Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

На Рибната борса във Варна - от цаца за 3 лева, до калкан за 30 лева

Калкан и есетра са най-скъпите риби, които се предлагат в момена на Рибната борса във Варна. Дънната риба е на цена около 30 лева за килограм, а есетрата струва 20 лева. Варненци купуват основно хамсия, цаца, барбуна, илария и гюмюш, които струват между 3 и 6 лева. Актуалният за сезона чернокоп е на цената на сафрида – около 10-12 лева за килограм. Купувачите коментираха, че като цяло стоката на рибната борса е поскъпнала и, че могат да си позволят да купят само най-евтината риба. Жената и мъжът, с които говорих си бяха купили чернокоп и цаца и обясняваха, че много искат отново да опитат калкан, но бил много скъп. По време на анкетата разбрах, че за някои хора яденето на калкан вече се е превърнало в значимо събитие, което не се забравя за цял живот:

Като бях млада мъжът ми донесе калкан. Това се случи преди 30-40 години. Още го помня...

В последните седмици почти няма българска риба, споделя Милена Гюрова, която продава пържена риба на Колхозния пазар. Българската трицона например е изчезнала и в момента се продава балтийска, която далеч не е толкова вкусна, като нашата. Рибата намалява, а с нея намаляват и купувачите, казва Милена и допълва:

Цените и на прясната, и на готвената риба не са ниски и хората доста се замислят каква и по колко да купят.

След разговора с Милена отидох до един от другите магазини за пържена риба. Пред него срещнах любител на класиката. Не на тая, за която си помислихте. Мъжът пийваше бира и замезваше с класическата комбинация от цаца и пържени картофи. Шегуваше се, че името му е Андрей, но всички се обръщали към него с "Андрей, я налей!":

Чуйте още в репортажа:ВИЖТЕ ОЩЕ

На пазар във Варна в първия ден от по-строгите мерки

От четвъртък на  всички пазари, тържища и базари на открито и закрито трябва да е създадена организация за еднопосочно движение и осигуряване на дистанция от 1,5 м. между посетителите. Работещите и посетителите са длъжни да носят защитна маска за лице. Това гласи заповедта на здравното министерство. Правим репортерска проверка в сутрешните..

публикувано на 29.10.20 в 12:04

КТ "Подкрепа": Има голям отлив на медицински специалисти от болниците в страната

Най-засегнатият сектор от пандемията се оказа здравеопазването - не хотелиерството и ресторантьорството, както се смяташе доскоро. Има доста голям отлив на медицински специалисти от болниците в страната, който не може да бъде компенсиран с внос на медици отвън и това ще става все по-голям проблем. Това заяви във Варна Валери Апостолов, конфедерален..

публикувано на 29.10.20 в 11:24
http://www.mu-varna.bg/

Студенти и преподаватели: В дистанционното обучение изостават практическите дисциплини

За срок от 14 дни се преустановяват присъствените учебни занятия за учениците от 8 до 12 клас, както и за университетите в страната. При дистанционно обучение най-голямо е предизвикателството пред студентите и преподавателите по специалности, за които практическото обучение е от решаващо значение за придобиване на професионални умения. Това са медици,..

обновено на 29.10.20 в 10:53

На 10-о място сме в ЕС по смъртност от коронавируса

Възприемчивостта към COVID-19 остава голяма. Достигнатият дял на имунитета сред обществото в повечето области в ЕС и в европейската икономическа общност е по-малко от 15% , което значи, че сме далеч от колективния имунитет. За 14 дни се отчита увеличаване на броя на случаите заразени с коронавирус. В последните 6 дни надхвърля 120 на 100 000. На 26..

публикувано на 29.10.20 в 10:48

Медици от Варна с призив за спазване на противоепидемичните мерки

Лекари и медицински сестри от УМБАЛ „Св. Марина“ - Варна снощи се присъединиха към инициатива на големите лечебни заведения за призив към обществото за спазване на противоепидемичните мерки. Със светнати фенерчета на мобилните телефони медиците искат да покажат на всички, че 8 месеца след началото на пандемията те все още са там - въпреки умората,..

публикувано на 29.10.20 в 10:43

Кантарджиев: Ползвайте маските, те ще ни опазят

Ползвайте маските, те ще ви предпазят. Това заяви проф. Тодор Кантарджиев. Приемните отделения на болниците, училища, болници, тестът се прави от обучен медицински служител, лекар, сестра, фелдшер, санитар също може да го прави. Това е първият скрининг за коронавирус – антигенният тест - 15-20 лева струва. Това трябва да го има в приемните отделения..

публикувано на 29.10.20 в 10:39

Над 200 учители, ученици и деца във Варна са с COVID19

Над 200 ученици и учители във Варна са заразени с COVID-19. В това число влизат и децата и преподавателите от детските градини, съобщи шефката на общинската дирекция "Образование" Лилия Христова.  Във Варна и областта всички училища имат готовност за преминаване към онлайн обучение. Смятам, че няма да имаме проблеми, защото вече сме тествали този..

публикувано на 29.10.20 в 09:59