Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Ученици напълниха кабинетите на личните лекари


Наблюдава се огромно струпване на пациенти пред кабинетите на личните лекари, съобщи д-р Каролина Златева, заместник-председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари и на Българския лекарски съюз във Варна.

Аз съм с по-голяма практика и на ден под 100 човека прегледи нямам”.

Причината е в заповедта на здравното и просветното министерство, ученик с каквито и да било симптоми на вирусна инфекция да се връща от училище и да се изпраща при личния си лекар:

Веднъж идват за бележка и втори път, когато са здрави, за да получат друга бележка. Докато им дойде редът, те чакат заедно с други болни и се получава наблъскване в коридорите, което не ограничава инфекциите, а напротив.”

Д-р Златева не скри притесненията си, че ще настъпи бум на желаещи да си правят PCR-тестове, след като и личните лекари ще имат право да издават направления за изследване на пациенти със съмнения за COVID-19. Това ще стане след предстоящото сключване на анекс към Националния рамков договор. Сега личните лекари назначават изследвания и консулти по лична преценка, затова очакват критерии, алгоритъм на поведение на пациента „да отиде да си направи изследването и консулта, да не се разхожда с градския транспорт и да обикаля кабинети, както е сега и да разнася инфекцията.”

Сега PCR-тестовете са безплатни за пациентите, които са приети в болница, както и по линия на Министерството на здравеопазването от Регионалните здравни инспекции. Цената на един тест е между 100 и 120 лева. Изследването може да се извърши само в определени, сертифицирани лаборатории. 
ВИЖТЕ ОЩЕ

Коледно настроение с коледните конкурси в Балчик

В двете пощенски станции в Балчик са поставени специални кутии, в които да се пускат писмата до Дядо Коледа. Освен това децата от Белия град могат да участват в три коледни конкурса. Центърът за социална рехабилитация и интеграция в Балчик провокира креативността на всички деца с обявяването на творчески конкурс „Вълшебна Коледа!“. Покана за..

обновено на 03.12.20 в 15:41

За "Чудната градина" в Добрич и сбъднатите мечти

Международният ден на хората с увреждания отбелязаха днес работещите в „Чудната градина“ в Добрич. Това е мястото, което от две години доказва на практика, че онези, които са смятани за нетрудоспособни и дълги години отхвърляни от обществото, могат да имат работа, да са отговорни и да се чувстват пълноценни. В „Чудната градина“ в Добрич, реализирана от..

публикувано на 03.12.20 в 14:37

С любов от Варна към Южна Корея

Във Варна съществува корейски образователен център, а в него своя интерес към огромната азиатска държава споделят нашенци, запленени от екзотичната култура. Уредеността, чистотата, достъпът до всякакви възможности за развитие, начинът на организация на Южна Корея впечатляват  Надежда Цанева. И въпреки че  живее във Варна, тя е в постоянна връзка с една..

публикувано на 03.12.20 в 12:08
Илюстрация: Георги Цветков

Инфраструктурата във Варна - мисия невъзможна за хората с увреждания

На 3 декември се отбелязва Международният ден на хората с увреждания, обявен с решение на Общото събрание на ООН през 1992 г. Неговата цел е постоянно да се предприемат по-ефективни действия, с които да се гарантира достъпа до общата архитектурна среда на хората с увреждания, до общообразователната система, до общия пазар на труда, до информация и до..

публикувано на 03.12.20 в 08:44

Интерпол: Престъпни мрежи ще се опитат да продават фалшиви ваксини за COVID-19

Глобалната агенция за полицейска координация на Интерпол предупреди, че организираните престъпни мрежи могат да се насочат към ваксините срещу Covid-19 и биха могли да продават фалшиви. Интерпол, със седалище във Франция, заяви, че е издал глобален сигнал за правоприлагащите органи в своите 194 страни-членки, предупреждавайки ги да се подготвят за..

публикувано на 02.12.20 в 17:17

Петър Райчев дарява 100 дръвчета Пауловния за любимия Добрич

Доброто съществува и се проявява по всяко време. Дори преди Коледа.  Сега, когато се изсичат много елхи, има хора, които милеят за природата и се стремят да я облагородят.  Петър Райчев е от Добрич. Сред редовните слушатели и един от най-големите почитатели на Радио Варна. Впечатлен от красотата на дървото Пауловния, той решава да дари фиданки, които..

публикувано на 02.12.20 в 10:25
Яница Петрова

Доброто е заразно!

Доброто е заразно повече от COVID-19. Доказва го Яница Петрова, преподавател по Български език и Литература. "Още по време на практиката си в университета разбрах, че работата с деца е моето призвание", разказва Яница, която предлага през група в социалните мрежи да предостави на две деца от семейства в затруднено положение безплатни онлайн..

обновено на 02.12.20 в 09:43