Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прякорите са част от бразилската култура… включително и във футбола

Автор:


В Бразилия има култ към съкращения и замествания на сложни имена. Футболът е убедителен пример за това. Ако по-рано играчите получаваха прякори, в които нямаше нищо от истинско им име, сега тази традиция изчезва. Спомнете си състава на Бразилия на световното първенство в Русия. Нито един прякор на гърба на екипите. Кимвате на Фернандиньо и Фред – но това са прякори, получени от истинските им имена. Вилиана и Марсело се наричат ​​така. Каземиро е фамилното име на майката, което автоматично преминава към него.

Инфографиката показва, че това се е случвало само веднъж в историята. От 1930 г. модата за прякори продължава 40 години, след 1974 г. – дори повече от 30. Но сега прякорите се заличават. През 2010 г. под тях играха само Графит и Кака, през 2014 г. – един Хълк.

Чуйте интересната бразилска история.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Никол Радева - балерина, която избра стрийт фитнеса

Стрийт фитнес е модерно улично изкуство и набира все повече популярност у нас.Една балерина от Силистра се премести да живее и работи във Варна, като точно стрийт фитнесът е основното й занимание. Никол Радева е на 21 години и е изключително активна в тази дисциплина. Явява се на състезания и печели. Тя ни разказва за своето увлечение...

публикувано на 18.07.24 в 11:55

Ботев /Пловдив/ гостува на Марибор

Ботев (Пловдив) днес гостува на словенския Марибор в среща-реванш от първия квалификационен кръг на Лига Европа. Мачът е от 21:15ч. на стадион „Людски врът“.В първата среща българите спечелиха с 2:1 на „Колежа“ след голове на Антъни Уджа и Никола Илиев.  Победителят от сблъсъка се изправя срещу Панатинайкос.

публикувано на 18.07.24 в 11:50

Петима юноши на "Черно море" с договори

Петима юноши от школата на Черно море подписаха договори с клуба. Константин Грахльов, Мартин Банев, Николай Костадинов, Георги Венциславов и вратарят Денислав Стойчев парафираха първите си професионални контракти с „моряците“. Петимата бяха част от дублиращия отбор на Черно море, който през миналия сезон завърши на четвърто място в Североизточна Трета..

публикувано на 18.07.24 в 10:26

Юношите загубиха от Франция

Националите под 18 години отстъпиха с 0:3 (22-25, 13-25, 22-25) пред временния лидер Франция в предпоследния мач от Група I и така загубиха всякакви шансове за място в Топ 4. Финалната четворка на Европейското първенство за мъже под 18 години (10-21 юли, София и Пловдив) ще се играе през уикенда в столичната зала "Левски София".

публикувано на 18.07.24 в 10:25

Лудогорец стигна до мачове с Динамо Минск след загуба в Батуми

Лудогорец се класира за втория квалификационен кръг на Шампионската лига, където ще се изправи срещу първенеца на Беларус Динамо Минск. Това стана факт след много мъки в Батуми, където местният Динамо победи с недостатъчното 1:0 родния първенец. Грузинците направиха вихрени първи 20 минути, в които вкараха гол, отбелязаха още един, който бе..

публикувано на 18.07.24 в 10:24

Силен трансфер в "Арда"

Изключително силен трансфер успя да направи ръководството на ПФК АРДА, след като към клуба се присъедини един от младите таланти на турския Галатасарай Йозгюр Баран Аксака. 21-годишният халф ще играе в АРДА под наем за една година. След успешни преговори между двата клуба, Йозгюр отпътува от лагера на Галатасарай в Австрия и пристигна в..

публикувано на 18.07.24 в 10:23

Говорят "звездите" на клуба по водна топка "Варна", след участие на Световно първенство

Петима национали на клуба по водна топка "Варна" участваха на Световно първенство до 16 години в Малта. Кристиян Желязков, Калоян Драганов, Марин Енчев, Георги Венов и Ники Цветков. Това са "звездите" на варненския клуб, които представяха България на големия форум. Треньор на тези момчета е Найден Найденов. Срещаме ви с младите ватерполисти...

публикувано на 17.07.24 в 11:55