Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

От подлеза във Варна до сцената в Приморско

Лазар Найденов свири на тамбура в подлеза на базар "Левски". Споделя ми, че свири на два рунда - сутрин и следобед, докато има мерак. Преди е свирил в центъра на Варна, но в квартал "Левски" му е по-спокойно, а и хората били склонни да дават повече за музиката, която ​озвучава района. 

Минавам през подлеза, докато Лазар свири Дайчово хоро "Дидовата" на великия български тамбурист Румен Сираков. Разказва ми, че се е научил да свири още в шести клас. Няма професионални музиканти в семейството му. Майка му и баба му са свирили на пиано, докато са били деца. 

Завършил е Средното училище по хуманитарни науки  "Константин Преславски", профил "Музика" с педагог Георги Мановски. Сега ще е втори курс в Националната музикална академия: 

"Тук свиря за себе си. Упражнявам техниката си.  Парите, които събирам ще ми помогнат да си платя семестъра и наема за общежитието.  Ще ги използвам и за пътуването ми до Приморско, където следващата седмица ще се проведат Национални фолклорни празници "Приморска перла".

Ако свири по 5-6 часа изкарва 80-90 лева, дори понякога по 100 лева. Но не това е важно за Лазар, а че има възможност да свири на любимата си тамбура пред публика. 


ВИЖТЕ ОЩЕ

И спешните екипи с PCR тест вместо карантина

За забавяне на екипите от Центъра за спешна медицинска помощ - Варна информира заместник-директорът д-р Иван Здравков. Причината според него е в организацията на работа.  От деветте филиала на центъра пациентите се извозват до инфекциозното отделение във Варна. Там, обаче се преглеждат и пациенти, които са ползвали личен транспорт. По думите на..

публикувано на 29.10.20 в 12:06

Може ли сбор от рецепти да привлича туристите

Колко от вас смятат, че за регионът на Варненското Черноморие най-популярните гозби са супа от коприва с яйце, пилешка яхния с дюли, както и десертът малайник, полят с маджун от захарна тръстика? Да, правилно сте прочели! Макар да звучи странно и непознато, именно това предвижда за Варна проектът „Национално меню“. Той е съвместна инициатива на..

обновено на 27.10.20 в 15:12

Експерт от Австралия обясни причините за инцидента на Аспарухов мост

Мантинелата на Аспарухов мост не е способна да удържи тежки моторни превозни средства, сочи доклад на инж. Методи Стилянов от Института по пътна безопасност.   Според него тежкото МПС, което падна миналия четвъртък е загубило контрол в близост до разширителната фуга в моста. При нея  се наблюдава неадекватна защита от предпазната двулъчева..

публикувано на 26.10.20 в 16:42

Журналистът Спас Спасов: Купените медии създават фалшива картина

"Нещата стават индиректно, чрез бюджети. Във всички градове в държавата това е практика." Това каза в предаването „Новият ден“ на Радио Варна кореспондентът на в-к "Дневник" Спас Спасов, който тази година получи Грамота от Програма "Достъп до информация" /ПДИ/ за задълбочената си работа по разследването за хилядите кубически метра замърсени..

обновено на 25.10.20 в 11:02

По Ком-Емине за 21 дни

Чудили ли сте се някога какво е нужно, за да стегнете туристическите обувки, да нарамите раницата и „да хванете гората”? Нещо, което много хора направиха в последната година, особено покрай правилата за дистанция и ограничение в събиранията. Двама варненци - Любомир Калчев - на снимката в дясно, и Диан Митев правят това буквално,..

обновено на 22.10.20 в 12:05

Мариус Куркински: Всеки ден трябва да изпитваме благодарност

Талантливият актьор и режисьор Мариус Куркински с размишления за времето, за живота, за театъра, за вярата и за Бог в интервю на Даниела Стойнова. Мариус споделя, че с всяка изминала година се чувства все по-добре у дома във Варна сред най-близките си хора. В навечерието на рождения си ден, актьорът отново се срещна с варненската публика и..

публикувано на 20.10.20 в 11:25

Христо Русев: Васко Василев ме научи навсякъде да съм на 100 %

„Васко Василев зад сцена“ е новата фото книга с автор младия фотограф Христо Русев. В 240 страници са обединени черно-бели снимки на световноизвестния ни цигулар от негови участия из четири държави - Англия, Испания, Япония и България. На 14 октомври музикантът навършва 50 години. Според него работата с Русев по томчето е едно от..

публикувано на 13.10.20 в 11:41