Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Адриян Евтимов: Договорите на българските моряци са удължени с не повече от два месеца

Круизният кораб "Даймънд принсес", който бе поставен под карантина
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Проблемът със смяната на корабните екипажи постепенно започва да намира решение. В много държави смените на моряци са вече възможни, като от началото на седмицата ограниченията бяха вдигнати и в Панама.

Случаите на натиск от страна на корабособственици и на моряци не може да бъдат отречени, но в голямата си част, смените вървят с взаимно разбиране, каза в интервю за Радио Варна капитан Адриян Евтимов – посланик на добра воля в Международната морска организация, по повод удължаването на договорите и смените на екипажите.

Капитан Евтимов подчерта, че договорите на българските моряци са удължени с не повече от два месеца, което доста по-кратък срок, от предвидения по Морската трудова конвенция:

С абсолютна увереност мога да твърдя, че има доста български моряци, които работят на кораби по-дълго време от това, предвидено по договор, т.е. има удължение. Но имайки предвид, че българското морячество работи в сегмента „Офицери и старши команден състав“, където договорите са между 2 и 5 месеца, ако има такова удължение, то е в рамките до 2 месеца.

Адриян Евтимов напомни, че смените вече се извършват на базата на два отрицателни PCR теста. Вече се изисква негативен тест за съответния моряк, както от страната, от която тръгва, така и от държавата, в която пристига. Този контрол ще се затяга още повече, смята капитанът.

Кризата с коронавируса в морския сектор е показала, че има много уроци, които тепърва трябва да бъдат научени, смята капитан Евтимов:

На първо място светът се сети, че има хора, които работят на кораби и доставят всички неща, които си купуваме в магазините. Освен това, стана ясно, че синхронизацията между държавните в случай на глобална криза липсва, защото дори на регионално ниво не се създадоха общи правила. Управлението на такава криза трябва да има по-глобален и по-координиран характер.От Международната морска организация алармираха, че има случаи на моряци, които са на кораби вече 17 месеца, а максимумът, предвиден в Морската трудова конвенция е 11 меса. Необходими са спешни действия по осигуряване безопасността на корабоплаването, подчертават от IMO, като напомнят, че продължителното пребиваване на моряците на кораби е вредно, както за физическото, така и за психическото им здраве.


ВИЖТЕ ОЩЕ

По Ком-Емине за 21 дни

Чудили ли сте се някога какво е нужно, за да стегнете туристическите обувки, да нарамите раницата и „да хванете гората”? Нещо, което много хора направиха в последната година, особено покрай правилата за дистанция и ограничение в събиранията. Двама варненци - Любомир Калчев - на снимката в дясно, и Диан Митев правят това буквално,..

обновено на 22.10.20 в 12:05

Мариус Куркински: Всеки ден трябва да изпитваме благодарност

Талантливият актьор и режисьор Мариус Куркински с размишления за времето, за живота, за театъра, за вярата и за Бог в интервю на Даниела Стойнова. Мариус споделя, че с всяка изминала година се чувства все по-добре у дома във Варна сред най-близките си хора. В навечерието на рождения си ден, актьорът отново се срещна с варненската публика и..

публикувано на 20.10.20 в 11:25

Христо Русев: Васко Василев ме научи навсякъде да съм на 100 %

„Васко Василев зад сцена“ е новата фото книга с автор младия фотограф Христо Русев. В 240 страници са обединени черно-бели снимки на световноизвестния ни цигулар от негови участия из четири държави - Англия, Испания, Япония и България. На 14 октомври музикантът навършва 50 години. Според него работата с Русев по томчето е едно от..

публикувано на 13.10.20 в 11:41

Дрехите с българска шевица предпазват и дават енергия

Българската шевица е изкуство, а в него е скрит шепотът на душата. Ако човек успее да вникне дълбоко в същността му, ще види много повече от разноцветни конци и геометрични фигури. И няма как да е иначе. Всяко истинско и съкровено изкуство минава далеч зад материалното и улавя космическите нишки на живота, за да свърже с тях в тънък възел добро,..

обновено на 12.10.20 в 13:44

Мария Петрова: МЗ не казва какъв е процента на достоверност на PCR тестовете

Всички данни, които се предоставят на обществото във връзка с коронавируса, трябва да бъдат аргументирани и обосновани. Това коментира в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“ специалистът по медицинско право адвокат Мария Петрова. Тя е изпратила запитване до Министреството на здравеопазването по Закона за достъп до обществена информация...

публикувано на 10.10.20 в 12:50

Журналистика без маски: Политическият натиск се увеличава

Kато „развитие в застой“ може да се опише медийната среда в България през 2020 г. Това показва петото проучване за усещането за свобода на словото в страната ни, направено от Асоциацията на европейските журналисти – България (АЕЖ).  Ирина Недева , председател на АЕЖ, отчита, че  се регистрира сериозно увеличаване на културата на..

публикувано на 09.10.20 в 15:29

За хубавото на лошото – със стих и китара

Музикално-поетичен спектакъл в две части: „За хубавото на лошото“ и „Тъмното свети“ събра почитателите на изящната словесност и музиката на турне из цяла България.  Авторките – Павлина Йосева и Надежда Цанкова се срещат в Испания и след дълъг престой в земята на Сервантес се завръщат в родината. Поетесата Павлина Йосева е родена в Шумен...

публикувано на 08.10.20 в 10:06