата предложиха да бъде създаден доклад за обстановката конкретно в курортите около Варна и да се предложат конкретни мерки. Трябва да убедим хората, че разпространението в област Варна и Добрич е клъстерно и по-конкретно в старчески домове, коментираха туроператорите. Според тях е нужда спешна реакция, защото в противен случай ще започне затваряне на хотели.

Друго предложение бе да се промени методологията за отчитане на случаите с COVID-19. Туроператорите изразиха притеснения, че немският гражданин вярва на официалните данни от институциите и че докато се обявяват подобни цифри, няма да има положителен резултат за сектора. От своя страна министър Николова отговори, че ще инициира разговори с Министерството на здравеопазването, така че да се наблегне на факта, че България е с най-ниска смътност от коронавирус. 

Министър Николова запозна присъстващите с предприетите от нея мерки относно издадените предупреждения за пътуване. Тя уточни, че още на 7 август е изпратила писмо до Министерство на външните работи, за предприемане на бърза реакция на висше дипломатическо ниво и за защита на българската национална позиция. Те трябва да бъдат сигурни, че случаите в старческите домове не рефлектират в курортите, категорична бе тя.

По време на разговорите бе обсъдена и възможността да се подсигурява директен трансфер на туристопотока към мястото за настаняване, с цел намаляване на физическите контакти и безопасно придвижване на гостите.

Министър Николова цитира данни от Единната система за туристическа информация (ЕСТИ), които показват, че от 1 юни 2020 г. до 6 август 2020 г. пренощувалите немски туристи в местата за настаняване в цялата страна са малко над 34 хил., като най-голям брой са отседнали в Златни пясъци - 7 721, Слънчев бряг - 7 490, Албена - 2 581, София - 1 921, Варна - 1 875.

Според статистиката от началото на годината до 6 август 2020 г. пренощувалите граждани на Германия у нас в места за настаняване са над 48 хил. Също така за периода януари – юни 2020 г. на ГКПП са отчетени над 38 756 посещения немски туристи, което е спад от 82,5%.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ще свързва ли градската железница кварталите с центъра, попитаха варненци

Проектът за градска железница трябва да дава възможност за свързване на кварталите с индустриалната зона и центъра на Варна. Това мнение сподели по време на общественото обсъждане  Марио Кателиев, чийто дядо живее в кв. "Младост". Момчето коментира, че често е ставал свидетел как всяка сутрин и вечер се образуват задръствания от бул. "Република" до бул...

публикувано на 25.04.24 в 16:00

Задържаха двама наркодилъри във Варна

Задържаха мъж и жена от Варна за разпространение и държане на наркотици, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР.  По време на операция за противодействие на престъпността по линия на дрогата са задържани и  двама от клиентите им по време на сделка.  Проверката показала наличие на амфетамин в единия, а другият е отказал наркотест...

публикувано на 25.04.24 в 15:43

От 1 май такситата във Варна поскъпват

Одобриха нови, по-високи цени за таксиметровия превоз във Варна.  С 38 гласа "за", 1 "против" и 1 "въздържал се" общинските съветници гласуваха повишаване на минималната тарифа за километър пробег във Варна. С решението минималната дневна тарифа става 1,30 лева, а нощната - 1,50 лева. В момента цените са съответно 1,05 лв. и 1,15 лв...

публикувано на 25.04.24 в 15:28

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от кораба "Галакси Лийдър"

Премиерът Димитър Главчев и заместник-министърът на външните работи Иван Кондов се срещнаха в Министерския съвет с близки на отвлечените български моряци от кораба Galaxy Leader, съобщиха от правителствената пресслужба. Главчев увери, че нито за ден институциите не са спрели да търсят възможности за..

публикувано на 25.04.24 в 14:57

Окончателно: Ограничават скоростта на тротинетките във Варна и забраняват движението им в паркове

Нови правила за електрическите тротинетки прие Общинският съвет във Варна, след като одобри промени в Наредбата за организация на движението на територията на общината. Измененията, внесени от групата на ГЕРБ, получиха подкрепата на 41 общински съветници. Въвежда се ограничение на скоростта на електрическите превозни средства до 25 км/ч. Забранява..

публикувано на 25.04.24 в 14:47

НПО: Във варненските ясли и градини има свръхприем, което намалява качеството на образование

Над 3 300 варненчета са записани в детско заведение над допустимия норматив за една група, който за ясла е 18, а за детска градина 23 деца. Средното завишение за ясла е 50%, за градина 64%, като рекордът е 37 деца в една група в детска градина. Тези данни бяха изнесени днес на пресконференция, организирана от сдружение “Образователна общност -..

публикувано на 25.04.24 в 14:11

Димитър Трайчев е тазгодишният носител на голямата Награда "Варна" в областта на културата

Номинациите за Награда „Варна“ в областта на културата за 2024 г. бяха утвърдени по време на редовното заседание на Варненския общински съвет.  Голямата награда тази година отива при  Димитър Трайчев   за цялостното му творчество и безспорния му принос за установяване на високи художествени стандарти във визуалната култура на Варна. Димитър..

публикувано на 25.04.24 в 14:02