Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Първокласникът Виктор: Ще стана отличник!

Виктор, 1 б клас
Снимка: Д.Дончева

Виктор Тодоров е от Варна. Вече е на 7 години и половина и с нетърпение очаква първия учебен ден. Вълнува се, че е първокласник и е много любопитен да види как изглежда класната стая. Подготвен е за училище, има дори и маска за лице и казва, че щом трябва да се слага, ще спазва правилата.

Виктор обича да смята и знае задачи, които никой не знае. Събира и умножава големи числа, а отговорите му са ...верни. Той ги смята на ум, аз трябваше да ползвам калкулатор. Вече знае и две азбуки – българската и английската. Казва, че ще стане отличник.

Цялото му семейство се вълнува, че тръгва на училище. Най-много баба му.


Вълнуваш ли се, че тръгваш на училище?

Най-много се вълнувам как ще изглежда класната ми стая. За първи път ще видя как изглежда училището отвътре.

Как си я представяш, какво мислиш, че има в нея?

Тетрадки, учебници, госпожи, дъски...Аз мога много да смятам. Знам една задача която никой не знае  999 . 3 = 2997.

Ти сам ли изчисли отговора?

Да, без някой да ми казва.

Като знаеш такива сложни задачи, какво още знаеш?

Знам българската и английската азбука. Английската е с 27 букви, а българската с 30. По математика много ме бива, но по български не чак толкова.

Какво друго знаеш за училището?

Някои ги наказват, някои ги уволняват, някои ги правят отличници...

Ти какъв искаш да станеш?

Отличник. Аз съм 6-ти  номер в първи "б".

Имаш ли маска за училище?

Да. Щом госпожите казват, ще си я слагам.

Мама и тати вълнуват ли се, че си първокласник?

Много, цялото семейство се вълнува. Баба даже и ревна от щастие. Аз знам какво да правя в училище, знам ги правилата. Почти същите са като в детската градина. Така че, аз съм си готов за училище.  Даже за пети клас съм готов, както мога да смятам.ВИЖТЕ ОЩЕ
Анри Кулев

Анри Кулев: Достатъчно е всеки сам да бъде откровен към изкуството си

Проф. Aнри Кулев e художник, режисьор и продуцент на игрални, документални и анимационни филми. Роден е в Шумен. Завършва висшето си образование в Държавния институт по кинематография в Москва като художник-постановчик на анимационни филми. Преподава анимационна режисура в Нов български университет от 1993 година. Директор е на Световния..

публикувано на 18.09.20 в 13:13

Любов Вълкова: Когато няма любов, боледува душата

Любов Вълкова е ръководител и душата на Университетската библиотека в Технически университет - Варна. Оживява я с много събития и срещи с хора на изкуството, вярна на идеята, че истинската библиотека не е само хранилище на книги и знание, но и културно средище. Обича технологиите, използва ги в работата си и оценява ползите от тях, но предпочита да държи..

публикувано на 17.09.20 в 15:30
Круизният кораб

Адриян Евтимов: Договорите на българските моряци са удължени с не повече от два месеца

Проблемът със смяната на корабните екипажи постепенно започва да намира решение. В много държави смените на моряци са вече възможни, като от началото на седмицата ограниченията бяха вдигнати и в Панама. Случаите на натиск от страна на корабособственици и на моряци не може да бъдат отречени, но в голямата си част, смените вървят с взаимно..

публикувано на 17.09.20 в 09:02

Художникът, жител на света, който мечтае за изложба във Варна

Аарън Луиджи Роси е германски художник, роден в Италия през 1964 година. От 2012-а живее и работи в Малта, където отваря и най-голямата частна галерия на острова. Известен е с творческия псевдоним Аарън Лу. Следвал е във Фрайбургският университет и този в Боулдър, Колорадо. Първата му самостоятелна изложба в Малта е през февруари 2016-а и оттогава има..

публикувано на 13.09.20 в 11:49

Фенът или защо страстта към операта е вечна

Всички ние сме чували за феновете на рокмузиката – разбира се, предимно в Западна Европа и Съединените щати, които обикалят по концерти и следват любимите си изпълнители. Чували сме и за спортните фенове, обикновено футболните, и по-често с негативен оттенък. Споменаваме понякога за театрални фенове, за фенове на различните видове сериали.....

обновено на 11.09.20 в 13:17
Петър Димитров, участник в

Петър Димитров: Завладян съм от магията на тънките гуми, скоростта и усещането за свобода в колоезденето

72-годишен варненец е най-възрастният участник в масовия колоездачен преход "Дунав Ултра: Следвай реката 2020", приключил неотдавна. Петър Димитров измина маршрута от 730 километра за 7 дни и успешно финишира в крайната точка на приключението - Дуранкулак. Родом е от добричкия край, служи като военен офицер в Царево и след пенсионирането си в..

публикувано на 10.09.20 в 12:36

Емил Иванов - оперният певец, влюбен в астрономията

Тенор с дълга кариера по световните сцени, с централни партии в опери от Верди, Пучини и още много легендарни имена.  Емил Иванов е на една сцена с Гена Димитрова, Николай Гяуров, Никола Гюзелев, Райна Кабаиванска и още много родни и световни звезди. Паралелно с любовта му към операта, обаче той има и друга страст – звездите. "Влюбих се в..

публикувано на 03.09.20 в 13:35