Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Общинският съвет в Балчик решава финансирането на маломерните паралелки

Снимка: Радио ВИДИН

На заседание на Общински съвет - Балчик този четвъртък (10 септември) ще бъдат разгледани проекторешения за финансиране на паралелки под минималния брой ученици и на слети паралелки в общинските училища за учебната 2020/2021 г. Сесията започва в 9,00 часа в залата на шестия етаж на информационен център „Мелницата” в Белия град.

Общо в пет от общинските училища има недостиг на минимален брой ученици за формиране на някои от паралелките по класове  – в селата Соколово, Сенокос, Оброчище, както и в балчишките ОУ „Св.св. Кирил и Методий“ и СУ „Христо Ботев“.

За училището в Соколово се предвиждат слети паралелки за първи и втори клас, заедно да учат трети и четвърти, както и шести и седми клас. Предлага се още за балчишкото училище "Кирил и Методий" да се допусне паралелка второкласници, която е с по-малко от 10 ученици (9).

На вниманието на съветниците ще бъде предложено изпълнението на бюджета за първите шест месеца на 2020 година, което е повече с 14 на сто спрямо същия период на м.г. Обяснява се с внесени концесионни такси от миналата година през тази и повече данъчни постъпления. Към дата 30 юни в местната хазна са постъпили 11 милиона лева, или с 1 млн. 380 хил. лева повече спрямо същия период на миналата година. Те представляват 41,41 процента от годишната рамка в размер на 26,571 млн.лв. През от­чет­ния пе­риод Об­щи­на­та е по­лу­чи­ла по ев­ро­пей­ски проек­ти сред­ства в раз­мер на 3,176 млн.лв., ка­то за из­пъл­не­ние­то им са пла­те­ни об­що 7,396 млн.лв.

С 12 хиляди лева се залага да бъде увеличен бюджетът на Многопрофилната болница за активно лечение, за изграждане на кислородна инсталация за централизирано подаване на медицински кислород.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Китай пусна 10 000 есетри в р. Яндзъ

Общо 10 000 отгледани в плен китайски есетри бяха пуснати в средното течение на р. Яндзъ в събота, за да помогнат за възстановяването на дивата им популация. Освободените есетри са с общо тегло 13 130 кг и включват млади и възрастни екземпляри. Те са маркирани от властите, за да могат да проследят миграцията им, предава Радио Китай ...

публикувано на 11.04.21 в 17:05
Лойд Остин

Визита на американския министър на отбраната в Израел

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин пристига в Израел на първа американска визита на високо ниво от новата администрация на Съединените щати. Посещението на Остин идва само дни след, като Вашингтон предложи „много сериозни“ идеи за съживяване на ядреното споразумение с Иран, на което Израел твърдo се противопоставя...

публикувано на 11.04.21 в 16:25

Борисов: През май ще имаме колективен имунитет, цените на ваксините се вдигат

Според премиера Бойко Борисов още през май броят на ваксинираните в България ще надхвърли 3 милиона души и в страната ще бъде постигнат колективен имунитет. Във фейсбук включване Борисов обоснова тези надежди с очакваните доставки на 2,7 милиона ваксини от "Пфайзер/Бионтех" до средата на юни: „Всичко е договорено, да не дойде..

публикувано на 11.04.21 в 16:10

Министър Ангелов: Обмисля се разхлабването на още мерки

Обмисля се разхлабването на още от противоепидемичните мерки с оглед на спада в заболеваемостта. Това е заявил здравният министър Костадин Ангелов при посещението си на Мулдавския манастир "Света Петка" заедно с премиера Бойко Борисов , предават от пресслужбата на Министерския съвет. Спадът на заболеваемостта от COVID-19 създава..

публикувано на 11.04.21 в 14:01

Сигнал за разорани дюни на Смокиня е подаден до РИОСВ

В социалните мрежи отново са публикувани снимки  на багер и разорани дюни на къмпинг Смокиня. Подаден е сигнал на зеления телефон в РИОСВ, който е разпределен за проверка.   Голяма част от сивите дюни в природната забележителност до къмпинг „Смокиня“ са частни и се водят земеделска земя. Но дори и в частна нива, собственикът няма право да..

публикувано на 11.04.21 в 13:48

Районите на депутатите

Лидерите на основните политически партии посочиха от кой район искат да бъдат депутати. Лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов ще влезе в новия парламент от 27 изборен район Старозагорски. Корнелия Нинова желае да остане избрана в листата на БСП за България..

публикувано на 11.04.21 в 13:41

Започват да пръскат срещу кърлежи

От 12 април със затопляне на времето започват първите обработки на зелените площи срещу кърлежи. Направена е организация и фирмите, ангажирани с дейността, ще извършват обработки на зелените площи, като третирането трябва да се изпълнява само при сухо време...

публикувано на 11.04.21 в 15:25