Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

80 години от освобождението на Балчик от румънска окупация се навършват днес

На 21 септември преди 80 години в град Балчик пристигат българските административни власти, за да известят края на румънското владичество и началото на възраждането на българския национален дух. Дни по-късно границата, разделяла десетилетия наред майки и синове, бащи и братя, минават и българските войски, а над цяла Добруджа звучат като обет думите на генерал Георги Попов - командир на Трета българска армия:

“Българи, ние сме тук и тук ще останем завинаги!”.

Празникът на централния площад „21 септември“ в Балчик започна с церемония по издигане на националния флаг с участието на представителни части и оркестъра на Военноморските ни сили, както и поднасяне на венци и цветя пред Паметника на героите, паднали за Отечеството.

Кметът Николай Ангелов приветства балчиклии, припомняйки историческите събития: „7 септември – денят, когато е подписан Крайовският договор, е паметен и значим. На този ден, след близо четвърт век на международна изолация, унижения и дискриминация, България си възвръща отново Южна Добруджа, отнета през 1919 г. с Ньойския договор от Великите сили. След Съединението на Източна Румелия с Княжество България възвръщането на Южна Добруджа е следващият случай, когато българският национален въпрос намира своето успешно решение, когато енергията на целия народ се насочва към осъществяването на една цел – обединението на българската нация…

…През десетилетията чуждо господство Добруджа се бе превърнала в общобългарски символ, а свободата й – в общобългарски идеал. И неслучайно, когато идва вестта за нейното възвръщане, не само в Добруджа, но и в цяла България звънят камбаните на свободата.“

Заупокойна молитва бе отслужена от местните свещеници със заръката да се радваме и пазим свободата, извоювана със саможертвата на героите. С минута мълчание и падане на колене беше почетена паметта на загиналите и безследно изчезналите.

В изложбената зала на балчишкия музей са подредени архивни снимки със забележителни моменти от посрещането на българската армия през 1940 г. По повод 80-ата годишнина от Възвръщането на Южна Добруджа към пределите на България е издаден фотоалбум „Освобождението 21 септември 1940“ с 40 фотографии от фондовете на Държавния архив, музеите в Балчик, Добрич и Военноморски музей – Варна.


Подробностите чуйте от репортажа на Албена Иванова.Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

68 машини ще чистят пътищата в област Добрич през зимата

Две от осемте общини в област Добрич – Тервел и Крушари все още нямат сключени договори със снегопочистваща фирма за зимните месеци. Областта е готова за посрещане на зимата, стана ясно по време на състоялото се днес заседание на Щаба за изпълнение на Областния план за защита при бедствия. От първи ноември Областното пътно управление въвежда и..

публикувано на 29.10.20 в 12:58

На пазар във Варна в първия ден от по-строгите мерки

От четвъртък на  всички пазари, тържища и базари на открито и закрито трябва да е създадена организация за еднопосочно движение и осигуряване на дистанция от 1,5 м. между посетителите. Работещите и посетителите са длъжни да носят защитна маска за лице. Това гласи заповедта на здравното министерство. Правим репортерска проверка в сутрешните..

публикувано на 29.10.20 в 12:04

Стоян Пасев: Необходими са двойно повече легла за пациенти с COVID-19 във Варна

Нови 20 легла за лечение на болни с коронавирус са открити в болницата в Провадия и в частната болница "Еврохоспитал"- това съобщи областният управител на Варненска област Стоян Пасев. Той информира, че са осигурени 120 легла при необходим капацитет от 300.  Очаква се нови легла за лечение на болни с коронавирус да бъдат открити в Многопрофилната..

публикувано на 29.10.20 в 11:59

КТ "Подкрепа": Има голям отлив на медицински специалисти от болниците в страната

Най-засегнатият сектор от пандемията се оказа здравеопазването - не хотелиерството и ресторантьорството, както се смяташе доскоро. Има доста голям отлив на медицински специалисти от болниците в страната, който не може да бъде компенсиран с внос на медици отвън и това ще става все по-голям проблем. Това заяви във Варна Валери Апостолов, конфедерален..

публикувано на 29.10.20 в 11:24

Студенти и преподаватели: В дистанционното обучение изостават практическите дисциплини

За срок от 14 дни от днес се преустановяват присъствените учебни занятия за учениците от 8 до 12 клас, както и за университетите в страната. При дистанционно обучение най-голямо е предизвикателството пред студентите и преподавателите по специалности, за които практическото обучение е от решаващо значение за придобиване на професионални умения. Това са..

обновено на 29.10.20 в 10:53

На 10-о място сме в ЕС по смъртност от коронавируса

Възприемчивостта към COVID-19 остава голяма. Достигнатият дял на имунитета сред обществото в повечето области в ЕС и в европейската икономическа общност е по-малко от 15% , което значи, че сме далеч от колективния имунитет. За 14 дни се отчита увеличаване на броя на случаите заразени с коронавирус. В последните 6 дни надхвърля 120 на 100 000. На 26..

публикувано на 29.10.20 в 10:48

Медици от Варна с призив за спазване на противоепидемичните мерки

Лекари и медицински сестри от УМБАЛ „Св. Марина“ - Варна снощи се присъединиха към инициатива на големите лечебни заведения за призив към обществото за спазване на противоепидемичните мерки. Със светнати фенерчета на мобилните телефони медиците искат да покажат на всички, че 8 месеца след началото на пандемията те все още са там - въпреки умората,..

публикувано на 29.10.20 в 10:43