Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

В Генерал Тошево събраха почти тон дрехи за дарение

Почти 1 тона дрехи бяха събрани за два месеца в контейнера за употребяван текстил в Генерал Тошево

Инициативата е част от мащабната национална кампания за популяризиране на система за ефективно събиране и оползотворяване на дрехи и текстилни продукти от населението.

Събраните продукти периодично се извозват до специализирана фабрика за сортиране, където при необходимост се преработват или се подготвят за повторно оползотворяване, информират от община Генерал Тошево.

С тези, които са годни за употреба, се създава кризисен резерв за подпомагане от БЧК на пострадали при бедствия, аварии и кризи и се извършва целево даряване на дрехи на хора в нужда.

Останалите изделия, които не са годни за употреба, се преработват и рециклират в България или фабрики в други държави, като от тях се създават продукти като почистващи кърпи, тапицерии за автомобилната промишленост, топлоизолации и много други продукти, произвеждани от рециклиран текстил.

Информация на кореспондента Мая Щърбанова


ВИЖТЕ ОЩЕ

Как да откажем покупка от онлайн магазин?

След по-интензивното пазаруване от кампаниите за Черния петък и по-късно за Коледа и Нова година много потребители ще поискат да се откажат от онлайн покупките си, защото не са ги харесали или са ги направили импулсивно и впоследствие са осъзнали, че не са им потребни. Експертите от „Ние, потребителите“ подготвиха образец на формуляр за отказ..

публикувано на 27.11.22 в 12:35

Къде са столетниците у нас и каква е тайната им за дълъг живот?

Движението, хубавата храна и спокойният живот са най-често посочваните предпоставки за дълъг живот от столетниците в България. Това установиха кореспондентите на БТА, които потърсиха отговори колко и къде са хората над 100-годишна възраст в различните райони на страната и каква е тайната на дълголетието им.  У нас има 325 души, достигнали..

публикувано на 27.11.22 в 11:35

Учените откриха връзката между електронните цигари и кариесите

Учени от Университета Тъфтс описаха влиянието на електронните цигари върху здравето на зъбите. Резултатите от изследването са представени в The Journal of the American Dental Association. Авторите подчертават, че тяхната работа е първата, която изследва връзката между електронните цигари с повишен риск от кариес. За целта са анализирани данни..

публикувано на 27.11.22 в 10:05
Ньойският договор

103 години от Ньойския договор

Ньойският договор е една от най-пагубните спогодби в цялата българска история. Договорът е подписан преди 103 години – на 27 ноември 1919 година. В края на Първата световна война българската държава е от страната на загубилите най-големия дотогава световен конфликт. Тя, както и останалите съюзници..

публикувано на 27.11.22 в 09:15

Благотворителен концерт в помощ на млад спортист организират в Добрич

Благотворителен концерт „Заедно за Емо“ ще се проведе тази неделя в спортна зала „Добротица“ в Добрич. Целта е набирането на средства за лечението на млад спортист, който е прикован в инвалидна количка вследствие на тежка автомобилна катастрофа. 22-годишният Емо претърпява катастрофа преди четири години, която го отвежда за 47 дни в Реанимация...

публикувано на 26.11.22 в 11:37

Благотворителна гаражна разпродажба в помощ на Денко във Варна

Благотворителна гаражна разпродажба "Закачи, купи и надежда за Денко дари" ще се проведе през почивните дни във Варна. Тя се организира от клуб за народни танци "Моряците" и събраните средства от нея ще бъдат дарени на Денко и неговото семейство за борба с тежка диагноза. Благотворителната разпродажба ще бъде тази събота и неделя  от 12:00-20:00 ч...

обновено на 26.11.22 в 09:48

Почитаме Св. Стилиян Детепазител

На 26 ноември православната църква отбелязва паметта на Св. Стилиян, почитан в християнския свят като Детепазител. Св. Стилиан е роден и живял в периода между 400 и 500 г. сл. Р. Хр. в Пафлагония, която се простирала покрай южния бряг на Черно море в Мала Азия. Благословен още от майчината си утроба, той растял, възпълвайки се с Дух Свети. Макар и..

публикувано на 26.11.22 в 09:19