Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Медопроизводителят Славчо Колев: Пчеларската година завърши с по-ниски добиви на мед, но с високо качество

Пче­лар­ска­та го­ди­на за­вър­ши с по-нис­ки до­би­ви на мед, но с ви­со­ко ка­чес­тво. По­да­ли сме ко­лек­тив­на про­ба, за да пос­тиг­нем по-доб­ра реа­ли­за­ция, обоб­щи доа­йе­нът на пче­ла­ри­те в Бал­чик Слав­чо Ко­лев. Той е член на сдру­же­ние­то "Пче­ла - 2019". Пред­се­да­те­лят на пче­лар­ска­та ор­га­ни­за­ция Стой­ко Ва­си­лев до­пъл­ни, че ме­дът е пер­фек­тен, с го­ля­ма чис­то­та. Въп­ре­ки че не сме ре­гис­три­ра­ни ка­то биоп­роиз­во­ди­те­ли, ме­дът от­го­ва­ря на стан­дар­та за биоп­роиз­вод­ство, ка­за той.

“Годината не приключи с висок добив, но човек трябва да се радва и на малкото. Средният добив е 25-30 килограма от кошер, но някъде -  около 7-8 кг. Миналата година бяха по-добри резултатите, тъй като 2019-а беше по-влажна”, е равносметката за пчеларската година на Славчо Колев.  "Засушаването през тази се отрази негативно, но благодарение на лавандулата, слънчогледа и падналите дъждове, добивът е задоволителен", каза пчеларят.

Идва есента и грипните вируси, как да се сдобием с качествен мед

Най-добре е човек да си закупи от самия пчелар, тъй като от първа ръка медът е с най-добро качество, особено балчишкият - повечето слънчогледов, лавандулов, смесен. Цената е около 8 лева за буркан, цяла тенекия е 6 лв./кг, а на едро очакваме 4-4,20 лв. и нагоре. Идват грипове, зима и човек трябва да има винаги вкъщи мед и прополис. За да не става абонат на аптеката, коментира медопроизводителят с дългогодишен опит.
От името на пчеларската общност той изрази благодарност към горското стопанство в Балчик, което винаги откликва за решаване на техните проблеми. "Специална благодарност и към кооперация "Добруджанка" и нейния ръководител Г. Георгиев - който единствен ни даде пари за опрашване. Дай боже, повече хора като тях", признателен е специалистът, подчертавайки, че са получили адекватна финансова помощ и от земеделското министерство. Имаме и проблеми за разрешаване, но трябва да вървим напред, никога да не се предаваме, казва балчиклията.
Подробностите чуйте от интервюто на Албена Иванова със Славчо Колев.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Венцеслава Генова: Живият контакт на учител и ученици няма алтернатива

Учебният процес във всички училища в област Варна продължава в неприсъствен режим, съобщи за Радио Варна началникът на Регионалното управление на образованието Венцеслава Генова.  Продължава окомплектоването на училищата с таблети и лаптопи за нуждите на дистанционното обучение. Устройствата се предоставят за ползване с приемо-предавателен протокол,..

обновено на 02.12.20 в 17:55

ЕК представя стратегия за предпазване от COVID-19 през зимата

Европейската комисия прие стратегия за устойчиво управление на пандемията през следващите зимни месеци, когато може да съществува риск от по-голямо предаване на вируса поради специфични обстоятелства, като например събирания на закрито . В стратегията се препоръчва да продължим да бъдем бдителни и предпазливи през зимния период и през 2021 г., когато..

публикувано на 02.12.20 в 17:50

Варненските кондуктори с протест и шествие /СНИМКИ/

Кондукторите от Градския транспорт във Варна се събраха на пл. "Съединение" (Червения площад) за пореден протест с искане да се отложат готвените съкращения в предприятието.  Служителите в дружеството настояват още ръководството да се ангажира с безплатна преквалификация и осигуряване на заетост за останалите работници, които няма да  бъдат преназначени..

обновено на 02.12.20 в 17:30

284 хил. семейства в страната са получили помощ за отопление

Държавата е разплатила над 136 млн. лв. на семейства, получили одобрение за подкрепа за отопление през зимния сезон , стана ясно от думите на социалния министър Деница Сачева. „284 хил. са семействата, получили подкрепа за отопление през тази година. Те са с 31 хил. повече, в сравнение с миналата година. Най-много са тези, които са получили средства..

публикувано на 02.12.20 в 15:18
Снимка: архив

До края на седмицата Балчик ще светне в празнична премяна

До края на седмицата Балчик ще светне в празнична премяна. Инвестиции в нова коледната украса не са правени, а преразпределение на елементите и позициите им, уточни заместник - кметът по устройство на територията Димитрин Димитров. Заради пандемичната обстановка официално тържество край градската елха за децата няма да се състои.  Информация на..

публикувано на 02.12.20 в 14:46
Снимката е илюстративна.

Къщата за бездомни в Добрич вече работи

Къщата за настаняване на бездомни хора в Добрич работи и през тази зима. Капацитетът й е за 6 души, като в момента той е запълнен. Община Добрич продължава работа и по проекта си за разкриване на приют з, който се финансира по ОП „Региони в растеж“. Надеждата на община Добрич е догодина приютът да бъде готов и тази зима да е последната, в която..

публикувано на 02.12.20 в 14:30

Детската градина "Д-р Петър Берон" във Варна прие първите десет деца на медици

Детската градина "Д-р Петър Берон" в район "Приморски" във Варна прие първите десет деца на медици, които работят  на първа линия в ковид отделения на здравни заведения. Драгомир Бакалов-директор на детската градина посочи, че има възможност да се приемат и повече деца, ако медици заявят желание за това. До момента са подадени 17 заявления за деца..

публикувано на 02.12.20 в 14:10