Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Гугъл да плаща на издатели и информационни агенции за съдържание, потвърди френски апелативен съд

Снимка: Ройтерс

Френски апелативен съд потвърди днес заповедта на антимонополната служба на страната, с която се постановява Гугъл да плаща на френските издателски компании и новинарски агенции за тяхното съдържанието, предаде Ройтерс.

Френската служба за конкуренцията разпореди през април Гугъл да плаща на френските издатели и информационни агенция за използването на съдържанието им. На 9 април тя нареди на Гугъл да договори „добросъвестно” с издателите на печатни издания и информационните агенции в рамките на три месеца ефективно прилагане на „съседното право”. Това е ново право, подобно на авторското право, създадено от европейска директива.

То предвижда възнаграждение за печатните издания за съдържанията (по-специално снимки и видеоклипове), използвани от онлайн платформи. От самото начало обаче Гугъл отказа да възнагради френската преса за съдържанието, което се появява в резултатите от неговата търсачка, предизвиквайки противопоставянето на сектора.

Имаше дискусии, но те завършиха с неуспех и издателите винят за това твърдата позиция на Гугъл./ БТАВИЖТЕ ОЩЕ

Почина Матей Тодоров

Този свят напусна нашият колега журналистът Матей Тодоров.  Работил като директор на РТВЦ-Варна и главен редактор на Радио Варна. Голям човек, с благородна душа, естет за красивото в живота, с устрем към морската тематика; сценарист и автор на филми... Припомняме фрагмент от книгата на Виолета Тончева, където Матей Тодоров говори..

публикувано на 05.12.20 в 10:36

Почитаме Св. Сава

Днес православната църква отбелязва паметта на преподобни Сава Освещени. Историята на светеца тръгва от аристократичен род от Кападокия (Мала Азия). На 18 години Сава става монах и по-късно отшелник в пустинните местности край река Йордан. С наследството след смъртта на родителите си, той построява странноприемници, болници и един манастир до град..

обновено на 05.12.20 в 09:22
Инженерна мисъл в стил Хонг Конг (фотограф: Момчил Михайлов)

Хонконг ще създава изкуствени острови за решаване на жилищния проблем

Правителството на Хонконг ще похарчи 550 милиона хонконгски долара (71 милиона щатски долара) за проучване от техническо-икономически характер в проект за създаване на изкуствени острови за решаване на жилищния проблем. Това съобщава "South China Morning Post". В..

публикувано на 05.12.20 в 09:06

Капсула с пръст от астероида Ryugu вече лети към Земята

От японската сонда Hayabusa-2 се отдели капсула с пръст, събрана на астероида Ryugu за доставка на Земята. Това съобщи японската авиокосмическа агенция JAXA, излъчваща на живо от контролния център. Очаква се капсулата да достигне Земята и да падне в Австралия в..

публикувано на 05.12.20 в 09:04

Тур "Странджа" е маршрут за цялата година

Владимир Димитров от сдружение "Зелена Странджа" е създател и водач в туристическия маршрут "Тур Странджа". Той гостува на предаването "Хоризонти" и представи сравнително ново и все още не толкова популярно, но доста впечатляващо преживяване. Този маршрут преминава през цялата географска територия на една от нашите планини. Амбицията на Владо е  "Тур..

обновено на 05.12.20 в 07:29

Кулинарни шедьоври по време на пандемията

Светът е завладян от коронавируса. Ресторантите са затворени и все повече хора започват да усъвършенстват своите умения в кухнята. Мнозина обичат и да се хвалят със своите творения в социалните мрежи. Срещаме Ви с един такъв шеф-готвач у дома, който споделя своите съвети за изкусителни гозби. Иван Барбов е журналист. Друга голяма страст му..

публикувано на 04.12.20 в 11:34

Образователна общност Варна с различна концепция за образованието

Деница Стефанова е педагог и доброволец, част от Образователна общност Варна.  В образованието покрай коронавируса така или иначе настъпиха много промени.  Какво правят, за да учат различно децата днес, педагозите от Образователна общност Варна, ще чуем от разговора на Ваня Славова с началния педагог Деница Стефанова: „Бащата на новата..

публикувано на 04.12.20 в 09:37