Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общинският съвет в Балчик решава финансирането на маломерните паралелки

Снимка: Радио ВИДИН

На заседание на Общински съвет - Балчик този четвъртък (10 септември) ще бъдат разгледани проекторешения за финансиране на паралелки под минималния брой ученици и на слети паралелки в общинските училища за учебната 2020/2021 г. Сесията започва в 9,00 часа в залата на шестия етаж на информационен център „Мелницата” в Белия град.

Общо в пет от общинските училища има недостиг на минимален брой ученици за формиране на някои от паралелките по класове  – в селата Соколово, Сенокос, Оброчище, както и в балчишките ОУ „Св.св. Кирил и Методий“ и СУ „Христо Ботев“.

За училището в Соколово се предвиждат слети паралелки за първи и втори клас, заедно да учат трети и четвърти, както и шести и седми клас. Предлага се още за балчишкото училище "Кирил и Методий" да се допусне паралелка второкласници, която е с по-малко от 10 ученици (9).

На вниманието на съветниците ще бъде предложено изпълнението на бюджета за първите шест месеца на 2020 година, което е повече с 14 на сто спрямо същия период на м.г. Обяснява се с внесени концесионни такси от миналата година през тази и повече данъчни постъпления. Към дата 30 юни в местната хазна са постъпили 11 милиона лева, или с 1 млн. 380 хил. лева повече спрямо същия период на миналата година. Те представляват 41,41 процента от годишната рамка в размер на 26,571 млн.лв. През от­чет­ния пе­риод Об­щи­на­та е по­лу­чи­ла по ев­ро­пей­ски проек­ти сред­ства в раз­мер на 3,176 млн.лв., ка­то за из­пъл­не­ние­то им са пла­те­ни об­що 7,396 млн.лв.

С 12 хиляди лева се залага да бъде увеличен бюджетът на Многопрофилната болница за активно лечение, за изграждане на кислородна инсталация за централизирано подаване на медицински кислород.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изнесена приемна на Комисията за защита на потребителите и това лято на Златните

Изнесена приемна на Комисията за защита на потребителите ще има и това лято в курорта "Златни пясъци". Ще се извършват повече проверки на терен, уверил е представител на ведомството, съобщават от общинската пресслужба. Вече текат проверките по туристическите обекти на Областната дирекция по безопасност на храните. Особено внимание контролните органи ще..

публикувано на 26.04.24 в 20:02

Първият патрулен кораб "Храбри" ще е готов до края на 2025-а

Първият от новите многофункционални модулни патрулни кораби за ВМС  - "Храбри", вече е спуснат на вода. Продължава дострояването му и оборудването му с въоръжение, техника и спомагателни механизми.  Това съобщи във Варна флотилен адмирал Георги Пенев, заместник-командир на военния ни флот.  Той допълни, че корабът ще бъде приет във ВМС през..

публикувано на 26.04.24 в 19:08
Спасител на плаж Кабакум край Варна

Могат ли да отложат новите изисквания за водното спасяване?

Спешна междуведомствена среща ще вземе решение по казуса с водното спасяване на плажовете. Oт туристическия бранш във Варна са поискали от министъра на туризма Евтим Милошев новите изисквания в наредбата за водното спасяване да бъдат отложени за следващия сезон, тъй като те са неизпълними от концесионерите. Това съобщи Милошев след среща с бранша и..

публикувано на 26.04.24 в 18:00

Обявиха датите за явяване на матурите по желание на дванадесетокласниците

Допълнителните държавни зрелостни изпити по желание на ученика ще са от 22 до 29 май. Графикът по предмети от общообразователна и профилирана подготовка е  публикуван  на сайта на Министерството на образованието и науката. На 22 май от 8:30 часа ще са държавните зрелостни изпити по математика и география и икономика от общообразователната подготовка...

публикувано на 26.04.24 в 15:37

Предстои смяна на спътника, излъчващ програмите на БНР

Предстои смяна на сателит Intelsat 38 със сателит Hotbird 13F. Двата спътника едновременно ще излъчват програмите на Българското национално радио до 31 декември т.г.  Параметрите са следните: Hotbird 13Fat 13.0°E, честота - 12 635 MHz   Приемна поляризация: линейна вертикална Стандарт: DVB-S2 Модулация : 8PSK  FEC: 5/6 Symbol rate: 30 000..

публикувано на 26.04.24 в 14:54

МЗ осигурява безплатни ваксини срещу коклюш за бременните

Първата ваксинация срещу коклюш ще може да се поставя на бебета с две седмици по-рано или когато детето навърши месец и половина, предаде БНР.   Мерките за ограничаване на разпространението на заболяването и за предпазване на най-уязвимите групи бяха представени на днешното правителствено заседание от министъра на здравеопазването Галя Кондева...

публикувано на 26.04.24 в 14:33

Всеки пети българин е живял под прага на бедност през 2023-та

637.92 лв. е линията на бедност за страната през 2023 г. При този размер на линията под прага на бедност са били 1 млн. и 325 хил. българи или над една пета от населението на страната , съобщиха от Националния статистически институт.  Данните за 2023 г. показват, че ако в доходите на домакинствата се включат доходите от пенсии, но се..

публикувано на 26.04.24 в 14:12