Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Октомври започва творческата година за самодейците в Балчик

| обновено на 25.09.20 в 15:39

Обичайно новият сезон започва през октомври. Всички ръководители ще направят график и стратегия за присъствена работа, които трябва да се приемат от читалищното настоятелство. Това коментира Елица Стайкова - читалищен секретар на НЧ "Васил Левски" - Балчик, в отговор на въпроса кога децата ще се върнат в залите.
В културния дом има детски танцови състави в четири групи, танцов състав за работещи "Веселие", народен хор "Добруджанки" и автентична група, както и вокалната детска школа "Септима" - в четири възрастови групи и формация за възрастни.
Надяваме се през октомври да започнем присъствено новия сезон, след като от месец март дейността на съставите е спряна, с изключение на "Септима", които работиха онлайн. За месеците на карантина ние подготвяме залите така, че когато се върнат, децата да репетират при по-добри условия, коментира Стайкова.  
Пламен Банчев - секретар на централното читалище "Паисий Хилендарски", заяви, че от началото на октомври всички колективи започват със стратегия за работа при пандемия. Ще се работи с по-малки групи, докато трае извънредната обстановка.

Подробностите чуйте от репортажа на Албена Иванова.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Премиера на специален пърформанс предстои на Фестивала за старинна музика, песен и танц Страваганца

При засилен интерес се провежда XIV Фестивал за старинна музика, песен и танц Stravaganza/Страваганца/ в Шабла – за първи път тази година на нова локация избрана не случайно, каза за Радио Варна артистичният  директор на фестивала Петя Плукчиева. Избрахме най-северната точка на Черноморието ни защото смятаме, че то е ощетено от такива..

публикувано на 04.08.21 в 08:00

Йордан Марков отбелязва 10 години на сцена със специален концерт

Певецът Йордан Марков чества през тази година десетилетие на професионалната сцена. Той ще го отбележи, както най-добре си знае – с концерт. На 4 август в Летния театър във Варна ще видим новия му спектакъл с наслов „Завинаги до вас“ със специален гост Нели Рангелова. Само на 27 години силистренецът продължава да се отдава на естрадната музика и..

обновено на 03.08.21 в 08:11

Започва седмото издание на филмовия фестивал "Карантината" във Варна

34 късометражни филма от 17 държави предлага на зрителите тазгодишното издание на международния фестивал за късометражно кино „Карантината”. Организатори са от школата по изкуствата "Дедал", а инициативата дава шанс на млади и непознати артисти. Вече седем поредни години любителите на късометражното кино може да му се насладят под открито..

обновено на 03.08.21 в 04:23

Представят изложбата "Варна - 100 години курортен град" до 20 август

За втори път на входа на Морската градина е подредена изложбата "Варна - 100 години курортен град" , посветена на вековния юбилей от обявяването на града официално за курортен център. Тя се върна във Варна, след гостуване в Пловдив, София и Велико Търново и може да бъде разгледана до 20 август, съобщиха то дирекция "Туризъм". На 40 пана са изложени..

публикувано на 02.08.21 в 17:41

Фестивалът RADAR с осмо издание

Фестивалът RADAR се завръща за осма поредна година в обичайните си летни дни между 6 и 8 август 2021 г. В три последователни дни форумът ще изследва формите на взаимодействие между музиката, съвременното изкуство и технологиите. Тази година събитията ще се случат в  откритите пространства на Градската художествена галерия "Борис..

публикувано на 01.08.21 в 10:31

Варненската библиотека с лятно работно време от 1 август

От 1 до 20 август Регионална библиотека „Пенчо Славейков” – Варна ще има лятно работно време. Ще работят отдели „Книгозаемане възрастни” и „Книгозаемане деца и средношколци” от понеделник до петък от 8.30 до 18.00 ч., съобщават от библиотеката. Събота и неделя са почивни дни. Читални зали затварят врати през целият месец август. Отдел..

публикувано на 31.07.21 в 11:27

В Бургас ще се проведе 38-то издание на конкурса „Бургас и морето“

В Бургас тази вечер ще се проведе 38-то издание на Националния песенен конкурс..

публикувано на 31.07.21 в 10:53