Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

ЕС сключи второ споразумение за потенциална ваксина срещу новия коронавирус

Снимка: Pixabay

Европейската комисия финализира сделка със "Санофи" и "Глаксо Смит Клайн", която ще позволи на 27-те държави членки да купят до 300 милиона дози от ваксина срещу новия коронавирус, разработвана от двете фармацевтични компании, предаде Асошиейтед прес.
Това е вторият договор за осигуряване на потенциална ваксина, подписан от ЕК. Първото споразумение бе сключено миналия месец с "Астра Зенека" за осигуряване на до 400 милиона дози.

"Тъй като в няколко страни в Европа има нови огнища след летния период, безопасна и ефикасна ваксина е по-ключова отвсякога за преодоляване на тази пандемия и унищожителните й ефекти върху нашите икономики и общества", каза Стела Кириакидес, комисар по здравеопазването.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Правете секцио само по медицинска причина, съветва д-р Кателия Александров

Масово у нас се извършват Цезарови сечения, и то абсолютно ненужно.  Нехайно е отношението на Министерството на здравеопазването към това явление, заяви д-р Кателия Александров- Аг-специалист по репродуктивна медицина. От 1997 година до днес благодарение на д-р Кателия Александров са родени много деца. Той е водещ специалист по репродуктивна медицина в..

публикувано на 30.10.20 в 09:04

Само 34% от тинейджърите с лаптоп, Facebook е предпочитана медиа

Три четвърти от децата и младежите у нас влизат в социалните мрежи всеки ден. Близо 70 на сто от тях използват Facebook, а близо 90% разполагат с мобилно устройство за достъп до интернет. В същото време обаче, едва 34% от тях разполагат със собствен лаптоп или настолен компютър. Това са само част от резултатите на първото национално..

публикувано на 30.10.20 в 08:34
Снимка: архив

50 първокласници от ОУ "Христо Ботев" в "Аспарухово" положиха Ботева клетва

50 първокласници от основно училище "Христо Ботев" в квартал "Аспарухово" във Варна положиха Ботева клетва , идеята е всеки нов випуск да повтаря ритуала и по този начин да се възпитава чувството за общност и патриотизъм-обясни Виктория Шереметова-директор на учебното заведение . Даниела Стойнова разговаря с част от първокласниците за личността на..

публикувано на 29.10.20 в 17:39

Бюрата по труда набират желаещи за програмата за детегледачки

Бюрата по труда продължават да набират и заявления от родители за осигуряване на детегледачи по проект „Родители в заетост” Проектът е съфинансиран от Европейския социален фонд на Европейския съюз чрез Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020 и подпомага родителите за по-доброто съвместяване на професионалния с личния живот...

публикувано на 29.10.20 в 13:46

Освещават стенописа на Апостола в НУ "Васил Левски"

Стенописът на Апостола, с който грейна на фасадата на варненското Начално училище "Васил Левски" в кв. "Аспарухово", ще бъде официално осветен днес. Освещаването е само част от благодарствения празник по случай изрисувания стенопис на нашия патрон и в чест на Деня на народните будителите – 1 ноември, съобщават от училището. Празникът ще започне в 13..

публикувано на 29.10.20 в 11:03

Кукленият театър във Варна отменя представления за събота и неделя заради авария

Поради авария в електроснабдяването на сградата на Кукления театър и последвалите усложнения с отоплителната и осветителна техника, театърът отменя представленията за тази събота и неделя - 31 октомври и 1 ноември, съобщават от театъра. За същия период няма да работят Музеят на куклите и билетната каса, като се преустановява и продажбата на билети..

публикувано на 28.10.20 в 17:35

Във Варна връчиха юбилейни медали на ветерани от Втората световна война /ФОТОРЕПОРТАЖ/

Юбилейни медали по повод 75-годишнината от края на Втората световна война получиха ветерани от Бургас и областта на официална церемония днес. Медалите от българското и руското правителство бяха връчени от името на Генералния консул на Русия във Варна. Беше предвидено медали да получат 34-ма ветерани. В Ковид обстановката на церемонията присъстваха..

публикувано на 28.10.20 в 16:19