Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Бързи ваксини - бързи пари

2
проф.д-р Красимир Методиев

За да има безопасни и ефективни ваксини са необходими години на разработка, дълъг период на клинични изпитания и сериозни инвестиции. Така имунологът проф. Красимир Методиев коментира световната надпревара за ваксина срещу COVID-19:

 "Създаването, производството и прилагането на една ваксина се подчинява на две основни закономерности - безопасност и ефективност. Като експерт в тази област, съм дълбоко притеснен от бързината, с която бяха изработени ваксините. Причината е, че нямаме доказателство, че продуктът е преминал двете основни фази. " 

В интервю за Радио Варна проф. Методиев прави аналогия с времето, когато се смяташе, че е открита ваксина срещу СПИН : 

"И до днес няма ваксина срещу СПИН, няма и да има, защото вирусът на СПИН е със силна изменчивост и с изключително бърза репродукция."

Коронавирусът, който циркулира в България и в югоизточна Европа, е с различна генетика от първоначално изолирания в китайския Ухан.  "Ако искаме да направим ваксинален щам срещу вирус с изменена генетика, няма да постигнем никакъв ефект. "

Технически би могло да бъде създадена ваксина срещу всичко, само че  "няма гаранция, че след 6 месеца, колкото трае имунитетът след COVID-19, ще  циркулира същият вирус със същата генетика? "

Цялото интервю на Емилия Николова с проф. Красимир Методиев можете да чуете в звуковия файл:
Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Мариус Куркински: Всеки ден трябва да изпитваме благодарност

Талантливият актьор и режисьор Мариус Куркински с размишления за времето, за живота, за театъра, за вярата и за Бог в интервю на Даниела Стойнова. Мариус споделя, че с всяка изминала година се чувства все по-добре у дома във Варна сред най-близките си хора. В навечерието на рождения си ден, актьорът отново се срещна с варненската публика и..

публикувано на 20.10.20 в 11:25

Христо Русев: Васко Василев ме научи навсякъде да съм на 100 %

„Васко Василев зад сцена“ е новата фото книга с автор младия фотограф Христо Русев. В 240 страници са обединени черно-бели снимки на световноизвестния ни цигулар от негови участия из четири държави - Англия, Испания, Япония и България. На 14 октомври музикантът навършва 50 години. Според него работата с Русев по томчето е едно от..

публикувано на 13.10.20 в 11:41

Дрехите с българска шевица предпазват и дават енергия

Българската шевица е изкуство, а в него е скрит шепотът на душата. Ако човек успее да вникне дълбоко в същността му, ще види много повече от разноцветни конци и геометрични фигури. И няма как да е иначе. Всяко истинско и съкровено изкуство минава далеч зад материалното и улавя космическите нишки на живота, за да свърже с тях в тънък възел добро,..

обновено на 12.10.20 в 13:44

Мария Петрова: МЗ не казва какъв е процента на достоверност на PCR тестовете

Всички данни, които се предоставят на обществото във връзка с коронавируса, трябва да бъдат аргументирани и обосновани. Това коментира в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“ специалистът по медицинско право адвокат Мария Петрова. Тя е изпратила запитване до Министреството на здравеопазването по Закона за достъп до обществена информация...

публикувано на 10.10.20 в 12:50

Журналистика без маски: Политическият натиск се увеличава

Kато „развитие в застой“ може да се опише медийната среда в България през 2020 г. Това показва петото проучване за усещането за свобода на словото в страната ни, направено от Асоциацията на европейските журналисти – България (АЕЖ).  Ирина Недева , председател на АЕЖ, отчита, че  се регистрира сериозно увеличаване на културата на..

публикувано на 09.10.20 в 15:29

За хубавото на лошото – със стих и китара

Музикално-поетичен спектакъл в две части: „За хубавото на лошото“ и „Тъмното свети“ събра почитателите на изящната словесност и музиката на турне из цяла България.  Авторките – Павлина Йосева и Надежда Цанкова се срещат в Испания и след дълъг престой в земята на Сервантес се завръщат в родината. Поетесата Павлина Йосева е родена в Шумен...

публикувано на 08.10.20 в 10:06

Теди Москов на 60: Ако човек се задържи някъде, той пуска корени и мухлясва

"Откакто се помня сме страна на лъжци" , казва режисьорът Теди Москов . Спектакълът "Професия лъжец" му донесе наградата "Икар" в категорията "Най-добър спектакъл" и "Аскеер" за режисурата му през 2014 година . "При всички български власти се говори едно, а се прави друго. Научният термин за това поведение е..

публикувано на 07.10.20 в 06:58