Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В Балчик има нужда от по-широк спектър професионални паралелки

В Балчик има нужда от по-широк спектър от професии, коментира директорът на СУ "Христо Ботев" Станислав Николов в отговор на въпроса отговаря ли професионалната насоченост на паралелките на търсенията на бизнеса на пазара на труда.
Тази година в СУ "Христо Ботев" - Балчик има три профилирани паралелки осмокласници - с икономическо развитие (24), природни науки (25) и 19 ученици в професионалната паралелка (специалност изработване на кулинарни изделия и напитки), които в 12 клас ще завършат с квалификация готвач. 
"В определена степен са съобразени, защото градът ни е туристически, има голяма нужда от тези професии в заведенията за обществено хранене. Но считам, че в Балчик има нужда от по-широк спектър от професии, които трябва да бъдат заложени в приема и това ще бъде обект на следващите ни план-приеми.
Може би за нуждите на администрацията, селското стопанство - такива, каквито намират приложение в нашия град. Считам, че напоследък има остра нужда от технически кадри", отбеляза Николов.
Миналата година постъпилите в професионалната паралелка на училището ученици са били повече - общо 27. "Всяка година интересът е различен, зависи колко са завършващите седмокласници, какъв е интересът към предлаганите специалности извън града - в Добрич и Варна", коментира Станислав Николов.
Той припомни, че над 70 процента от зрелостниците на школото продължават своето обучение във висше учебно заведение в разнообразни посоки - компютърни технологии, чужди езици, икономика и др. 
Другото училище в община Балчик, което предлага професионална подготовка, е СУ "Христо Смирненски" - с. Оброчище.  След седми клас възпитаниците имат възможност за професионално обучение в производството на кулинарни изделия и напитки.
Подробностите чуйте от репортажа на Албена Иванова.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Излъчват онлайн празничен концерт за Трети март

Празничният концерт-спектакъл „Аз българин съм се родил“ по повод националния празник на България - Трети март, ще се излъчва онлайн, заради епидемична обстановка. В програмата ще участват подготвителната група при детски танцов ансамбъл „Зорница“, фолклорния танцов театър "Родина" при НЧ „Отец Паисий“, представителния танцов ансамбъл при СУ за ХНИ..

публикувано на 26.02.21 в 14:39

С последно поколение скенер диагностицират пациентите в УМБАЛ "Св. Марина"

С последно поколение скенер ще диагностицират пациентите в УМБАЛ "Св. Марина". Здравният министър даде старт на работата на последно поколение компютърен томограф.  С новата апаратура ще се разширят възможностите за диагностика на сърдечносъдовите и мозъчните заболявания, както и за изследване функцията на белия дроб. УМБАЛ „Св. Марина“ изнесе на..

публикувано на 26.02.21 в 13:27
Костадин Ангелов

Костадин Ангелов във Варна: С добър темп на ваксиниране ще имаме пълен контрол над вируса до изборите

Ако запазим темпа на ваксинация от последната седмица, до месец и половина ще имаме пълен контрол над епидемият от COVID-19. Това каза здравният министър Костадин Ангелов във Варна, където днес даде старт на работата на последно поколение компютърен томограф в УМБА "Света Марина". Той коментира, че отварянето на зелените коридори зависи от новите доставки..

публикувано на 26.02.21 в 11:39

Приеха проектобюджета за туристическата реклама на Варна

Мащабна програма е подготвила Община Варна за отбелязване на 100-годишнината от обявяването на града за морски курорт. Цялата 2021 година ще мине под знака на вековния юбилей, беше изтъкнато на днешното заседание на ПК „Туризъм, търговия и рекламна дейност“. Съветниците одобриха разчета на разходите по бюджета, финансирани от събрания туристически..

публикувано на 26.02.21 в 11:38

Вече се правят резервации за заведенията във Варна за март

Вече се правят резервации за заведения във Варна за предстоящите празници 3 и 8 март. Българите проявяват активност относно отварянето на заведенията от понеделник,  защото на всички ни липсва социалния живот. Това заяви във Варна Павлин Косев-председател на местната организация на БХРА. „Определено на всички нас ни липсва социалния..

обновено на 26.02.21 в 10:50

Във Варна наградиха социални работници

Областният управител Стоян Пасев и зам.-областният Илиян Карагьозов връчиха грамоти на служители в сферата на социалното подпомагане за всеотдайната им работа за провеждане на държавната политика в тази сфера.

публикувано на 26.02.21 в 10:24
Проф. Костадин Ангелов

Здравният министър Костадин Ангелов на посещение във Варна

Днес в УМБАЛ "Света Марина“ - Варна, министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов ще даде старт на работата на последно поколение компютърен томограф в лечебното заведение. С новата апаратура ще се разширят възможностите за диагностика на сърдечносъдовите и мозъчните заболявания, както и за изследване функцията на белия дроб.

публикувано на 26.02.21 в 09:46