Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

20-то юбилейно издание на международната регата “Cor Caroli iCard” на Българското Черноморие: 12.08-15.08.2020 г.

Автор:

Надпревара с яхти, вятър в платната, адреналин и популяризиране на красивия воден спорт

Началото на 20-ата международната ветроходна регата “Cor CaroliiCard” е на 12-и август на Морска гара Бургас. Юбилейното издание на съревнованието с яхти с главен организатор фондация „Кор Каролище се проведе в рамките на четири дни по маршрут с три спирки: Бургас, Св. Влас и Варна. През 2020 г. празникът на град Варна – 15-и август, ще съвпадне с датата на голямото награждаване на победителите и церемонията по закриването на регатата. За втора поредна година генерален спонсор на събитието е финтех компанията iCard.

Програмата на предстоящата престижна регата “Cor Caroli iCard” обещава положителни летни емоции и на участниците от цял цвят, и на ентусиастите от публиката, следящи морската надпревара от брега. Очаква се в състезанието да се включат около четиридесет ветроходни яхти с дължина на корпуса от 7 до 15 м. и около 250 души в екипажите на яхтите.

През първия ден, 12-и август, се предвижда провеждане на атрактивнигонки в Бургаския залив. В тях ще премерят сили професионалисти и аматьори. Всички пътешественици по душа ще могат да наблюдават зрелищните гонки на яхти в залива, а вечерта – награждаването на победителите за деня и официалното откриване на регатата на Морска гара Бургас.

В рамките на тазгодишното издание са планирани две морски гонки с по-дълъг маршрут и с посока север. Стартът на първата ще бъде даден на 13-и август в Бургас. Отборите ще се устремят към Св. Влас – на около 25 морски мили от Бургас. Втората надпревара в открито море е на 14-и август с маршрут Св. Влас – Варна (около 45 морски мили).

В последния състезателен ден – 15-и август, жителите и гостите на Варна ще станат свидетели на още три гонки във Варненския залив в чест на празника на града. Морската столица отново ще се превърне в притегателен център за професионални ветроходци и любители на красивия спорт. Само броени часове по-късно ще бъде обявено крайното класиране.iCardще награди победителите заедно с българския представител на международния конкурс за песен „Евровизия“ 2020 и 2021 – талантливата Виктория Георгиева.

Мисията на “Cor Caroli iCard” е да допринесе за развитието не само на ветроходството, но и на местната общност. Събитието има важно значение за популяризирането на красивия воден спорт, свързан с екипна работа, състезателен дух и стремеж към високи постижения. Затова от година на година международната регата предизвиква все по-голям интерес, а България печели ключови позиции на световната яхтинг карта.

Това е възможно благодарение на успешното дългосрочно партньорство между фондация „Кор Кароли“ и финтех компанията iCard, което се основава на споделени ценности, а именно: любовта към морето и подкрепата за спорта.

За фондация „Кор Кароли“

Фондация „Кор Кароли“ е основана през 1992 г. в памет на кап. Георги Георгиев – първият българин, участвал в трансатлантическата регата ОСТАР през 1976 г., а впоследствие извършил първото българско околосветско ветроходно плаване, тръгвайки от Хавана на 20.12.1976 г. и акостирайки отново там на същата дата година по-късно с яхтата „Кор Кароли“. Сред целите на фондацията са да възпитава любов към морето и морското дело, да спомага за развитието на ветроходството и да насърчава ветроходните плавания по Българското Черноморие, а и извън България.

През 2001 г. фондацията учредява международната регата “Cor Caroli”, носеща името на яхтата на кап. Георгиев, с която той поставя рекорд за най-бърза обиколка на света за еднокорпусни яхти с едночленен екипаж, регистриран в книгата с рекордите на Гинес. Традицията на провеждане на регатата в рамките на четири дни в средата на месец август, като тя винаги включва 15-и август – празник на град Варна, продължава вече две десетилетия.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ясен е съставът на отбора ни за Европейското първенство

България ще бъде представена с пълни отбори при мъжете, младежите и жените на европейското първенство по спортна гимнастика. Шампионатът на Стария континент за мъжете и младежите ще се състои от 24 до 27 април, за жените и девойките ще е от 2 до 5 май. Състав на българската делегация: Мъже: Кевин Пенев, Даниел Трифонов, Йордан Александров, Димитър..

публикувано на 19.04.24 в 18:41

Отборът на Левски взе бронзовите медали

Волейболистките на Левски София се поздравиха с медали от сезон 2023/2024 в Национална Волейболна DEMAX+ лига в едва втората година от сформирането си. Воденият от Петър Шопов отбор завърши на трето място в първенството при дамите, след като спечели плейофната серия за бронза срещу Славия 2017 с 2-0 победи (3:1 в първата среща като домакин и 3:0 във..

публикувано на 19.04.24 в 18:40

Българките вече знаят съперничките си

България научи жребия си за Европейското първенство за жени под 18 години, което ще се проведе от 1-ви до 13-и юли в Румъния и Гърция. Тимът ни попадна във Втора група, която ще се проведе в столицата на остров Крит – Ираклион. Така ще се изправим срещу домакина Гърция, както и по-предно класираните по ранкинг отбори на Турция и Полша. В потока бяха..

публикувано на 19.04.24 в 18:39

Ветроходна седмица в Бургас

Предстои 31-о издание на международната ветроходна регата "Порт Бургас". Състезанието ще се проведе от 27 април до 1 май в бургаския залив. Заявка са подали 250 състезатели от България, Румъния, Гърция, Турция и Украйна. Те ще мерят сили в клас "Оптимист", ИЛКА 4, 420, Фин и олимпийските класове ИЛКА 6, ИЛКА 7 и 470. Ветроходната седмица ще стартира с..

публикувано на 19.04.24 в 18:38

ВИДЕО: Черно море победи Спартак (Варна) след дузпи при ветераните

Ветераните на Черно море по футбол се класираха за финалите тази година след като победиха градския съперник Спартак след 6-5 при изпълнение на дузпи.

публикувано на 19.04.24 в 09:18

Ветераните на Черно море отиват на финал

Черно море победи Спартак Варна при ветераните на футбол в дербито на морската столица. Краен резултат 5-4 след изпълнение на дузпи. В редовното време 1-1. Миро Коларов за Спартак Варна и Пламен Тимнев за отбора на Черно море се отчетоха с голове в редовното време. При дузпите единствен обърка голмайсторът на Спартак Миро Коларов. Така Черно море се..

публикувано на 19.04.24 в 09:14

SENSHI отново събира елитни бойци

21-то издание на престижната международна бойна галавечер SENSHI ще разтърси зала „Конгресна“ в Двореца на културата и спорта в гр. Варна на 20 април 2024 г. от 18:00 ч. Предстои поредната незабравима бойна нощ с впечатляващ състав от опитни бойци, дошли в морската столица от различни краища на света. Бойната карта на SENSHI 21 включва 14 силни двубоя..

публикувано на 19.04.24 в 09:11