Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Балчик има нужда от по-широк спектър професионални паралелки

В Балчик има нужда от по-широк спектър от професии, коментира директорът на СУ "Христо Ботев" Станислав Николов в отговор на въпроса отговаря ли професионалната насоченост на паралелките на търсенията на бизнеса на пазара на труда.
Тази година в СУ "Христо Ботев" - Балчик има три профилирани паралелки осмокласници - с икономическо развитие (24), природни науки (25) и 19 ученици в професионалната паралелка (специалност изработване на кулинарни изделия и напитки), които в 12 клас ще завършат с квалификация готвач. 
"В определена степен са съобразени, защото градът ни е туристически, има голяма нужда от тези професии в заведенията за обществено хранене. Но считам, че в Балчик има нужда от по-широк спектър от професии, които трябва да бъдат заложени в приема и това ще бъде обект на следващите ни план-приеми.
Може би за нуждите на администрацията, селското стопанство - такива, каквито намират приложение в нашия град. Считам, че напоследък има остра нужда от технически кадри", отбеляза Николов.
Миналата година постъпилите в професионалната паралелка на училището ученици са били повече - общо 27. "Всяка година интересът е различен, зависи колко са завършващите седмокласници, какъв е интересът към предлаганите специалности извън града - в Добрич и Варна", коментира Станислав Николов.
Той припомни, че над 70 процента от зрелостниците на школото продължават своето обучение във висше учебно заведение в разнообразни посоки - компютърни технологии, чужди езици, икономика и др. 
Другото училище в община Балчик, което предлага професионална подготовка, е СУ "Христо Смирненски" - с. Оброчище.  След седми клас възпитаниците имат възможност за професионално обучение в производството на кулинарни изделия и напитки.
Подробностите чуйте от репортажа на Албена Иванова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Адресите без ток на 26 април

На 26.04.2024 от 09:00 ч. до 16:00 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Варна - ул. Люлебургаз бл. 1, бул. Чаталджа 22, ул. Лозенград 3, ул. Уилям Гладстон 2, 4, 6, 8, 10, 12, ул. Черна 1, 3, ул. Джеймс Баучер 1,..

публикувано на 26.04.24 в 06:14
Есенно море

Утрото започва с облаци, през деня ще е слънчево

Утрото в петък ни посреща с повечко облаци и лек хладен вятър. Днес сутринта ще има разкъсана ниска и средна облачност, която по-късно ще намалее, временно до слънчево. Вятърът ще е умерен от запад-северозапад, привечер ще отслабне. Минимални температури между 7° и 12°, за Варна около 11°, максималните ще са между 16° и 21°, за Варна..

публикувано на 26.04.24 в 06:13

Правителството решава в петък дали да бъде обявена епидемия от коклюш

Ще бъде ли обявена епидемия от коклюш и какви мерки ще предприемат здравните власти у нас, ще стане ясно по време на заседание на правителството утре, съобщиха за БНР от здравното министерство. На среща при министър Галя Кондева днес е обсъдена ситуацията с разпространението на инфекцията, както и възможните варианти за мерки. Дори да бъде обявена..

публикувано на 25.04.24 в 19:16

Увеличават с около 20 % заплатите в туристическия сектор

Заплатите в туристическия сектор тази година ще бъдат вдигнати с около 20% на всички нива. Това обяви служебният министър на туризма Евтим Милошев от Слънчев бряг, предаде БГНЕС.  Милошев е на работно посещение в курорта, където се срещна с представители на туристическия бранш, за да обсъдят проблемите преди старта на летния сезон. „Това е добър знак..

публикувано на 25.04.24 в 19:11

Разрешение за ремонт получи пространството за култура "ReBonkers" във Варна

"ReBonkers" в бившите барутни погреби се класира за втори етап на финансиране по Световната програма на САЩ за възстановяване на сгр ади с културно значение, съобщиха от общинския пресцентър. Кметът Благомир Коцев е дал  съгласието си за извършване на текущ ремонт за консервацията на пространството за култура.  За Варна е от изключителна..

публикувано на 25.04.24 в 19:00
За диагностика на рак на гърдата се използват и нови методи, извън страндартните - мамография, ултразвукова диагностика и магнитно-резонансна томография.

От 1 юли: Направленията за мамография ще важат по два месеца

Издадените от 1 юли медицински направления за ехография и мамография на млечна жлеза ще бъдат валидни за срок от 2 месеца.  Това решение е гласувано от Надзорния съвет на Здравната каса днес, съобщава БНР.  Удължаването на валидността на направленията беше договорено по време на преговорите между Касата и Българския лекарски съюз за новия Национален..

публикувано на 25.04.24 в 18:47

Апелативният съд и Морското училище във Варна подписаха меморандум за сътрудничество

Варненският апелативен съд и Висшето военноморско училище "Н. Й. Вапцаров" задълбочават сътрудничеството си и ще осъществяват повече съвместни дейности от взаимен интерес. Ръководителите на двете институции д-р Ванухи Аракелян и фл.адм. проф. Боян Медникаров  подписаха меморандум.  Партньорството е обусловено от развитието на цифровите услуги,..

публикувано на 25.04.24 в 18:39