Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Активни потребители" проучват качеството на храната в магазини и лавки близо до училищата

Проучване за качеството на храната в магазини и лавки, намиращи се в близост до училищата, започват с началото на новата учебна година от Асоциация „Активни потребители”. Проучването  може да е добра основа за две неща – да даде посока в държавния контрол,  в която той да развие дейността и да се помогне на родителите да имат по-добра предства какво консумират децат, когато не са в къщи. Това каза за Радио Варна Богомил Николов, от Асоциация „Активни потребители”.  Ще се проверява храната в произволно избрани магазини в в близост до училища в по-големите градове на страната.

„Това, което най-вероятно ще видим на етикетите на продуктите е една тъжна поредица от трудно произносими съставки, които само до преди 50 години не са били познати изобщо на човечеството. Те са плод на съвременната хранителна индустрия. Всички до една са разрешени за употреба, но това не ги прави полезни за нас. Голяма част от хората очакват храните да се придържат  до естествения, натуралния начин на производство, без да се влагат толкова много технологични добавки и за съжаление това не винаги е постижимо. В случая с училищата и храната, която е достъпна до децата проблемът идва от това, че те нито четат, нито имат желание да четат, нито пък и да прочетат, ще разберат какво означават всичките тези съставки. Затова ние трябва да насочим обществения интерес в това хората, училищните настоятелства, родителите – да настояват за по-натурална, а не толкова технологична храна, която да е достъпна за децата.”, каза за Радио Варна Богомил Николов.

Богомил Николов заяви още, че трябва да има непрекъснати проверки на храната и в училищните столове, и на съседните заведения, а проверките трябва да са регулярни.

Целия разговор чуйте в звуковия файл:ВИЖТЕ ОЩЕ

Пореден ден на недовослтво срещу правителството във Варна и нарязана палатка

Недоволни от управлението на страната граждани се събраха за пореден ден около палатковия лагер във Варна, за да изразят своята позиция. Вече повече от два месеца те надигат глас срещу правитеслтвото и поставят исканията си за оставка, както на кабинета, така и на главния прокурор. Протестиращ се оплака пред репортер на Радио Варна, че агресивна жена е..

обновено на 18.09.20 в 20:17

Коалиционният съвет ще решава за актуализацията на пенсиите до края на септември

Обсъждат се няколко варианта за индексация на пенсиите, която да е в сила от началото на следващата година, каза пред журналисти министърът на труда и социалната политика Деница Сачева. Тя участва в инициатива на Центъра за изследване на демокрация и на Българския форум на бизнес лидерите за представяне на Харта за многообразието в България. Очаква се..

публикувано на 18.09.20 в 17:35

Дания налага нови ограничения заради коронавируса

Дания ще намали допустимия брой участници в събирания от 100 на 50 души и ще нареди на барове и ресторанти да затварят рано заради засиленото разпространение на Ковид-19 напоследък. Това обяви днес премиерът Мете Фредериксен, цитирана от Ройтерс. През последните седмици броят на новозаразените с коронавируса в Дания нараства, след като страната смекчи..

публикувано на 18.09.20 в 17:28

Вандали разбиха в движение стъклото на локомотива от бързия влак София-Бургас

Бързият влак № 8601 от София за Бургас престоя в гара Септември 62 минути поради счупено челно стъкло на кабината на локомотива. При разминаване на композицията с бързия влак № 8640 от Стара Загора за София в участъка между Белово и Септември, от последния вагон на влака от Стара Загора е хвърлен предмет срещу насрещно преминаващия по другия път бърз..

публикувано на 18.09.20 в 16:28

Летище Варна вече с агенти по безопасно летищно преживяване

Летище Варна и Бургас вече имат агенти по безопасно летищно преживяване. Изпълняващите новата длъжност са лесно разпознаваеми. Явор Каменов и Добромир Колев  носят уникални сигнални жилетки “Safe Airport Journey Agent", за да бъдат забелязани от пътниците, търсещи съдействие и информация, и същевременно напомняйки за спазване на..

публикувано на 18.09.20 в 16:06

РИОСВ - Варна: Край на замърсяването на Варненското езеро

Замърсяването на Варненско езеро с отпадъчни води от Канално-помпена станция „Аспарухово“, където те преминаваха през механично пречистване, е преустановено . Това установи проверка на РИОСВ-Варна. направена на 18 септември, посочват от пресслужбата на екоинспекцията. Проверката е направена по молба на ВиК-Варна. Констатирано е, че в станцията е..

публикувано на 18.09.20 в 15:45

На 30 септември изтича срокът за подаване на коригиращи декларации

На 30 септември изтича срокът за подаване на коригиращи декларации от физическите и юридическите лица. Гражданите и фирмите имат възможност еднократно да коригират данните, посочени в годишната декларация за облагане на доходите на физическите лица и формуляра за облагане с корпоративни данъци на юридическите, припомнят от НАП. Това става с..

публикувано на 18.09.20 в 15:35