Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Художникът, жител на света, който мечтае за изложба във Варна

Аарън Луиджи Роси е германски художник, роден в Италия през 1964 година. От 2012-а живее и работи в Малта, където отваря и най-голямата частна галерия на острова. Известен е с творческия псевдоним Аарън Лу. Следвал е във Фрайбургският университет и този в Боулдър, Колорадо. Първата му самостоятелна изложба в Малта е през февруари 2016-а и оттогава има редица експозиции в цял свят. Тази година трябваше да бъде и първата му изложба в България, но беше отменена заради пандемията с Ковид-19. Решил е да подари картина на институция във Варна и се спира на Радио Варна. В интервю той ни разказа как е стигнал до това решение и ще има ли все пак изложба в морската столица:

Благодаря Ви от името на екипа на Радио Варна за картината, която ни подарихте. Защо избрахте точно тази творба?

Всичко започна с поканата ни към моя приятел, фотографът Христо Русев, да ни посети в Малта и да представи своята фотокнига преди 2-3 години. Той ни покани от своя страна във Варна, но за съжаление избухна пандемията с Ковид-19 и не успяхме да дойдем. Тогава реших да намеря подходящо място на което да изложа мое произведение, с пожелание за една бъдеща изложба и Радио Варна беше най-подходящото място, а вие приехте предложението ми.

Картината се казва „След маратона”. Каква е нейната история?

Да, това е названието на картината и е моето разбиране за това, през какво преминават политиците по време на избори. Обещанията им за богати трапези и светло бъдеще. За компромисите, които правят. Сметнах, че е подходяща за сегашната ситуация в цял свят. Знаете ли, навсякъде политическата обстановка е усложнена, в Малта, България, навсякъде.

А вие виждате ли изход от тази ситуация?

Ще се опитам да отговоря, но въпросът е малко труден. Името ми е италианско, но съм с германски паспорт. Израснал съм в Италия, Германия и Франция. Живея в Малта и съм следвал в САЩ. Затова ми е трудно да отговоря, чувствам се като жител на света. Според мен управлението в САЩ се отразява на европейските държави и ще става още по-зле. Надявам се на драстична промяна Отвъд океана. А по-отношение на Европа, мисля че коронавируса направи възможно, отново да опознаем нашите съседи и истинската красота на живота. А тя се крие в простичките неща, не в сложните.

Възможно ли е да имате изложба през следващата година в България?

В момента моя експозиция е подредена в държавна галерия в Украйна и идеята беше да преместим колекцията отттам във Варна, но коронавируса блокира всичко. Идеята беше да дойда във Варна, за да намеря място на което да изложа творбите си. Може би сега ще ми бъде по-лесно, с новите контакти, които имам. Ще бъде удоволствие да дойда във вашия град, защото Варна е едно от тези места, които носят в себе си някаква магия. За Вас, варненци, може и да не е така, но аз никога не съм стъпвал в България и като чуя Варна и Черно море, започвам да си мечтая.

Чуйте цялото интервю:Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Анри Кулев

Анри Кулев: Достатъчно е всеки сам да бъде откровен към изкуството си

Проф. Aнри Кулев e художник, режисьор и продуцент на игрални, документални и анимационни филми. Роден е в Шумен. Завършва висшето си образование в Държавния институт по кинематография в Москва като художник-постановчик на анимационни филми. Преподава анимационна режисура в Нов български университет от 1993 година. Директор е на Световния..

публикувано на 18.09.20 в 13:13

Любов Вълкова: Когато няма любов, боледува душата

Любов Вълкова е ръководител и душата на Университетската библиотека в Технически университет - Варна. Оживява я с много събития и срещи с хора на изкуството, вярна на идеята, че истинската библиотека не е само хранилище на книги и знание, но и културно средище. Обича технологиите, използва ги в работата си и оценява ползите от тях, но предпочита да държи..

публикувано на 17.09.20 в 15:30
Круизният кораб

Адриян Евтимов: Договорите на българските моряци са удължени с не повече от два месеца

Проблемът със смяната на корабните екипажи постепенно започва да намира решение. В много държави смените на моряци са вече възможни, като от началото на седмицата ограниченията бяха вдигнати и в Панама. Случаите на натиск от страна на корабособственици и на моряци не може да бъдат отречени, но в голямата си част, смените вървят с взаимно..

публикувано на 17.09.20 в 09:02
Виктор, 1 б клас

Първокласникът Виктор: Ще стана отличник!

Виктор Тодоров е от Варна. Вече е на 7 години и половина и с нетърпение очаква първия учебен ден. Вълнува се, че е първокласник и е много любопитен да види как изглежда класната стая. Подготвен е за училище, има дори и маска за лице и казва, че щом трябва да се слага, ще спазва правилата. Виктор обича да смята и знае задачи, които..

публикувано на 15.09.20 в 07:00

Фенът или защо страстта към операта е вечна

Всички ние сме чували за феновете на рокмузиката – разбира се, предимно в Западна Европа и Съединените щати, които обикалят по концерти и следват любимите си изпълнители. Чували сме и за спортните фенове, обикновено футболните, и по-често с негативен оттенък. Споменаваме понякога за театрални фенове, за фенове на различните видове сериали.....

обновено на 11.09.20 в 13:17
Петър Димитров, участник в

Петър Димитров: Завладян съм от магията на тънките гуми, скоростта и усещането за свобода в колоезденето

72-годишен варненец е най-възрастният участник в масовия колоездачен преход "Дунав Ултра: Следвай реката 2020", приключил неотдавна. Петър Димитров измина маршрута от 730 километра за 7 дни и успешно финишира в крайната точка на приключението - Дуранкулак. Родом е от добричкия край, служи като военен офицер в Царево и след пенсионирането си в..

публикувано на 10.09.20 в 12:36

Емил Иванов - оперният певец, влюбен в астрономията

Тенор с дълга кариера по световните сцени, с централни партии в опери от Верди, Пучини и още много легендарни имена.  Емил Иванов е на една сцена с Гена Димитрова, Николай Гяуров, Никола Гюзелев, Райна Кабаиванска и още много родни и световни звезди. Паралелно с любовта му към операта, обаче той има и друга страст – звездите. "Влюбих се в..

публикувано на 03.09.20 в 13:35