Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експерт:

Една четвърт от пожарите през годината се случват през август

Една четвърт от всички пожари през годината обикновено се случват през месец август. Това сочи статистиката за последните 20 години, каза за Радио Варна Тервел Стефанов от Североизточно горско стопанство, което покрива областите Варна, Добрич, Шумен и Търговище.

Обичайно пожароопасният сезон у нас е между април и октомври.

По думите на Стефанов при 80 % от случаите горските пожари са причинени от човешки фактор. Основно те са предизвикани от небрежното боравене с огън на открито. Само 10 % е делът на умишлените палежи, посочи още експертът.

Той съветва хората да са по-отговорни и припомни основните противопожарни правила.

Не е разрешено да се пали огън на по-малко от 100 м. от госрките територии, не е разрешено той да бъде оставян без надзор. Огънят трябва да се загася по-най сигурния начин, като бъде обилно поплят с вода, а след това огнището да бъде затрупано с камъни и почва.

Най-често пожари възникват по границите на горите, около изоставени селскостопански масиви.

53 са пожарите в горските територии от началото на годината до днес, каза още Стефанов.

Чуйте подробностите от разговора на Доротея Николова с Тервел Стефанов.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Семен Новиков

Семен Новиков със злато за България от Олимпийските игри в Париж

България има олимпийски шампион в борбата.  Семен Новиков донесе първа олимпийска титла за България на Игрите в Париж.  След Олимпиадата в Сидни 2000 страната ни има отново олимпийски шампион в борбата. В класическия стил в категория до 87 кг Новиков победи на финала със 7:0 представителя на Иран Алиреза Мохмадипиани.

публикувано на 08.08.24 в 21:41
Архив

До 13 август се очаква да приключи подмяната на водопровода пред Терапията

В срок до 13 август се очаква ВиК да приключи с подмяната на стария водопровод пред Университетската болница за активно лечение „Св. Марина“.  Това увериха на редовната си седмична среща в общинската администрация фирмите, които изпълняват големия ВиК-проект във Варна. След вторник започват и дейностите по възстановяването на износващия пласт на..

публикувано на 08.08.24 в 19:35

Община Варна внася сигнал в прокуратурата с искане за протест на ПУП на имота с кедрите в кв. "Аспарухово"

Община Варна ще внесе сигнал с искане за протест от прокуратурата на Подробния устройствен план (ПУП) на частен имот в квартал „Аспарухово“, където вчера бяха премахнати пет от общо седем кедъра. По случая веднага е започнала проверка на документацията от страна на юристи, архитекти и инженери в Община Варна. Заради съмнения за нередности още утре ще..

публикувано на 08.08.24 в 19:11

Във Варна наградиха победителите в Спартакиадата по морски спортове

Тържествена церемония по награждаване на победителите от Спартакиадата по морски спортове на Военноморските сили се проведе днес на Морска гара-Варна.  В дните от 5 август до днес сборните отбори на ВМС - по един мъжки и женски, три отбора от военните формирования на Флотилия бойни и спомагателни кораби, отбор на Военноморска база Варна, по един..

публикувано на 08.08.24 в 19:04

Предсрочни избори на 20 октомври поискаха от БСП и ГЕРБ-СДС

Предсрочните избори да се проведат на 20 октомври. Това поискаха от БСП и ГЕРБ-СДС по време на консултациите при президента Румен Радев.  "Вярвам, че Вие ще изберете най-подходящата дата. Считаме, че 20 октомври е една реалистична дата, подходяща за тези избори", подчерта Росен Желязков от ГЕРБ-СДС.  "На 20 октомври ще има частични местни..

публикувано на 08.08.24 в 18:10

Румен Радев: Най-важното е да се гарантира нормалното функциониране на държавата

Започнаха консултациите с парламентарните групи във връзка с назначаването на служебно правителство.  "За да насроча дата за изборите, трябва първо да се проведат тези консултации, да се определи кандидат за министър-председател и служебни правителство. Моите възможности за избор на служебен премиер са силно ограничени. Ние не можем да бавим повече..

публикувано на 08.08.24 в 17:23

РЗИ не откри нарушение за взетите 1500 лв. за преглед, докторът - глобен само за издаден на чужд език документ

Приключи проверката на Регионалната здравна инспекция във Варна, която се самосезира след случая, в който лекар, практикуващ в к.к. "Златни пясъци", взе от чуждестранни пациенти близо 1500 лева за преглед.  Докторът, поискал близо 1500 лева за преглед на "Златни пясъци": Ценоразписът е в кабинета ми, всичко е законно Адв. Мария Шаркова за..

публикувано на 08.08.24 в 16:55