Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До 2 100 ученици от две варненски училища учат в една сграда в условията на ковид пандемия

Без съмнение става дума за Математическа Гимназия "Д-р Петър Берон" Варна и ОУ "Захари Стоянов". Припомням, от години двете училища се помещават в една сграда, в кв. Чайка. „Всеки ден в сградата в която се помещават Математическа Гимназия "Д-р Петър Берон" Варна и ОУ "Захари Стоянов" има около 2 100 ученици, без преподавателите. В момента буквално изнемогваме”- това каза в предаването „Позиция” директорът на гимназията Павлин Петков. Припомням, че за Деня на Варна, 15 август, се очакваше да бъде обявен конкурсът за проект на нова сграда на Математическата гимназия:

За какви правила, норми и изисквания може да говорим в такава ситуация?”, риторично попита директора на математическата гимназия.

"Нямаме никаква възможност да разгърнем извънкласните си дейности. Изпълняваме учебния план в рамките на смяната си и трябва да освободим сградата за да може да влезе втората смяна. Да не говоря за съвременна учебна среда, съвременна учебна база. Не може да очакваш педагогическо майсторство да се развива в класни стаи които са на двойна езда от сутрин до вечер. Както се шегуваме, само в тоалетните нямаме учебен процес. Навсякъде всичко е оградено, обособено за да се учат деца на групи. До кога ще го търпи това общината това, не знам."


Припомняме, че преди повече от година и половина правителството прехвърли на Община Варна имот на ул. "Върба" № 24, с площ около 14 дка. Той трябваше да бъде обединен със съседен терен, предоставен от държавата 3 години преди това. "Върху общата площ от 22 дка ще построим новата сграда на Математическата гимназия „Д-р Петър Берон“. Идейният проект, възложен от ръководството на училището, е готов. Той предвижда 4-етажна сграда, с РЗП от 20 000 кв. метра. Следва изготвяне на техническото задание за новата сграда", каза тогава кмета на Варна Иван Портних. Тогава беше заявено, че оптималният срок за изграждането и оборудването на новата сграда е около 3 години, а проектанта на сградата ще бъде избран с конкурс.


„Индикативната стойност на обекта, с технологичното оборудване, е около 12 млн. лв. В хода на изготвяне на техническия проект, съвместно с ръководството на училището, ще се реагира, ако има допълнителни специфични изисквания“, обясни кмета Иван Портних преди близо 3 години, цитиран от общинския сайт.

http://live.varna.bg/bg/news/kmetat_ivan_portnih_predstavi_vizia_za_nova_sgrada_na_matematicheskata_gimnazia.html

Ред. бел: Въпреки проблемите със сградния фонд и организацията на учебния процес, според информация от министерството на образованието, резултатите от тазгодишните изпити по български език и литература и по математика след 7 клас показват, че на първо място - и по български, и по математиката, е варненската математическа гимназия "Д-р Петър Берон".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Жителите на Белославското село Езерово настояват за ефективни мерки за ограничение на движението в района

Мирен протест-шествие, организиран от жители на с.Езерово, община Белослав, затвори важни улици в селото. За пореден път в последните години местните привличат общественото внимание с искания да се ограничи скоростта на движение на превозните средства по републикански път III-2008. Въпреки че има пътни знаци /тип В-26 и Т-17/, поставени на разстояние от..

публикувано на 13.07.24 в 18:24

Времето остава горещо и в неделя

През нощта ще е ясно. Във вътрешността ще е почти тихо, а по Черноморието ще духа слаб северен вятър. Минимални температури между 19° и 24°, по носовете до 26°, за Варна около 24°. През деня ще е слънчево със слаб, следобед умерен вятър от североизток и изток. Остава горещо с максимални температури между 35° и 40°, по крайбрежието от 29° до 34°, за..

публикувано на 13.07.24 в 17:00
Гюнер Тахир

Гюнер Тахир: С всеки изминал избор, електоратът на ДПС намалява етнически, както у нас, така и в Турция

Няма модел Пеевски, има модел Доган. И моделът Пеевски е част от модела Доган. Така коментира в предаването „Позиция“ последните събития в ДПС бившият заместник председател на партията и парламентарната група през 90-те години Гюнер Тахир. По думите на Тахир, почетният председател на ДПС грешно е преценил, че освобождаването на Делян Пеевски би..

публикувано на 13.07.24 в 16:00
Снимката е илюстративна.

Мирен протест-шествие организират жителите на село Езерово, община Белослав

Мирен протест-шествие, организиран от жители на с.Езерово, община Белослав, ще затвори важни улици в селото днес от 18.00 часа до приключване на протестните действия. За пореден път в последните години местните привличат общественото внимание с искания да се ограничи скоростта на движение на превозните средства по републикански път III-2008...

публикувано на 13.07.24 в 16:00

Биляна Раева: И магьосник да стане управител на Градски транспорт няма да обърне тенденцията дружеството да е на загуба

Общинската фирма „Градски транспорт“ продължава да е на загуба, при тези обстоятелства и магьосник да стане управител няма да обърне тенденцията. Това каза в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“ общинският съветник от ГЕРБ/СДС Биляна Раева. По думите и, общинският съвет продължава да е принципал на дружество „Градски транспорт“, но..

публикувано на 13.07.24 в 15:41

Пожар в Парк „Росенец" на метри от лятната резиденция на Ахмед Доган

Незагасен фас предизвика пожар в Парк "Росенец", близо до лятната резиденция на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган. За щастие горят само сухи треви и храсти. Комисар Николай Николаев, директор на пожарната в Бургас, съобщи за агенция БГНЕС, че огънят е локализиран, но в момента се е възпламенил пожар в двора на къща в град Камено, пожари в областта има..

публикувано на 13.07.24 в 15:11

Търговците стават по-дисциплинирани, но и по-изобретателни според инспекторите на НАП

От 28 юни досега от НАП - Варна са проверили над 320 обекта, на 30 от тях са издадени актове за различни нарушения. Tърговците стават по-дисциплинирани, но и по-изобретателни. Това заяви Лора Георгиева - говорител на НАП-Варна. Тя, заедно с инспектори, присъства на проверка на заведение за хранене на Крайбрежната алея в морската столица. В..

публикувано на 13.07.24 в 15:03