Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Отпускат еднократни финансови помощи на 205 варненци

Снимка: Радио Варна

Еднократни финансови помощи за задоволяване на жизнени и комунално-битови потребности ще бъдат отпуснати на 205 варненци, подали молба в общината. Общо са постъпили 223 искания за отпускане на помощ за комунално-битови потребности, на 18-т молби получиха отказ. Това стана ясно на заседанието днес на комисията по “Социални дейности и жилищна политика” към варненския Общински съвет.

За тези 205 лица общата сума, която ще бъде отпусната 28 600 лв. В нея влизат и 250 лв. помощ за 65-годишен безработен в момента мъж, който живее под наем. Молбата му беше внесена допълнително преди заседанието.  

От началото на годината досега са подадени общо 645 молби за помощи, вкл. с днешните. От общия брой одобрените са 603, а отказите са 42. Обяви Луиза Каспарян, началник отдел “Социални дейности и жилищна политика” в община Варна.

130 800 лв. е общият бюджет за еднократни помощи т.г., след гласуваните днес суми остатъкът до края на годината ще бъде 21 400 лв. 

Стела Николова, общински съветник от Демократична България коментира, че сумите межди 100 и 300 лв. са абсолютно недостатъчни за хора в невъзможност да посрещнат разходите си, а най-често това са и лица, които не отговарят на всички критерии на Агенцията за социално подпомагане и разчитат преди всичко на общината, Николова попита Дирекция “Социални дейности и жилищна политика”  правила ли е предложение за актуиализзация на сумата за помощи за 2020 г.?

Каспарян потвърди, че сумите са ниски, а броят на молбите т.г. е по-голям заради пандемията, но искане за актуализация не е правено. 

Съветниците приеха отпускането на помощите с пълно мнозинство на одобрените 205 молби.

Иначе заседанието започна с новината, че досегашният председател на тази комисия д-р Лидия Маринова няма възможност днес по обективни причини да изпълнява функциите на председател, ше определена Милена Димова, член на комисията за временен председател, утвърден от председателя на Общински съвет-Варна Тодое Балабанов. 


ВИЖТЕ ОЩЕ
Преброяване

Първите резултати от преброяването излизат през март

Още в месеца след преброяването на населението ще имаме първи данни за резултатите. Окончателните ще станат ясни в края на следващата година, коментира за Радио Варна директорът на Националния статистически институт Сергей Цветарски. Припомням, че преброяването на населението на страната и жилищния фонд ще се проведе в началото на следващата година...

публикувано на 20.10.20 в 17:44

ЕК изпрати писмо до България за режима за предоставяне на гражданство срещу инвестиции

Европейската комисия започва производства за установяване на неизпълнение на задължения срещу Кипър и Малта, като изпраща официални уведомителни писма във връзка с техните схеми за предоставяне на гражданство срещу инвестиции, наричани още схеми за „златен паспорт“ , съобщиха от ЕК. Комисията счита, че предоставянето на гражданството на тези..

публикувано на 20.10.20 в 17:35

Маските на открито стават задължителни от четвъртък

Носенето на маски на открито става задължително от четвъртък. Това обяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на брифинг. Мярката се въвежда  с цел да се ограничи разпространението на коронавируса. Тя ще бъде в сила до края на ноември.  Ако има промяна в броя на заболелите, ще бъде издадена нова заповед, уточни още той. Очакваме..

публикувано на 20.10.20 в 17:08

Всяко трето жилище във Варна е необитаемо

30% от жилищата във Варна са необитаеми. Това показва проучване на неправителствена организация. В това число са включени и вилни имоти, както и такива, купени с инвестиционна цел , предаде Радио София. В същото време в градовете пренаселените жилища са 48%, а в селските райони – 34%. Директорът на организацията Минчо Бенов, коментира че сме на второ..

публикувано на 20.10.20 в 16:51

Пчелар с кошери във Варненско алармира за некоректна конкуренция

Производител на мед с кошери във Варненско се оплака от некоректна конкуренция от страна на пчелари от Ямболско, изложили продуктите си във Варна. Валентин Атанасов има над 150 пчелни кошера във Варненско и в Еленския Балкан. Той е от най-активните пчелари, които работят за приемането на специална европейска директива за забрана на..

публикувано на 20.10.20 в 15:45

Израел и ОАЕ подписаха споразумение за безвизов режим

Израел и Обединените арабски емирства подписаха днес двустранни споразумения за въздушни съобщения, безвизов режим, защита на инвестициите и сътрудничество в областта на технологиите, съобщи ТАСС. Документите бяха подписани на летище „Бен Гурион” в присъствието на министър-председателя на Израел Бенямин Нетаняху, финансовият министър на САЩ..

публикувано на 20.10.20 в 15:41

Гърция няма да пуска зрители на стадионите

Гърция се отказа от плановете да позволи на зрители отново да посещават спортни събития, съобщи днес кабинетът на премиера Кириакос Мицотакис в момент, когато страната въвежда по-строги рестрикции, за да спре разпространението на заразата от Ковид-19, предаде Ройтерс. Гръцките власти бяха решили да позволят на ограничен брой зрители да посещават..

публикувано на 20.10.20 в 15:33